Bloomberg: Μακρόν και Σολτς προωθούν την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αεράμυνας – Στο τραπέζι και η πρόταση Μητσοτάκη

Η Γαλλία και η Γερμανία σκοπεύουν να παρουσιάσουν αυτή την εβδομάδα σχέδια για στενότερη συνεργασία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής αεράμυνας, καθώς ανταποκρίνονται στις πιέσεις που ασκούνται στους Ευρωπαίους να δεσμευτούν για τη δική τους ασφάλεια μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μεταδίδει σήμερα το Boolmberg.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι ένας από τους διάφορους τομείς πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της μεταρρύθμισης των κεφαλαιαγορών, που θα συζητήσουν την Τρίτη ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν στο τέλος της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Γαλλία και η Γερμανία βρίσκονται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση σχετικά με την ευρωπαϊκή άμυνα, καθώς το Βερολίνο υποπτεύεται ότι η επανειλημμένη έκκληση του Μακρόν για “στρατηγική αυτονομία” είναι μια προσπάθεια να ενισχύσει τις γαλλικές εταιρείες και μπορεί να αποξενώσει τις ΗΠΑ, οι οποίες παρέχουν μια ομπρέλα πυρηνικής ασφάλειας για την Ευρώπη.

 

Ο Μακρόν δέχεται πιέσεις να εκπληρώσει τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αφού άφησε ανοιχτή την πόρτα για την αποστολή χερσαίων στρατευμάτων νωρίτερα φέτος. Η ιδέα αυτή απορρίφθηκε γρήγορα και δημοσίως από τον Σολτς.

Κοινό άρθρο στους Financial Times

Όλαφ Σολτς και Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιούν σε κοινό άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, ειδάλλως κινδυνεύει να δει τον τρόπο ζωής της να υπονομεύεται.

Μεταξύ των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων αναφέρουν ότι είναι οι επιπλέον προσπάθειες για την απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα, σεβόμενοι τις επιλογές των κρατών-μελών σχετικά με το πώς θα φθάσουν στην επίτευξη του στόχου. Η αναφορά εκλαμβάνεται ως ώθηση στη γαλλική βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας, επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι δύο ηγέτες παροτρύνουν επίσης τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ολοκληρώσουν την ενιαία χρηματοπιστωτική αγορά με εναρμονισμό των πλαισίων για την αφερεγγυότητα, τη φορολόγηση και τις επενδύσεις.

«Δεν μπορούμε να θεωρούμε δεδομένα τα θεμέλια πάνω στα οποία έχουμε χτίσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και τον ρόλο μας στον κόσμο», γράφουν Σολτς και Μακρόν στο άρθρο, το οποίο θα δημοσιευθεί στην έντυπη έκδοση της Τρίτης. «Η Ευρώπη μας είναι θνητή και πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση», υπογραμμίζουν.

Η πρόταση Μητσοτάκη

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο γαλλογερμανικός άξονας σχεδιάζει να ενισχύσει άμεσα την συνεργασία του, καθώς πρόκειται για έναν από τους τομείς – περιλαμβανομένης της μεταρρύθμισης των κεφαλαιαγορών – που επείγουν.

Παράλληλα, το άρθρο σημειώνει, πως Μακρόν και Σολτς θα εξετάσουν την ελληνική πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνεργασία με τον Πολωνό ομόλογό του, Ντόναλντ Τουσκ, καθώς οι Ευρωπαίοι δέχονται ασφυκτικές πιέσεις για την ασφάλειά τους με δύο πολέμους σε Ρωσία – Ουκρανία και Μέση Ανατολή να επηρεάζουν άμεσα της γεωπολιτικές εξελίξεις.

Μεταξύ των επιλογών, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, περιλαμβάνεται η προσθήκη ενός ακόμη ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας, που θα συμπληρώσει την πιο βραχυπρόθεσμη υπό την Γερμανία πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εναέριας Ασπίδας (European Sky Shield Initiative- ESSI). Η τελευταία επιλογή ενσωματώνει ισραηλινούς πυραύλους Arrow 3 και αμερικανικούς Patriot καθώς και το γερμανικής κατασκευής σύστημα IRIS-T και την υποστηρίζουν 21 χώρες. Από την πλευρά της, η Γαλλία έχει αναπτύξει ένα σύστημα αεράμυνας γνωστό ως SAMP-T, ή Mamba, μαζί με την Ιταλία.

Οι αιχμές Μακρόν

Ο Μακρόν άφησε αιχμές για την αρχική αντίδραση της Γερμανίας στην εισβολή της Ρωσίας, αναφέροντας προτάσεις για την αποστολή “υπνόσακων και κρανών”. Το σχόλιο δεν άρεσε στο Βερολίνο, το οποίο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής βοήθειας στο Κίεβο μετά τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Κιέλου.

Το Παρίσι απέχει μέχρι στιγμής από την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ασπίδας Sky Shield υπό γερμανική ηγεσία, ενός αντιπυραυλικού προγράμματος που περιλαμβάνει συστήματα αεράμυνας από μη ευρωπαϊκές χώρες.

Αλλά οι δύο ηγέτες μπορεί να είναι έτοιμοι να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους, αφού ο Μακρόν υπαινίχθηκε μια ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα τον περασμένο μήνα. Θα συζητήσουν επίσης κοινά προγράμματα για μαχητικά αεροσκάφη και άρματα μάχης.

Οι δύο μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να επιδείξουν ενότητα ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών της ΕΕ τον επόμενο μήνα.  Το ταξίδι του Μακρόν στην πρωτεύουσα Βερολίνο, τη Δρέσδη στα ανατολικά και το Μύνστερ στα δυτικά είναι η πρώτη κρατική επίσκεψη Γάλλου προέδρου στη Γερμανία εδώ και 24 χρόνια.

Η επίσκεψη θα παρακολουθηθεί ως ένας έλεγχος της υγείας της γερμανογαλλικής σχέσης που καθοδηγεί τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ, σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων για την Ευρώπη – από τον πόλεμο στην Ουκρανία μέχρι την πιθανή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Αυτή η κρατική επίσκεψη πραγματοποιείται σε μια σημαντική στιγμή για την Ευρώπη”, δήλωσε ο Μακρόν, επισημαίνοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία μεταξύ άλλων προκλήσεων. “Πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια ιμπεριαλιστική επιθυμία στην Ευρώπη … αυτό προϋποθέτει την ενίσχυση της γαλλογερμανικής σχέσης”, δήλωσε στους δημοσιογράφους αφού έγινε δεκτός από τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ στο προεδρικό μέγαρο, το Schloss Bellevu.

Ο Σταϊνμάγερ, ο οποίος κατέχει σε μεγάλο βαθμό τελετουργικό ρόλο, δήλωσε ότι η Γερμανία και η Γαλλία μπορούν να ξεπεράσουν τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο πόλεμος στη Γάζα και οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, εάν οι δύο χώρες συνεργαστούν.

Ο Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχουν πολύ διαφορετικό στυλ ηγεσίας και έχουν συγκρουστεί δημοσίως σε θέματα από την άμυνα έως την πυρηνική ενέργεια από τότε που ο τελευταίος ανέλαβε την εξουσία στα τέλη του 2021.

Ωστόσο, έχουν καταλήξει σε συμβιβασμούς σε διάφορα μέτωπα τον τελευταίο καιρό, από τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση έως τις αλλαγές στις επιδοτήσεις της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, επιτρέποντας στην ΕΕ να συνάψει συμφωνίες και να παρουσιάσει ένα πιο ενιαίο μέτωπο.


“Υπάρχουν εντάσεις στη γερμανο-γαλλική σχέση, αλλά εν μέρει ακριβώς επειδή έχουν αντιμετωπίσει ορισμένα δύσκολα θέματα”, δήλωσε ο Yann Wernert στο Ινστιτούτο Jacques Delors στο Βερολίνο, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες έχουν επίσης συγκλίνει στην ανάγκη επέκτασης της ΕΕ προς ανατολάς.

Η ενδεχόμενη νίκη Τραμπ στις ΗΠΑ

Η επίσκεψη αποτελεί “μια προσπάθεια στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο να καταδειχθεί ότι η σχέση λειτουργεί”, δήλωσε ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος για την Ευρώπη στη δεξαμενή σκέψης Eurasia Group.

“Αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν θεμελιώδη κενά σε σημαντικά ζητήματα που απειλούν την ΕΕ”. Ένα βασικό τέτοιο κενό αφορά την ευρωπαϊκή άμυνα, ιδίως εάν ο Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Οι ειδικοί σε θέματα άμυνας τον θεωρούν ως έναν πολύ λιγότερο προβλέψιμο και αξιόπιστο σύμμαχο για την Ευρώπη από ό,τι ο Δημοκρατικός αντίπαλός του, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Αλλά ίσως το πιο σημαντικό μέρος του ταξιδιού θα είναι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη στο Μέζεμπεργκ, λίγο έξω από το Βερολίνο, όπου οι δύο κυβερνήσεις θα ασχοληθούν προσπαθώντας να βρουν κοινό έδαφος στα δύο κύρια θέματα στα οποία δυσκολεύονται να συμφωνήσουν, δηλαδή την άμυνα και την ανταγωνιστικότητα.

Τα σχόλια της Le Monde

Δύο αποδυναμωμένοι ηγέτες αντιμετωπίζουν μια Ευρώπη σε αναταραχή, σχολιάζει η εφημερίδα Le Monde, αναφορικά με την επίσκεψη Μακρόν στην Γερμανία. Ο Γάλλος πρόεδρος μεταβαίνει στην Γερμανία για διήμερη επίσημη επίσκεψη, σε μια εποχή που οι σχέσεις μεταξύ των δύο οικονομικών και πολιτικών δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκονται σε ύφεση, γράφει η γαλλική εφημερίδα και σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες πρέπει μεταξύ άλλων να εστιάσουν και στην βελτίωση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες δεν είναι στο καλύτερό τους σημείο.

Η γερμανική βοήθεια

Η Γερμανία ανταποκρίθηκε στην έκκληση της Ουκρανίας για περισσότερη αεράμυνα, υποσχόμενη να στείλει κάποια από τα δικά της συστήματα και συγκεντρώνοντας βοήθεια από άλλους συμμάχους – αλλά σχεδόν κανείς άλλος δεν ακολουθεί το παράδειγμα του Βερολίνου.

Το Βερολίνο έχει μέχρι στιγμής υποσχεθεί τρεις από τις 11 αμερικανικές συστοιχίες Patriot μαζί με πάνω από 50 συστήματα αεράμυνας μικρότερου βεληνεκούς Gepard και πυραύλους αέρος-αέρος, ικανά να αντιμετωπίσουν το χαλάζι των βαλλιστικών πυραύλων, των βομβών και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που σφυροκοπούν τις πόλεις και τις κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας.

Εδώ και εβδομάδες, υψηλόβαθμοι Γερμανοί πολιτικοί -κυρίως η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ και ο υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους- έχουν στηρίξει τους συμμάχους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να δώσουν στην Ουκρανία συστοιχίες αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας Patriot.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.