Βόρεια Μακεδονία – Σιλιανόφσκα: Σέβομαι την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά πιστεύω και στην ελευθερία του αυτοπροσδιορισμού

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν η νέα πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιανόφσκα επιμένει ότι δεν παραβίασε την Συμφωνία των Πρεσπών όταν αναφέρεται στην χώρα της ως «Μακεδονία».

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας υποστήριξε ότι σέβεται την Συμφωνία των Πρεσπών αλλά πιστεύει και στην ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία του αυτοπροσδιορισμού και την ελευθερία της αυτοδιάθεσης.

«Για εμένα η ελευθερία έκφρασης της σκέψης ως μέρος της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ελευθεριών και Δικαιωμάτων, ως μέρος της Σύμβασης για την Προστασία των Ελευθεριών και Δικαιωμάτων, ως μέρος της Σύμβασης της ΕΕ για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, επιτρέπει στους ανθρώπους να εκφράζονται και δεν βλέπω εδώ ότι παραβίασα τη Συμφωνία των Πρεσπών», τόνισε η Γκορντάνα Σιλιανόφσκα.

«Δεν είπα ότι δεν θα σεβαστώ το Σύνταγμα ούτε είπε ότι θα τερματίσω την Συμφωνία των Πρεσπών. Ένα πράγμα είναι ότι έχω επικρίνει τη Συμφωνία των Πρεσπών, λόγω της διαδικασίας υιοθέτησής της, λόγω της ασυμβατότητας με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αλλά είναι ένα νομικό γεγονός, είναι μια πραγματικότητα και θα την σεβαστώ», σημείωσε η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας.

Σε ερώτηση εάν οι θέσεις της θα εμποδίσουν την ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. η Γκορντάνα Σιλιανόφσκα πέταξε το «μπαλάκι» στην Αθήνα. Είπε ότι αυτό είναι θέμα της Ελλάδας από όπου προέρχονται οι απειλές για μπλόκο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας της.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.