Διεθνές Δικαστήριο: Χαιρετίζει την απόφασή του η Παλαιστινιακή Αρχή – Σειρά τηλεφωνικών επαφών με υπουργούς του άρχισε ο Νετανιάχου

Χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης (ΔΔΔ) που ζητεί να σταματήσει η επίθεση του Ισραήλ στην Ράφα και να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά η Χαμάς, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου άρχισε σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους υπουργούς του.

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, που διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση στη Ράφα, τονίζοντας ότι η απόφαση αντιπροσωπεύει μια διεθνή συναίνεση για τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα.

Η Παλαιστινιακή αρχή δεν σχολίασε το κομμάτι της απόφασης που ζητεί την απελευθέρωση των ομήρων από την Χαμάς.

Το Ισραήλ

Στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ξεκίνησε τηλεφωνική επικοινωνία με μέλη του υπουργικού του συμβουλίου, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ο υπουργός Εξωτερικών, ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο υπουργός Άμυνας, ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και ο γενικός εισαγγελέας μιλούν με τον Νετανιάχου, ανέφερε χαρακτηριστικά το γραφείο του πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του.

Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ έχουν ήδη απαντήσει στην απόφαση που εκδόθηκε την Παρασκευή.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σμότριχ είπε ότι όσοι «απαιτούν από το κράτος του Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο», απαιτούν δια μέσου του Ισραήλ «να διατάξει το ίδιο να πάψει να υπάρχει».

«Δεν θα συμφωνήσουμε σε κάτι τέτοιο… Αν καταθέσουμε τα όπλα μας, ο εχθρός θα φτάσει στα κρεβάτια των παιδιών και των γυναικών μας σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε ο Σμότριτς.

Ο Μπεν Γκβίρ απάντησε επίσης στη διαταγή με δήλωσή του την Παρασκευή, χαρακτηρίζοντας το ΔΔΔ αντισημιτικό.

«Η άσχετη διαταγή του αντισημιτικού δικαστηρίου της Χάγης πρέπει να έχει μόνο μία απάντηση: την κατάληψη της Ράφα, την αύξηση της στρατιωτικής πίεσης και την πλήρη ήττα της Χαμάς – μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης νίκη στον πόλεμο», είπε.

Η Χαμάς

Και η Χαμάς χαιρέτισε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ICJ) που διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την στρατιωτική του επίθεση στη Ράφα, αλλά η παλαιστινιακή οργάνωση αποδοκίμασε το γεγονός ότι η απόφαση δεν αφορά ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χαμάς «χαιρετίζει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ωστόσο ότι αναμένει από την ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ «να λάβει απόφαση για τον τερματισμό της επιθετικότητας και της γενοκτονίας κατά του λαού μας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, όχι μόνο στη Ράφα».

«Αυτό που συμβαίνει στη Τζαμπάλια και σε άλλες περιοχές του θύλακα δεν είναι λιγότερο εγκληματικό και επικίνδυνο από αυτό που συμβαίνει στη Ράφα», ανέφερε η Χαμάς, καλώντας τη διεθνή κοινότητα και τον ΟΗΕ να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να συμμορφωθεί άμεσα με αυτήν την απόφαση.

Η ΕΕ πρέπει να διαλέξει

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως η ΕΕ πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στον σεβασμό της υποστήριξης διεθνών θεσμών του κράτους δικαίου και στην υποστήριξή της για το Ισραήλ.

“Ποια θα είναι η απάντηση (της ΕΕ) στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου που εκδόθηκε σήμερα, ποια θα είναι η θέση μας; Θα πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα στην υποστήριξη προς διεθνείς θεσμούς του κράτους δικαίου ή την υποστήριξή μας προς το Ισραήλ”, δήλωσε στη διάρκεια εκδήλωσης στη Φλωρεντία.

Έκανε τις δηλώσεις αυτές απαντώντας στη διαταγή του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση του στρατού του στην πόλη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.