Επίσημη ανακοίνωση Σούνακ:Πρόωρες εκλογές στις 4 Ιουλίου

Οι φήμες που κυκλοφορούσαν από το πρωί στη Βρετανία, επιβεβαιώθηκαν: Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ προκήρυξε και επίσημα πρόωρες εκλογές για τις 4 Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης της απόφασής του, ο Σούνακ εξαπέλυσε επίθεση στους Εργατικούς, λέγοντας ότι οι «ψηφοφόροι δεν ξέρουν τι παίρνουν με τον Κιρ Στάρμερ επειδή δεν τηρεί τις υποσχέσεις του». Και συνεχίζει τονίζοντας πως «καθοδηγείται από το τί είναι σωστό και ότι τι είναι εύκολο».

«Δεν μπορώ να πω το ίδιο πράγμα για το Εργατικό Κόμμα, επειδή δεν ξέρω τι προσφέρουν. Και για να πω την αλήθεια, δεν νομίζω ότι ξέρετε ούτε εσείς. Και αυτό γιατί δεν έχουν κανένα σχέδιο. Δεν υπάρχει τολμηρή δράση. Και ως αποτέλεσμα το μέλλον μπορεί να είναι μόνο αβέβαιο μαζί τους».

«Αν ήταν ευτυχής να εγκαταλείψει όλες τις υποσχέσεις που έδωσε για να γίνει αρχηγός μόλις πήρε τη θέση, πώς μπορείτε να ξέρετε ότι δεν θα κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα αν γίνει πρωθυπουργός;», είπε ο Σούνακ αναφερόμενος στον βασικό αντίπαλό του.

Ο ίδιος επίσης έκανε αναφορές στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης των Συντηρητικών: «Αντιμετωπίσαμε τον πληθωρισμό, ελέγξαμε το χρέος, μειώσαμε τους φόρους των εργαζομένων και αυξήσαμε την κρατική σύνταξη κατά 900 λίρες. Μειώσαμε τους φόρους στις επενδύσεις και εκμεταλλευτήκαμε τις ευκαιρίες του Brexit για να κάνουμε αυτή τη χώρα την καλύτερη στον κόσμο για την ανάπτυξη επιχειρήσεων, διαθέσαμε ποσά ρεκόρ χρηματοδότησης στο ΕΣΥ μας και εξασφαλίσαμε ότι εκπαιδεύει τώρα τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που χρειάζεται τις επόμενες δεκαετίες».

Σαρωτικό προβάδισμα των Εργατικών στις δημοσκοπήσεις

Η προεκλογική εκστρατεία θα ξεκινήσει με τους Εργατικούς να καταγράφουν στις δημοσκοπήσεις σαρωτικό προβάδισμα της τάξης των 20 ποσοστιαίων μονάδων. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών συγκλίνουν στο ότι ο Κιρ Στάρμερ θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, μετά από 14 συνεχόμενα έτη με τους Συντηρητικούς στο τιμόνι της χώρας.

Τι έφερε την αλλαγή στάσης του Σούνακ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, ο οποίος έχει δηλώσει εδώ και καιρό ότι η «υπόθεση εργασίας» του ήταν ότι οι εκλογές θα διεξάγονταν το δεύτερο εξάμηνο του έτους, θεωρούνταν προηγουμένως πιθανό να περιμένει μέχρι το φθινόπωρο και έναν περαιτέρω προϋπολογισμό με μείωση των φόρων προτού διεξάγει εκλογές  όταν βρίσκεται τόσο πολύ πίσω.

Ωστόσο, γνώστες των ενδοκυβερνητικών διεργασιών στη Βρετανία υπέθεσαν ότι ο Σουνάκ είχε πεισθεί ότι με το οικονομικό σκηνικό να είναι απίθανο να βελτιωθεί σημαντικά πριν από το φθινόπωρο και με ερωτήματα σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος απέλασης προς τη Ρουάντα, θα ήταν καλύτερα να πάει τώρα.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.