Οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Ρωσία και την Κίνα να μην δώσουν τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων στην τεχνητή νοημοσύνη

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος κάλεσε τη Ρωσία και την Κίνα να συμφωνήσουν με την ανακοίνωση των Ηνωμένων Πολιτειών ότι μόνο οι άνθρωποι, όχι η τεχνητή νοημοσύνη (AI), θα έχουν τον έλεγχο της χρήσης πυρηνικών όπλων.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τον έλεγχο των όπλων Πολ Ντιν είπε ότι η Ουάσιγκτον έχει αναλάβει μια «πολύ σαφή και σταθερή δέσμευση» ότι η απόφαση για χρήση πυρηνικών όπλων «θα είναι μια ανθρώπινη απόφαση».

«Δεν θα αναθέσουμε ποτέ την απόφαση να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα σε μια τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Ντιν, κύριος αναπληρωτής βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών στο Γραφείο Ελέγχου Όπλων, Αποτροπής και Σταθερότητας, σε μια διαδικτυακή ενημέρωση στις 2 Μαΐου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «υποστηρίζουν σθεναρά αυτή τη δήλωση», είπε, προσθέτοντας ότι και άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν κάνει παρόμοιες δηλώσεις.

«Θα χαιρετούσαμε μια παρόμοια ανακοίνωση από την Κίνα και τη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο Ντινγκ.

«Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός κανόνας υπεύθυνης συμπεριφοράς και πιστεύουμε ότι θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτο στο πλαίσιο του P5», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Αναφερόταν στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Κίνα και η Ρωσία δεν έκαναν δηλώσεις ως απάντηση στα σχόλιά του.

ΗΠΑ και Κίνα συμφωνούν να πραγματοποιήσουν διμερείς συνομιλίες για την τεχνητή νοημοσύνη

Οι δηλώσεις του Ντινγκ έγιναν μόλις μια εβδομάδα αφότου ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επισκέφθηκε την Κίνα για συνομιλίες με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στις 26 Απριλίου. Συναντήθηκε επίσης με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.

Ο Μπλίνκεν είπε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν τις πρώτες διμερείς συνομιλίες τους για την τεχνητή νοημοσύνη «τις επόμενες εβδομάδες». Είπε ότι θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τους κινδύνους και τα θέματα ασφάλειας που σχετίζονται με την προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη και τον καλύτερο τρόπο διαχείρισής τους.

«Όπως [ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν] κατέστησε σαφές, συνεχίζουμε να γνωστοποιούμε τις διαφορές μας ξεκάθαρα, τουλάχιστον για να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα λανθασμένου υπολογισμού και κακής επικοινωνίας».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επιβεβαίωσε επίσης ότι θα πραγματοποιήσει συνομιλίες για την τεχνητή νοημοσύνη με τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς να προσδιορίσει ημερομηνία. Η δήλωση ανέφερε ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε “συναίνεση πέντε σημείων” κατά τη συνάντησή τους.

Σύμφωνα με την έκθεση του Πενταγώνου για το 2022 για τις πυρηνικές δυνάμεις της Κίνας, η Κίνα εφαρμόζει ένα πρωτόκολλο «εκτόξευσης σε προειδοποίηση» που ονομάζεται «αντεπίθεση έγκαιρης προειδοποίησης», στο οποίο η προειδοποίηση για ένα χτύπημα πυραύλων πυροδοτεί μια αντεπίθεση πριν το πρώτο χτύπημα του εχθρού μπορέσει να ενεργοποιηθεί.

Αυτό εγείρει ανησυχίες επειδή οι ψευδείς συναγερμοί από τα συστήματα πυρηνικής παρακολούθησης θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε πυρηνικό πόλεμο πλήρους κλίμακας, εάν κάποια χώρα επιτρέψει στην τεχνητή νοημοσύνη να λάβει αποφάσεις σχετικά με τις πυρηνικές εκτοξεύσεις.

Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε πέρυσι ένα νομοσχέδιο για την επίσημη αναστολή της Συνθήκης Νέας START, της τελευταίας εναπομείνασας συμφωνίας για τα πυρηνικά όπλα με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ρωσία είπε ότι δεν μπορούσε να δεχτεί τις αμερικανικές επιθεωρήσεις στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις στο πλαίσιο του συμφώνου, τη στιγμή που η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει ανοιχτά την ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία ως στόχο τους.

Υπογεγραμμένη από τους τότε Προέδρους Μπαράκ Ομπάμα και Ντμίτρι Μεντβέντεφ το 2010, η συνθήκη περιορίζει κάθε χώρα σε όχι περισσότερες από 1.550 αναπτυγμένες πυρηνικές κεφαλές και 700 πυραύλους και βομβαρδιστικά, ενώ η συμφωνία απαιτεί εκτεταμένες επιτόπιες επιθεωρήσεις για επαλήθευση της συμμόρφωσης.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε άλλη μια πενταετή παράταση της συνθήκης στις αρχές του 2021.

Το Κέντρο Ελέγχου Όπλων και Μη Διάδοσης Όπλων εκτιμά ότι το οπλοστάσιο της Ρωσίας αποτελείται από περίπου 5.977 πυρηνικές κεφαλές, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επί του παρόντος περίπου 5.550 κεφαλές.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.