Νέες προκλήσεις Μιτσκόσκι: «Θα αποκαλώ τη χώρα όπως θέλω»

Σε μια νέα εξέλιξη που ακολουθεί τις δηλώσεις της προέδρου Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Κρίστιαν Μιτσκόσκι, δηλώνει ότι έχει το συνταγματικό δικαίωμα να αποκαλεί τη χώρα του όπως επιθυμεί

Μεταξύ άλλων, καλεί την Ελλάδα να σταματήσει τις επιθέσεις προς τη χώρα του και να αναζητήσει λύσεις μέσω διεθνών δικαστηρίων.

Ο Μιτσκόσκι υπογραμμίζει ότι είναι συνταγματικό δικαίωμα του να αποκαλεί τη χώρα του όπως θέλει, και καλεί την Ελλάδα να σεβαστεί αυτό το δικαίωμα.

Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Μιτσκόσκι επισημαίνει ότι αυτή είναι πλέον μέρος των μακεδονικών θεσμών και ότι η επικοινωνία με την Ελλάδα πρέπει να βασίζεται στον σεβασμό των νόμων και του συντάγματος.

Τέλος, επισημαίνει τη σημασία της καλής γειτονίας και της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, καλώντας ελληνικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη Βόρεια Μακεδονία.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Νομίζω ότι ήταν μια αξιοπρεπής δήλωση. Μπορώ να πω ότι περίμενα ο νότιος γείτονάς μας να μας συγχαρεί. Αντ’ αυτού δυστυχώς μας έδειξαν τα πολιτικά τους «μπράτσα». Δεν περιμένω οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να βασίζονται στα πολιτικά «μπράτσα». Αναμένω να έχουμε καλές, άριστες γειτονικές σχέσεις. Εκτιμώ ότι ως κόμμα (VMRO) αλλά και η κυβέρνηση της ΝΔ έχουν την άποψή τους σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν αρέσει ούτε σε εμάς ούτε σε εκείνους αυτή η συμφωνία» σημειώνει.

«Σε αντίθεση με εκεί, στη χώρα μας η Συμφωνία είναι μέρος των μακεδονικών θεσμών, του μακεδονικού συντάγματος και τους νόμους. Το έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Η επικοινωνία εντός των θεσμών και οι ίδιοι οι θεσμοί λειτουργούν με βάση τους νόμους και το Σύνταγμα», τονίζει.

«Όμως προσωπικό μου συνταγματικό δικαίωμα είναι να επιλέγω πώς θα αποκαλώ τη χώρα μου και όταν κάνω δηλώσεις και όταν μιλάω σε εσάς, τους δημοσιογράφους, τόσο εγώ όσο αναμένω και από την πρόεδρο Σιλιάνοφσκα, να χρησιμοποιούνται οι όροι Μακεδονία και μακεδονικός καθώς σύμφωνα με αυτόν τον τρόπο, με βάση τη δική μας ερμηνεία της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν υπάρχει παραβίαση της συμφωνίας και με αυτή την ευκαιρία καλώ τους φίλους μας στην Ελλάδα να σταματήσουμε τις απειλές, τις παρεμποδίσεις, να σταματήσουμε να επιστρέφουμε στο παρελθόν, να κοιτάξουμε στο μέλλον», αναφέρει ακόμη.

«Αν νομίζουν ότι εμείς έχουμε παραβίαση την Συμφωνία των Πρεσπών, θα πω ότι υπάρχει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μπορούν να ξεκινήσουν διαδικασία και εκεί θα δούμε τα επιχειρήματα της μιας και της άλλης πλευράς. Δεν θα ήθελα να φτάσουμε εκεί. Καλώ σε καλές γειτονικές σχέσεις, φιλικές σχέσεις, να αλληλοβοηθούμαστε», σημειώνει.

«Αν κάποιος περιμένει από το ΒΜΡΟ να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος, σας διοαβεβαιώνω ότι δεν θα τα κάνουμε. Δεν σκοπεύουμε να απαντήσουμε στα πολιτικά «μπράτσα» τους μετονομάζοντας του δρόμους, τα αεροδρόμια ή χτίζοντας μνημεία. Θέλουμε μόνο να είμαστε ευτυχισμένοι, να επικυρωθεί το πρωτόκολλο που ρυθμίζει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, θέλουμε να δούμε καλή οικονομική συνεργασία» υπογραμμίζει.

«Εκμεταλλεύομαι την ευκαιρία και καλώ τις ελληνικές εταιρίες να επενδύσουν στη Μακεδονία. Θα θέλαμε να δούμε μακεδονικές εταιρίες να επενδύουν στην Ελλάδας. Έτσι πρέπει να συνεργάζονται οι εταίροι, θέλω να δω αυτού του είδους τη συνεργασία. Δυστυχώς, δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία για πρώτη εντύπωση, και δυστυχώς, η πρώτη εντύπωση από τον νότιο γείτονά μας, αντί για συγχαρητήρια για τον πειστικό θρίαμβο τόσο του VMRO όσο και της Σιλιάνοφσκα, είδαμε μια ανοιχτή σκηνή πολιτικών μυών» προσθέτει

«Δυστυχώς, μεγάλο μέρος της συμφωνίας των Πρεσπών εφαρμόστηκε εδώ, στη Μακεδονία, και από ό,τι μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει με τον νότιο γείτονά μας, τα βασικά τρία πράγματα που έπρεπε να είχαν ολοκληρώσει, δυστυχώς δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Όμως δεν θα μπούμε σε … Θα καλωσορίσουμε τις καλές γειτονικές σχέσεις και αναμένω το συντομότερο να συναντήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό και να συζητήσουμε την μελλοντική μας συνεργασία σχετικά με τον τουρισμό, την οικονομία, την εκπαίδευση κ.λπ..»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.