Αργεντινή: Το ΔΝΤ εγκρίνει τη θεραπεία – σοκ του προέδρου Milei και εκταμιεύει 800 εκατ. δολάρια

Την εκταμίευση του ποσού των 800 εκατ. δολαρίων προς την κυβέρνηση της Αργεντινής αναμένει να εγκρίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στο πλαίσιο της 8ης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής ύψους 44 δισεκ. δολαρίων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για να αποπληρώσει η χώρα χρέος προς το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, και ανέφερε πως η θεραπεία – σοκ που εφαρμόζει ο πρόεδρος Javier Milei «οδήγησε σε ταχύτερη από την αναμενόμενη πρόοδο στην αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας και στην επαναφορά του προγράμματος του Ταμείου σε σταθερή τροχιά».

Αργεντινή: Το αλυσοπρίονο του Milei… δουλεύει

Δημοσιονομικό πλεόνασμα, για πρώτη φορά σε επίπεδο τριμήνου από το 2008, πέτυχε η Αργεντινή για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, Javier Milei.
Ο γνωστός ως πρόεδρος «με το αλυσοπρίονο», για το αλυσοπρίονο που είχε κρατήσει σε συγκέντρωση παλαιότερα, έκανε λόγο για «επίτευγμα ιστορικής σημασίας σε παγκόσμια κλίμακα».
H Αργεντινή κατέγραψε πλεόνασμα 275 δισεκ. πέσος το α’ τρίμηνο του 2024, ήτοι 0,2% του ΑΕΠ.
«Αν το κράτος δεν δαπανά περισσότερα από όσα εισπράττει και δεν τυπώνει χρήμα, τότε δεν υπάρχει πληθωρισμός. Δεν πρόκειται για μαγικά».
«Μην περιμένετε διέξοδο μέσω των δημόσιων δαπανών», δήλωσε ο αυτοαποκαλούμενος «αναρχοκαπιταλιστής», σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters.

Τα μηνύματα ωστόσο για την οικονομία παραμένουν ακόμη ανάμεικτα.
Ενδεικτικά, ο -ετήσιος- πληθωρισμός τον Μάρτιο 2024, εκτοξεύθηκε στο νέο ιστορικό υψηλό του 288% ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) ενισχύθηκε 11% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα -μετά από άνοδο 13,2% τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.
Συνολικά, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 51,6% το α’ τρίμηνο του 2024, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας μείωσε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα το βασικό επιτόκιο στο 70% από 80%, η τρίτη μείωση επιτοκίων από τον Δεκέμβριο 2023 που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Javier Milei.

Ανάμεικτος είναι επίσης και ο απολογισμός στους πρώτους 4 μήνες της κυβέρνησης Milei.
Το Κοινωνικό Παρατηρητήριο του Καθολικού Πανεπιστημίου (UCA) κατέγραψε αύξηση της φτώχειας, η οποία έχει φτάσει πλέον από το 45% στο 57%. Η Unicef αναμένει πως το ποσοστό μεταξύ παιδιών και εφήβων θα ανέλθει αντιστοίχως από το 62% στο 70%.
Αυτό είναι και το μεγαλύτερο πρόβλημα της νέας φιλελεύθερης-συντηρητικής κυβέρνησης: οι αυξανόμενες κοινωνικές εντάσεις την καθιστούν ευάλωτη.
Ο Αργεντίνος πρόεδρος δεν έχει μπορέσει να εφαρμόσει κάποια από τις φιλόδοξες οικονομικές μεταρρυθμίσεις του ως τώρα, έχοντας υποστεί και κάποιες πικρές ήττες στο Κογκρέσο, όπου το κόμμα του δεν έχει την πλειοψηφία, και στη Γερουσία.
Η κυβέρνηση Milei υιοθετεί αυστηρά μέτρα λιτότητας με σκοπό να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της χώρας, τα οποία φορτώθηκαν χρέη εξαιτίας της διαχείρισης των προηγούμενων κυβερνήσεων. «Δεν υπάρχουν καθόλου λεφτά», είχε δηλώσει ο Milei στην αρχή της θητείας του. Παρά τα αυστηρά μέτρα και την άνοδο του ποσοστού φτώχειας η δημοτικότητά παραμένει ουσιαστικά σταθερή – παρ’ ότι σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις ο πρόεδρος φάνηκε πως έχασε μερικούς πόντους δημοφιλίας.
Καθώς φαίνεται, ο Milei μάλλον έπραξε ορθά προαναγγέλλοντας πως αναμένεται «ένας δύσκολος πρώτος χρόνος».
Το ένα μέρος του πληθυσμού είναι πεπεισμένο πως οι θυσίες αξίζουν, ενώ το άλλο ανησυχεί για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.