Η Πολωνία θα κατασκευάσει χαλύβδινο φράχτη για τους παράνομους μετανάστες

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε το Σάββατο ότι η Πολωνία θα ενισχύσει περαιτέρω όλα τα ανατολικά της σύνορα, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει έναν «υβριδικό πόλεμο» παράνομης μετανάστευσης από τη Λευκορωσία.

Ο Τουσκ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τις σχεδιαζόμενες ενέργειες, αλλά πρόσθεσε ότι «όσον αφορά την ασφάλεια της Πολωνίας, δεν υπάρχουν όρια».

«Τα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας είναι ένα ιδιαίτερο μέρος, λόγω της πίεσης από την παράνομη μετανάστευση. Στην πραγματικότητα, έχουμε να κάνουμε με έναν υβριδικό πόλεμο», είπε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια συνάντησης με στρατιώτες και συνοριοφύλακες.

«Δεν θέλω να υπάρχουν αμφιβολίες εδώ, μια χώρα με πολύ επιθετικές προθέσεις κατά της Πολωνίας, όπως η Λευκορωσία, οργανώνει αυτή την πρακτική στα πολωνικά σύνορα», πρόσθεσε.

Η προηγούμενη πολωνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησαν τη Λευκορωσία το 2021 ότι υποκίνησε ένα κύμα μεταναστών για να πιέσει την ΕΕ για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Μινσκ.

Η Λευκορωσία είχε αρνηθεί αυτές τις κατηγορίες. Από τότε συνεχίζονται οι προσπάθειες για διάβαση των συνόρων. Ο αριθμός των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα εξαρτάται από τον καιρό. Όμως η συνοριοφυλακή της Πολωνίας λέει ότι γίνονται περίπου 300 απόπειρες την ημέρα να περάσουν παράνομα τα σύνορα.

Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ των γειτόνων έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο από τότε που η σύμμαχος της Λευκορωσίας, η Ρωσία, ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Η προηγούμενη κυβέρνηση έχτισε ένα μεταλλικό φράχτη στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, το οποίο είχε μήκος 180 χιλιόμετρα και ύψος 5,5 μέτρα, για να προστατεύσει από την παράνομη μετανάστευση. Είναι εξοπλισμένο με σύστημα καμερών και αισθητήρων που παρακολουθούν τα σύνορα.

Ο Τουσκ είπε ότι τα νέα τείχη θα υψωθούν κατά μήκος «ολόκληρων των ανατολικών συνόρων», δηλαδή κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία και τη Ρωσία, αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Δεν είναι μόνο τα εσωτερικά σύνορα της Πολωνίας, αλλά είναι και τα σύνορα της ΕΕ. Επομένως, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ολόκληρη η Ευρώπη θα επενδύσει στη δική της ασφάλεια επενδύοντας στα ανατολικά σύνορα της Πολωνίας και στην ασφάλεια των συνόρων μας», δήλωσε ο Τουσκ.

Rel

The Hellenic Information Team

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.