Η Μόσχα εξέδωσε εντάλματα σύλληψης «ζωντανών ή νεκρών» του Β.Ζελένσκι, του Π.Ποροσένκο & άλλων 5 Ουκρανών αξιωματούχων!

Η Μόσχα εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για προσαγωγή και παραπομπή σε δίκη του προέδρου της Ουκρανίας Β.Ζελένσκι και άλλων έξι Ουκρανών αξιωματούχων μεταξύ των οποίων και του πρώην προέδρου της Ουκρανίας, Πιοτρ Ποροσένκο που ανέτρεψε τη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας το 2014.

Πιο αναλυτικά, το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών έθεσε τον Β.Ζελένσκι και τον Πιοτρ Ποροσένκο στη λίστα καταζητούμενων, βάσει των διατάξεων περί εγκλημάτων πολέμου και ηθικής αυτουργίας σε τρομοκρατικές επιθέσεις εντός της ρωσικής επικράτειας και η ρωσική Εισαγγελία εξέδωσε το σχετικό ένταλμα σύλληψης που δικαιολογεί ακόμα και την θανάτωσή του αν αρνηθεί να δικαστεί!

Εκτός από το νυν και πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας οι υπόλοιποι καταζητούμενοι είναι οι εξής:

  • Ο πρώην Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας Litvinenko
  • Ο πρώην επικεφαλής της SBU Nalyvaichenko
  • Ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης της Ουκρανίας Petrenko
  •  Ο πρώην επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας Kubiv
  • Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Shlapak (για τη χρηματοδότηση των εθνικιστικών δυνάμεων στο Ντονμπάς).

Η άσκηση της ποινικής δίωξης και το διεθνές ένταλμα σύλληψης αφορά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Κροκους Χωλ, την δολοφονία της κόρης του Α.Ντούγκιν και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις που συνέβησαν στο εσωτερικό της Ρωσίας, αλλά και των περιοχών της Νέας Ρωσίας (Ντονμπάς) από το 2014 για τις οποίες υπεύθυνος, βάσει των ενταλμάτων σύλληψης είναι ο Π.Ποροσένκο.

Αυτό πλέον σημαίνει ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν πρόκειται να προσέλθει σε καμία διαβούλευση ή σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τη νυν κυβέρνηση του Κιέβο της οποίας η θητεία λήγει τυπικά στις 20 Μαΐου και ίσως σχηματίσει εξόριστη ουκρανική κυβέρνηση με την οποία θα συζητήσει πλέον τους όρους της ειρήνευσης.

Οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία είχαν προγραμματιστεί για τις 31 Μαρτίου 2024, αλλά απαγορεύθηκαν από τον Β.Ζελένσκι.

Ήδη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «η Ρωσία δεν θα αναγνωρίσει τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως νόμιμο ηγέτη της Ουκρανίας μετά τη λήξη της προεδρικής του θητείας στις 21 Μαΐου»

Βάσει του εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν οι αρχές της Μόσχας, οι επτά προαναφερθέντες μπορούν όχι μόνο να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη, αλλά και να εξοντωθούν αν θεωρηθεί ότι αντιδρούν.

Δηλαδή ως καταζητούμενοι πλέον μπορούν να εξοντωθούν ανά πάσα στιγμή από τις ρωσικές δυνάμεις οι οποίες έχουν λάβει πλέον την κατάλληλη νομιμοποίηση.

Είναι ένα βήμα «χωρίς επιστροφή» για την Μόσχα που σίγουρα περίμενε την στιγμή που θα είχε ανακτήσει την πλήρη πρωτοβουλία κινήσεων στο μέτωπο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.