ΗΠΑ: Γιατί υπάρχει αναβρασμός στα πανεπιστήμια – Τι ζητούν οι διαδηλωτές

Το κύμα διαμαρτυριών στα μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως το Κολούμπια, το Γέιλ και το Χάρβαρντ, έχει προβληματίσει έντονα τις αμερικανικές αρχές.

Οι διαδηλωτές ζητούν από τα πανεπιστήμια τους να διακόψουν κάθε δεσμό με τα ισραηλινά πανεπιστήμια και να λάβουν μία σειρά μέτρων για να δείξουν την αντίθεση τους με τον πόλεμο στην Γάζα και τον θάνατο χιλιάδων αμάχων.

Ωστόσο αυτή η εικόνα έχει φέρει σε δύσκολη θέση την αμερικανική κυβέρνηση. Για πρώτη φορά φαίνεται ότι εντός των ΗΠΑ υπάρχει αμφισβήτηση στην «ακλόνητη» στήριξη των Αμερικανών, όπως την αποκάλεσε ο πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στο Ισραήλ.

Οι τελευταίες εξελίξεις μέχρι αυτή τη στιγμή

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα από το πανεπιστήμιο Κολούμπια. Οι διαδηλωτές φοιτητές έχουν δηλώσει ότι δεν θα διαλυθούν μέχρι το πανεπιστήμιο να συμφωνήσει να διακόψει τους δεσμούς του με ισραηλινά ακαδημαϊκά ιδρύματα και να δεσμευτεί για «πλήρη αποεπένδυση» των κεφαλαίων του από οντότητες που συνδέονται με το Ισραήλ.

Οι διαδηλωτές προβάλλουν και άλλα σχετικά αιτήματα και λένε ότι υπερασπίζονται την ελευθερία του λόγου και ορισμένοι Εβραίοι φοιτητές δηλώνουν ότι φοβούνται για την ασφάλειά τους.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον κάλεσε την πρόεδρο του Κολούμπια να παραιτηθεί εάν δεν μπορεί να βάλει τάξη στην πανεπιστημιούπολη.

Μερικές από τις διαμαρτυρίες στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις αντιμετωπίσθηκαν με επίδειξη ισχύος από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Χθες, Τετάρτη, στο Τέξας, μέλη της πολιτειακής αστυνομίας των αυτοκινητοδρόμων με ειδική εξάρτυση για την καταστολή ταραχών, καθώς και έφιπποι αστυνομικοί, διέλυσαν μια διαδήλωση στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν και συνέλαβαν πάνω από 30 άτομα.

Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας έκλεισε την πανεπιστημιούπολή του και ζήτησε από την αστυνομία του Λος Άντζελες να διαλύσει μια διαδήλωση. Η αστυνομία συνέλαβε φοιτητές οι οποίοι παραδόθηκαν ειρηνικά ένας-ένας, ώρες αφού η αστυνομία της πανεπιστημιούπολης, η οποία είχε διαλύσει ένα καταυλισμό, είχε ζητήσει τη βοήθεια της αστυνομίας του Λος Άντζελες για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές.

Η αστυνομία συνέλαβε σχεδόν 93 διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.
Άλλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Μπράουν στο Πρόβιντενς του Ρόουντ Άιλαντ, στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στο Αν Άρμπορ, στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) στο Κέμπριτζ και στο California State Polytechnic στο Χάμπολτ.

Οι μνήμες από την Άνοιξη του ΄68 και τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις

Όλοι στις ΗΠΑ θυμούνται την ιστορία του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις και υπάρχουν συγκρίσεις με την σημερινή κατάσταση.

Στο Κολούμπια την Άνοιξη του 1968 οι φοιτητές και διαδηλωτές κατέλαβαν τα κτίρια του Πανεπιστημίου εν μέσω δυσαρέσκειας για τον πόλεμο του Βιετνάμ, τον ρατσισμό και την προτεινόμενη επέκταση του Πανεπιστημίου.

Μετά από μια εβδομάδα αντιπαράθεσης, η αστυνομία της Νέας Υόρκης εισέβαλε στην πανεπιστημιούπολη και συνέλαβε περισσότερα από 700 άτομα.

Έτσι έχει ανοίξει η συζήτηση για το ποιοι είναι τελικά οι σημερινοί διαδηλωτές. Τα μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ τους χαρακτηρίζουν είτε «φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές» είτε «αντι-ισραηλινούς διαδηλωτές».

Ωστόσο η δημοσιογράφος και συγγραφέας, Judith Levine διαφωνεί με τους όρους αφού ρίχνουν περισσότερο λάδι στην φωτιά και θολώνουν τα πραγματικά αιτήματα των φοιτητών που είναι υπέρ της ειρήνης.

«Αν και ο ένας όρος φαίνεται να αναφέρεται στους ανθρώπους και ο άλλος στο κράτος, οι όροι φιλοπαλαιστινιακός και αντι-(ή φιλο) Ισραήλ θολώνουν τη διάκριση μεταξύ κυβερνήσεων και ανθρώπων. Το να είσαι υπέρ της απελευθέρωσης των Παλαιστινίων δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υποστηρίζεις τον παλαιστινιακό εθνικισμό ή ένα μελλοντικό αραβικό υπερέθνος», γράφει σε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Guardian η Judith Levine.

Η φεμινίστρια νομικός Aya Gruber εξήγησε ακόμα καλύτερα την ορολογία. «Κατά τη διάρκεια του Βιετνάμ υπήρχαν “αντιπολεμικοί” και “ειρηνιστές” διαδηλωτές, όχι “υπέρ του Βιετνάμ” και “κατά των ΗΠΑ” διαδηλωτές”», έγραψε σε ανάρτηση στο Χ η νομικός. Μάλιστα ανέφερε ότι τα ΜΜΕ δεν αναφέρονται σε εκλεγμένους αξιωματούχους, οι οποίοι ψηφίζουν για τη χρηματοδότηση των βομβών που σκοτώνουν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και αποδεκατίζουν σπίτια, νοσοκομεία και σχολεία, ως «αντιπαλαιστινιακούς».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.