Η «ψηφιακή φυλακή» της Νιγηρίας έχει χτιστεί και οι πύλες «κλείνουν» – Σύντομα και στην Ελλάδα;

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Εθνική Επιτροπή Διαχείρισης Ταυτότητας της Νιγηρίας (“NIMC”) ανακοίνωσε την εισαγωγή μιας νέας ψηφιακής ταυτότητας (“ψηφιακή ταυτότητα”). Αυτή η ψηφιακή ταυτότητα θα συνδέεται με τραπεζικό λογαριασμό που τηρείται στην κεντρική τράπεζα της Νιγηρίας, η οποία έχει ήδη λανσάρει ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (“CDBC“).

Η ψηφιακή ταυτότητα, η κυκλοφορία της οποίας υποστηρίζεται από την Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας (“CBN”) και το Διατραπεζικό Σύστημα Διακανονισμού της Νιγηρίας (“NIBSS”), θα έχει λειτουργίες πληρωμών και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και θα διευκολύνει την πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες, όπως ταξίδια, πληροφορίες για την ασφάλιση υγείας, μικροδάνεια, γεωργία, κουπόνια τροφίμων, επιδοτήσεις μεταφορών και ενέργειας, για να αναφέρουμε μόνο μερικές, ενώ οι υπηρεσίες πληρωμών και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες θα τροφοδοτούνται από ένα σύστημα προπληρωμένων/χρεωστικών/πιστωτικών καρτών της κεντρικής τράπεζας με την ονομασία AfriGo.

Μεταξύ άλλων χαρακτηριστικών, η ψηφιακή κάρτα ταυτότητας θα διαθέτει μια ζώνη αναγνώσιμη από μηχανήματα σύμφωνα με τα πρότυπα του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Εθνών (“ICAO”) για βιομετρικά διαβατήρια, έναν κωδικό QR που θα περιέχει τον εθνικό αριθμό ταυτότητας (“NIN” δλδ. του ΑΦΜ) του κατόχου, και τη δυνατότητα βιομετρικής πιστοποίησης προσώπου και δακτυλικών αποτυπωμάτων ως το κύριο μέσο επαλήθευσης της ταυτότητας μέσω των δεδομένων στο τσιπ της κάρτας, αναφέρει η Biometric Update.

Ουσιαστικά, η νέα ψηφιακή ταυτότητα της Νιγηρίας συνδέεται με τον κεντρικό τραπεζικό λογαριασμό ενός ατόμου. Η Νιγηρία διαθέτει ήδη ένα CBDC, το eNaira, το οποίο κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2021. Ένας από τους λόγους για τους οποίους χρειαζόταν το eNaira, όπως υποστηρίζεται, ήταν η αύξηση της οικονομικής ένταξης, επιτρέποντας σε όσους διαθέτουν κινητό τηλέφωνο αλλά δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό να έχουν πρόσβαση στο CBDC μέσω των smartphones τους.

Τα smartphones συνδέονται επίσης με τις ψηφιακές ταυτότητες των ανθρώπων- η διαδικασία δεν ήταν καθόλου εθελοντική. Τον Δεκέμβριο του 2023, οι εταιρείες που προσφέρουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στη Νιγηρία έλαβαν νέα εντολή από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να μπλοκάρουν πλήρως όλες τις τηλεφωνικές κάρτες Subscriber Identity Module (“SIM”) που δεν συνδέονται με τον NIN που υποστηρίζεται από βιομετρικά στοιχεία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2024.

Από τον Απρίλιο του 2022, ισχύει εντολή για το μερικό μπλοκάρισμα πάνω από 70 εκατομμυρίων καρτών SIM που δεν συνδέονται με την ψηφιακή ταυτότητα του κατόχου. Ωστόσο, πρόκειται για μονόδρομη φραγή, καθώς στις εν λόγω κάρτες SIM δεν υποστηρίζονται μόνο εξερχόμενες κλήσεις. Από τις 28 Φεβρουαρίου 2024, λοιπόν, όλες οι κατηγορίες καρτών SIM των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν κάνει τη σύνδεση του NIN θα στερηθούν πλήρως την πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες κλήσεων και δεδομένων, αναφέρει η Biometric Update.

Για τη Νιγηρία, το ολοκληρωτικό σύστημα ελέγχου – τα περίχωρα της ηλεκτρονικής φυλακής που θα χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό και τον έλεγχο κάθε πτυχής της ζωής των ανθρώπων και ολόκληρου του πληθυσμού – έχει πλέον τεθεί σε εφαρμογή.

AfriGo «οικονομική ένταξη»

Τον Ιανουάριο του 2023, το CBN εγκαινίασε τη χρεωστική κάρτα AfriGo “για την ενίσχυση της οικονομίας χωρίς μετρητά … για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος πληρωμών και την ενίσχυση της χρήσης των ηλεκτρονικών πλατφορμών στη Νιγηρία”. Πρόκειται για ένα πρόσθετο μέσο πληρωμής στις υπάρχουσες κάρτες Mastercard, Visa, Verve και Interswitch, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εντός της Νιγηρίας.

Το CBN ανέφερε τη χρηματοπιστωτική ένταξη, την απελευθέρωση των αποθεμάτων συναλλάγματος, τη μείωση του κόστους λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και την κυριαρχία των δεδομένων ως μερικούς από τους λόγους για την κυκλοφορία της κάρτας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Νιγηρίας βρίσκεται σε μια προσπάθεια “οικονομικής ένταξης” για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας, έγραψε το Tech Point. Ο διοικητής της CBN δήλωσε ότι η AfriGo θα συμβάλει στην προώθηση της χρηματοπιστωτικής ένταξης στη χώρα.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η χρηματοπιστωτική ένταξη σημαίνει ότι οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρήσιμα και οικονομικά προσιτά χρηματοπιστωτικά προϊόντα και υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Η Παγκόσμια Τράπεζα βλέπει μια οικονομικά ενταγμένη κοινωνία ως μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από την τοποθεσία, την εθνικότητα ή άλλους παράγοντες, δεν στερούνται πρόσβασης σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, έγραψε το Tech Point.

Η χρηματοπιστωτική ένταξη είναι ένας συχνά διακηρυγμένος στόχος της CBN. Το 2012, ξεκίνησε την Εθνική Στρατηγική Χρηματοοικονομικής Ένταξης για να μειώσει τον αριθμό των Νιγηριανών που αποκλείονται από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες από 46,3% το 2010 σε 20% έως το 2020 … Σε όλες τις περιπτώσεις, η CBN δεν έχει επιτύχει κανέναν από τους στόχους [της].

Ο ισχυρισμός ότι ένα εγχώριο σύστημα καρτών [AfriGo] θα προωθήσει την οικονομική ένταξη στη Νιγηρία δεν έχει καμία βάση. Όπως εξηγεί ο ορισμός της Παγκόσμιας Τράπεζας, η χρηματοπιστωτική ένταξη σημαίνει ότι κάποιος έχει προσιτή πρόσβαση σε χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Πολλοί οικονομικά αποκλεισμένοι Νιγηριανοί δεν βρίσκονται σε αυτή τη θέση από επιλογή. Τα υψηλά επίπεδα φτώχειας της χώρας σημαίνουν ότι ακόμη και όταν τα άτομα αυτά έχουν ενθαρρυνθεί να δημιουργήσουν λογαριασμούς, απλά δεν μπορούν … Οι περισσότεροι από τους οικονομικά αποκλεισμένους ανθρώπους της Νιγηρίας ζουν σε αγροτικές περιοχές και κερδίζουν πολύ λιγότερο από τον εθνικό κατώτατο μισθό. Επιπλέον, συχνά ζουν μακριά από τράπεζες και άλλους παρόχους χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών. Κατά συνέπεια, το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού μπορεί να σημαίνει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις.

Με την κάρτα AfriGo, η CBN βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο για την οικονομική ένταξη στη Νιγηρία, Tech Point, 6 Φεβρουαρίου 2023

Ψηφιακή ταυτότητα «χρηματοοικονομικής ένταξης»

Στις 5 Απριλίου, η NIMC έγραψε σε ανακοίνωσή της για την εισαγωγή της ψηφιακής ταυτότητας: “Η κάρτα αυτή θα αντιμετωπίσει τη ζήτηση για φυσική ταυτοποίηση που θα επιτρέπει στους κατόχους της κάρτας να αποδεικνύουν την ταυτότητά τους, να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες του κυβερνητικού και του ιδιωτικού τομέα, να διευκολύνει τη χρηματοοικονομική ένταξη των αδικημένων Νιγηριανών, να ενδυναμώνει τους πολίτες, καθώς και να ενθαρρύνει την αυξημένη συμμετοχή στην οικοδόμηση του έθνους”.

Αν και η ψηφιακή ταυτότητα πρόκειται να “διευκολύνει την οικονομική ένταξη”, αποκλείει ορισμένους ανθρώπους που ζουν στη Νιγηρία.

“Μόνο οι εγγεγραμμένοι πολίτες και οι νόμιμοι κάτοικοι με τον Εθνικό Αριθμό Ταυτότητας [“NIN”] θα μπορούν να ζητήσουν την κάρτα. Οι κάτοχοι των καρτών θα μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν τις κάρτες ως χρεωστικές ή προπληρωμένες κάρτες συνδέοντας τις με τραπεζικούς λογαριασμούς της επιλογής τους. Οι κάρτες θα δώσουν τη δυνατότητα στα επιλέξιμα άτομα, ιδίως σε όσους αποκλείονται οικονομικά από τις κοινωνικές και οικονομικές υπηρεσίες, να έχουν πρόσβαση σε πολλαπλά προγράμματα κυβερνητικής παρέμβασης”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Δείτε το εδώ

Ενημέρωση συστήματος Βιομετρικής Ταυτοποίησης

Το σύστημα που χρησιμοποιείται σήμερα για την υποστήριξη του NIN της Νιγηρίας σχεδιάστηκε για να υποστηρίζει 100 εκατομμύρια εγγραφές. Αλλά στο τέλος του 2023, η χώρα είχε ήδη εκδώσει περισσότερα από 104 εκατομμύρια από τις βιομετρικές ψηφιακές ταυτότητες και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να φτάσει τα 148 εκατομμύρια μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Παγκόσμια Τράπεζα στα τέλη Μαρτίου.

Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αφορούσε την “επιδραστική χρονιά για τις πρωτοβουλίες της Παγκόσμιας Τράπεζας “Ταυτοποίηση για την Ανάπτυξη” και “Ψηφιοποίηση των πληρωμών μεταξύ κυβερνήσεων και προσώπων (G2Px)”.

“Αυτή η ετήσια έκθεση κάνει απολογισμό των επιτευγμάτων και των διδαγμάτων, καθώς και της συμβολής των ID4D και G2Px για να γίνουν ψηφιακές ταυτότητες και συστήματα πληρωμών από την κυβέρνηση προς το άτομο (G2P)”, ανέφερε η έκθεση. “Ενώ κάθε πρωτοβουλία έχει το δικό της πεδίο εστίασης, φέτος συνεργάστηκαν στενά υπό την ομπρέλα της ψηφιακής δημόσιας υποδομής (DPI)”.

Με άλλα λόγια, η έκθεση παρουσιάζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί παγκοσμίως στην εφαρμογή του προγράμματος της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ψηφιακή ταυτότητα που συνδέεται με το πρόγραμμα CBDC. Ο Όμιλος της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι εξειδικευμένος οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών.

Στην έκθεσή της, η Παγκόσμια Τράπεζα προσδιορίζει τους κύριους συνεργάτες της: “Η επιτυχία του ID4D και του G2Px δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τη στενή συνεργασία και την ισχυρή υποστήριξη του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, του Γαλλικού Υπουργείου Οικονομικών, της Νορβηγικής Υπηρεσίας Ανάπτυξης (Norad), του Foreign, Commonwealth and Development Office του Ηνωμένου Βασιλείου και του Δικτύου Omidyar”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.