Μ.Ντράγκι: «Η Ευρώπη ζει στον κόσμο του χθες – Αν θέλει να επιβιώσει πρέπει να αλλάξει»

Δραματικές προειδοποιήσεις ότι η Ευρώπη ζει στον κόσμο του χθες και πως για να επιβιώσει πρέπει να αλλάξει ριζικά στέλνει ο Μάριο Ντράγκι.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι δηλώνει ότι η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει σε «ριζικές αλλαγές» στις ανταγωνιστικές και βιομηχανικές πολιτικές της, αν θέλει να βγει από τον «κόσμο του χθες».

Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η βελγική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη, ο Ντράγκι προειδοποίησε ότι «χρειαζόμαστε μια ΕΕ που να είναι κατάλληλη για τον σημερινό και τον αυριανό κόσμο», καθώς οι αγώνες για την ηγεσία επιταχύνονται και οι παγκόσμιοι παράγοντες αποτυγχάνουν όλο και περισσότερο να παίξουν με τους κανόνες.

Άλλες περιοχές «σχεδιάζουν ενεργά πολιτικές για να ενισχύσουν την ανταγωνιστική τους θέση», συχνά εις βάρος της Ευρώπης, τόνισε.

Τον Ιούνιο η «έκθεση Ντράγκι»

Αναφερόμενος στην κινεζική επέκταση και τον αμερικανικό προστατευτισμό τόνισε πως αποτελούν σημαντικές απειλές για την ευρωπαϊκή σταθερότητα και για τον λόγο αυτό η ΕΕ πρέπει να καταλήξει σε μια βιομηχανική συμφωνία που θα διασφαλίζει τόσο την ανταγωνιστικότητα όσο και τη γεωπολιτική ανεξαρτησία. Αυτό πρέπει να εξισορροπηθεί με τους κλιματικούς στόχους του μπλοκ, οι οποίοι εξακολουθούν να αποτελούν προτεραιότητα, αλλά δεν πρέπει να βλάψουν την αλυσίδα εφοδιασμού της ΕΕ.

Ο Ντράγκι ετοιμάζει επί του παρόντος σχετική έκθεση για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί τον Ιούνιο. Λέει ότι το έγγραφο θα προτείνει «ριζικές αλλαγές, γιατί αυτό είναι που χρειάζεται».

Τρεις κοινές συνισταμένες

Αυτή η ριζική αλλαγή αφορά κυρίως την οικονομία, την απεξάρτηση από τον άνθρακα, την άμυνα και την τεχνολογία. Για να επιτευχθεί ένας τέτοιος μετασχηματισμός, ο Ντράγκι σημείωσε τρία κοινά νήματα» για να εργαστεί σε όλη την ευρωπαϊκή πολιτική.

Το πρώτο αφορά την κλίμακα. Ο κατακερματισμός εμποδίζει την Ευρώπη να εκμεταλλευτεί τη γεωγραφική της εξάπλωση, γεγονός που δυσχεραίνει περισσότερο τους τομείς της άμυνας και των τηλεπικοινωνιών.

Δεύτερον, οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να βελτιώσουν τον συντονισμό όσον αφορά την παροχή δημόσιων αγαθών, όπως η ενέργεια. Πρόσθεσε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις θα αποτελέσουν πιθανότατα το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικής.
Τέλος, ο Ντράγκι τόνισε τη σημασία της εξασφάλισης πόρων.

«Αν θέλουμε να υλοποιήσουμε τις φιλοδοξίες μας για το κλίμα χωρίς να αυξήσουμε την εξάρτησή μας από χώρες στις οποίες δεν μπορούμε πλέον να βασιστούμε, χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη στρατηγική που να καλύπτει όλα τα στάδια της κρίσιμης αλυσίδας εφοδιασμού ορυκτών πόρων», δήλωσε.

Υποδοχή

Η ομιλία του Ντράγκι προκάλεσε επαίνους και έκπληξη σε ορισμένους κύκλους. Ο πολιτικός οικονομολόγος Benjamin Brau, με ανάρτηση στο X (πρώην Twitter) αναφέρθηκε στα σχόλια του Ντράγκι για το ξεπερασμένο μοντέλο λήψης αποφάσεων της Ευρώπης ως «απίστευτη, βάναυση αυτοενοχοποίηση» (ο Ντράγκι ηγήθηκε της ΕΚΤ από το 2011 έως το 2019, κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης).

Ομοίως, ο Philipp Heimberger, ερευνητής στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σπουδών της Βιέννης, σχολίασε ότι «ο Ντράγκι […] λέει ότι η «στρατηγική ανταγωνιστικότητας» της κρίσης της ευρωζώνης (λιτότητα και πίεση προς τα κάτω των μισθών) ήταν κακή, καθώς μείωσε την εγχώρια ζήτηση, εμβάθυνε την κρίση και υπονόμευσε το κοινωνικό μοντέλο».

Οι εκκλήσεις της βιομηχανίας για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αυξάνονται στην Ευρώπη εδώ και αρκετό καιρό. Τον Φεβρουάριο, περίπου 70 διευθύνοντες σύμβουλοι υπέγραψαν τη «Διακήρυξη της Αμβέρσας», ένα έγγραφο που αποσκοπεί στη διαφύλαξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας έναντι των κλιματικών στόχων που οι υπογράφοντες θεωρούν εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη.

Το Βέλγιο έχει συμπεριλάβει τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα ως βασική προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της εκ περιτροπής προεδρίας του στο Συμβούλιο της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός Alexander De Croo (Open VLD) περιέγραψε αυτούς τους στόχους κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιανουάριο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.