Καμπανάκι κινδύνου για την γριπη των πτηνών

«Καμπανάκι» κινδύνου χτυπά η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), σχετικά με την γρίπη των πτηνών, εξηγώντας πως στην περίπτωση που μεταλλαχθεί και αρχίσει να μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων, μπορεί να προκαλέσει πανδημία.

Σε κοινή ανακοίνωση της με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), η EFSA επισημαίνει ότι η μετανάστευση άγριων πτηνών μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση νέων στελεχών του ιού, τα οποία θα έχουν την ικανότητα να μεταδίδονται ευκολότερα μεταξύ των θηλαστικών.

«Εάν ο ιός της γρίπης των πτηνών A (H5N1) αποκτήσει την ικανότητα να μεταδίδεται αποτελεσματικά μεταξύ ανθρώπων, μπορεί να έχουμε μετάδοση μεγάλης κλίμακας λόγω της έλλειψης ανοσολογικής άμυνας των ανθρώπων έναντι των ιών H5», ανέφερε η EFSA στην έκθεσή της.

Τα ζώα που μεταδίδουν τον ιό

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), από τον Ιανουάριο του 2003 έως τις 26 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 887 ανθρώπινα κρούσματα, από τα οποία τα 462 ήταν θανατηφόρα- ποσοστό 52%. Η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορούσε άτομα τα οποία είχαν έρθει σε επαφή με άρρωστα ή νεκρά πουλερικά ή οικόσιτα ζώα.

«Τα άγρια θηλαστικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ”γέφυρες” μεταξύ άγριων πτηνών, κατοικίδιων ζώων και ανθρώπων», επεσήμανε η EFSA και συνέχισε: «Τα ζώα συντροφιάς, όπως οι γάτες που ζουν σε νοικοκυριά και έχουν πρόσβαση στην ύπαιθρο, θα μπορούσαν επίσης να μεταδόσουν τον ιό».

Εκτός από τα πουλερικά και τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, τα θηλαστικά που έχουν μολυνθεί από τον ιό περιλαμβάνουν κατσίκες, γάτες, αλεπούδες, ρακούν, ασβούς, καφέ και πολικές αρκούδες και θαλάσσιους ελέφαντες.

Πλέον, η EFSA ζήτησε ενισχυμένη επιτήρηση, διασφάλιση της πρόσβασης σε ταχεία διάγνωση, συνεργασία και εφαρμογή προληπτικών μέτρων, όπως ο εμβολιασμός.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.