Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο μόνος που ψήφισε παρών για το Κόσοβο;

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο μόνος στην Πολιτική Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης που ψήφισε «παρών» και ζήτησε περισσότερες ενέργεις από το Κόσοβο

Με ιδιαίτερα θετικά σχόλια υποδέχθηκε ο σερβικός Τύπος τη στάση του Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση και την ψηφοφορία της έκθεσης της Ντόρας Μπακογιάννη για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που διεξήχθη στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του οργανισμού.

«Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην πολιτική επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αλέξης Τσίπρας, δεν υποστήριξε την έκθεση για την εισδοχή του αυτοανακηρυχθέντος Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης» τονίζει στο δημοσίευμά του το blic.rs.

IMG 4769

IMG 4770

Το glassrpske.com σημειώνει στο δικό του κείμενο: «Ο Τσίπρας καταψήφισε την εισδοχή του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ζητά τον σχηματισμό της Ένωσης Σερβικών Δήμων».

Αντίστοιχα θετικές ήταν και οι αναφορές στο σύνολο του σερβικού Τύπου όπως και του πρακτορείου Tangung.

Η ψηφοφορία στο Συμβούλιο της Ευρώπης

Η έκθεση της Ντόρας Μπακογιάννη για είσοδο του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης υπερψηφίστηκε από 31 μέλη, 4 ψήφισαν κατά (2 Σέρβοι, 1 Σερβοβόσνιος και 1 Μαυροβούνιος) και παρών ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του είχε καλωσορίσει την Έκθεση, την προοπτική ένταξης του Κοσόβου και το γεγονός ότι χάρη και στις προσπάθειές της κυρίας Μπακογιάννη, το Κόσοβο αναγνώρισε τη νόμιμη ιδιοκτησία του Μοναστηρίου Decani στη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ωστόσο είχε τονίσει ότι αυτό δεν αρκεί ως μοναδική προϋπόθεση (όπως εισηγείται η Έκθεση) και απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από την Πρίστινα ειδικά σε σχέση με την καθιέρωση της Ένωσης Σερβικών Δήμων και τον νόμο για την απαλλοτρίωση μειονοτικών ιδιοκτησιών, για την ένταξη του Κοσόβου στον οργανισμό.

Η αντίδραση της Σερβίας στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης ήταν έντονη ενάντια σε όσους την υπερψήφισαν όσο και κατά της Ντόρας Μπακογιάννη προσωπικά, ιδιαίτερα για το σημείο που αφορά την Ένωση Σερβικών Δήμων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.