Mαζικοί βομβαρδισμοί σε όλη την Ουκρανία – Οι Ρώσοι διαλύουν τις ενεργειακές υποδομές της χώρας

Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μαζικούς σφοδρούς βομβαρδισμούς σε όλη την Ουκρανία χρησιμοποιώντας για πρώτη φορά σχεδόν όλα τους τα οπλικά συστήματα.

Πέτυχαν συντριπτικά πλήγματα χρησιμοποιώντας πυραύλους cruise Kh-101 και Kh-555, υπερηχητικούς πυραύλους Kh-47M2 Kinzhal, βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M, πυραύλους cruise Kh-59, πυραύλους cruise Kalibr και drones καμικάζι Geranium-2.

Η κύρια έμφαση δόθηκε στη χρήση των UAV Geranium-2.

Ο συνολικός αριθμός τους αυξήθηκε σημαντικά και ανήλθε σε πάνω από 70 μονάδες.

Αυτή η στρατηγική των ρωσικών στρατευμάτων μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι τα drones καμικάζι εκτελούν δύο κύριες λειτουργίες:

Tην αποδυνάμωση της αεράμυνας και την εξάλειψη στόχων.

Η επίθεση σημειώθηκε μόλις μια εβδομάδα μετά την προηγούμενη επιδρομή, κατά την οποία προκλήθηκαν ανεπανόρθωτες ζημιές σε ολόκληρη την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας.

Τα πλήγματα της προηγούμενης εβδομάδας περιελάμβαναν την καταστροφή του υδροηλεκτρικύ σταθμπύ DneproGES και ένα τεράστιες ζημιές στις ενεργειακές εγκαταστάσεις στις περιοχές της Οδησσού και του Χάρκοβο, τις συνέπειες των οποίων οι Ουκρανοί μηχανικοί ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπόρεσαν να εξαλείψουν μέχρι τώρα.

Προς το παρόν, μπορεί να υποστηριχθεί ότι η καταστροφή των παραγωγικών δυνατοτήτων σε ηλεκτρικό ρεύμα θα επηρεάσει σίγουρα το στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα της Ουκρανίας και (εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις) θα επηρεάσει την ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων της να χρησιμοποιούν σιδηροδρομικά μέσα για τη μεταφορά των εφεδρειών και του εξοπλισμού τους.

Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές προκάλεσαν «σοβαρές» ζημιές σε τρεις θερμοηλεκτρικούς σταθμούς στην Ουκρανία.

Στόχος των ρωσικών πληγμάτων έγιναν συνολικά δέκα ουκρανικές επαρχίες.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ δήλωσε ότι σε κάποιες περιοχές χρειάστηκε να γίνουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει το εύρος τους.

 «Η Ουκρανία έχει ανάγκη περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας για να εγγυηθεί την ασφάλεια των βασικών της υποδομών και για να προστατεύσει τους κατοίκους της», τόνισε ο Σμιχάλ.

 Αυτή η «μαζική επίθεση» με «drones και πυραύλους» είχε στόχο μονάδες παραγωγής ενέργειας στις επαρχίες Ντνιπροπετρόφσκ, Πολτάβα και Τσερκάσι, δήλωσε από την πλευρά του ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γκερμάν Γκαλουτσένκο.

Στο μεταξύ οι ένοπλες δυνάμεις της Πολωνίας ανακοίνωσαν ότι δύο μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν για να εποπτεύσουν τον εναέριο χώρο της χώρας μετά την εκτόξευση πυραύλων από τη Ρωσία με στόχο τη δυτική Ουκρανία.

«Σήμερα το βράδυ παρατηρήθηκε έντονη αεροπορική δραστηριότητα μεγάλου βεληνεκούς από την πλευρά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που συνδέεται με πυραυλικά πλήγματα εναντίον στόχων στο ουκρανικό έδαφος», επεσήμανε η διοίκηση του πολωνικού στρατού σε ανακοίνωσή της.

«Προχωρήσαμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία του πολωνικού εναέριου χώρου» και οι πολωνικές δυνάμεις «παρακολουθούν συνεχώς την κατάσταση», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Η Βαρσοβία είχε ανακοινώσει την Κυριακή ότι ρωσικός πύραυλος cruise που εκτοξεύθηκε προς τη δυτική Ουκρανία εισήλθε για 39 δευτερόλεπτα στον πολωνικό εναέριο χώρο.

Στο μεταξύ οι Ρώσοι επιτίθενται αυτή τη στιγμή σε 48 διαφορετικές κατευθύνσεις με αποτέλεσμα σε κάποια μέτωπα να υπάρχουν εμφανή σημάδια κατάρρευσης των Ουκρανών.

Οι Ρώσοι κατέστρεψαν όλες τις οχυρωμένες θέσεις των Ουκρανών στο ανατολικό Τσάσιβ Γιαρ και ελέγχουν πλήρως τον αυτοκινητόδρομο 506 που σημαίνει ότι θα μπορέσουν να μεταφέρουν όσα στρατεύματα χρειάζονται στο εσωτερικό της πόλης και να την καταλάβουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επίσης στο μέτωπο του Σεβέρσκ οι Ρώσοι μετέφεραν ειδικές δυνάμεις από το Νότο για να ξεκινήσουν εκκαθάριση της μικρής πόλης Μπιλοχορίβκα, που αποτελεί το μόνο εμπόδιο για να εισέλθουν στο εσωτερικό του Σεβέρσκ.

Σύμφωνα με αναφορές η ουκρανική φρουρά έχει σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και πυρομαχικά και υπάρχει η εκτίμηση ότι δεν θα μπορέσει να προβάλλει ιδιαίτερα σθεναρή αντίσταση απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.