«Υπάρχουν τεράστια αναξιοποίητα οφέλη»: Να τι σκέφτονται οι Αφρικανοί ειδικοί για τις σχέσεις με τη Ρωσία

Εμπόριο, ενέργεια, ασφάλεια και πολλά άλλα – Η Ρωσία και οι αφρικανικές χώρες έχουν πολλαπλούς δρόμους συνεργασίας και ένα μακρύ ταξίδι μπροστά τους

Του Τζάκσον Οκάτα, βραβευμένου ανεξάρτητου δημοσιογράφου με έδρα το Ναϊρόμπι της Κένυας, τα έργα του οποίου έχουν δημοσιευτεί από το Reuters, China Dialogue, Openly, AllAfrica, Mongabay, Inter Press Service, Zenger News, Al Jazeera English

Τον Ιούνιο του 2023, μια αντιπροσωπεία επτά Αφρικανών ηγετών ταξίδεψε στην Αγία Πετρούπολη σε μια αυτοαποκαλούμενη «ειρηνευτική αποστολή», όπου συνάντησαν τον Πρόεδρο Βλάντμιρ Πούτιν σε μια προσπάθεια να διερευνήσουν τις δυνατότητες μεσολάβησης στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Cyril Ramaphosa, ο οποίος συμμετείχε στην αντιπροσωπεία που συναντήθηκε επίσης με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι, φέρεται να είπε ότι η σύγκρουση επηρεάζει αρνητικά την Αφρική. Σύμφωνα με τον Δρ. Μουσταφά Αλί, λέκτορα και γεωπολιτικό αναλυτή με έδρα την Κένυα, η επίσκεψη έδειξε ξεκάθαρα ότι η Αφρική επωφελείται περισσότερο από μια σταθερή Ρωσία. «Απλώς ρίξτε μια ματιά στο πώς η σύγκρουση οδήγησε στην εκτίναξη των τιμών των καυσίμων και των βασικών εμπορευμάτων, στον πληθωρισμό και στην οικονομική αστάθεια και θα σας δείξει την άμεση επιρροή της Ρωσίας στην οικονομία της Αφρικής», είπε ο Δρ Άλι στο RT.
«Τα αφρικανικά έθνη επιθυμούν να υιοθετήσουν εταιρικές σχέσεις με τη Ρωσία»

Καθώς η Ρωσία μόλις πέρασε από τις προεδρικές εκλογές της, ο Δρ. Άλι παρατηρεί ότι τα περισσότερα έθνη της Αφρικής επιθυμούν να εξερευνήσουν βαθύτερες σχέσεις με τη Ρωσία επειδή «υπάρχουν τεράστια αναξιοποίητα οφέλη που περιμένουν», επικαλούμενος την υπόσχεση που έδωσε ο Πρόεδρος Πούτιν κατά την ορκωμοσία του 2019 Σύνοδος κορυφής Ρωσίας-Αφρικής για τον διπλασιασμό του εμπορίου Ρωσίας-Αφρικής στα 40 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε πέντε χρόνια, μια υπόσχεση που λέει ότι περιμένει να εκπληρωθεί.

«Ακριβώς όπως έκαναν με την Κίνα, τα αφρικανικά έθνη επιθυμούν να αγκαλιάσουν συνεργασίες και σχέσεις με τη Ρωσία που έρχονται χωρίς συνταγές και αυστηρούς όρους, όπως συμβαίνει με τις συνεργασίες με δυτικά έθνη και τους ελεγχόμενους θεσμούς του Μπρέτον Γουντς», εξηγεί ο Ali.

Και προσθέτει, «Στην Αφρική, η Ρωσία επιθυμεί να επενδύσει σε περιοχές όπου οι δυτικές δυνάμεις είτε απέτυχαν να επενδύσουν, είτε παραμέλησαν είτε διστάζουν να επενδύσουν και αυτή είναι μια προσέγγιση που οι Αφρικανοί ηγέτες μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν και να αποκομίσουν τα μέγιστα οφέλη».

Ο Αλί αναφέρει παραδείγματα ανάπτυξης υποδομών, μεταφορών, ενέργειας και τηλεπικοινωνιών ως μερικοί από τους τομείς που η Αφρική προσελκύει επενδύσεις από τη Ρωσία. «Οι επενδύσεις στην κατασκευή υποδομών και οι εταιρικές σχέσεις μεταξύ αφρικανικών εθνών και Ρωσίας όχι μόνο θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και ανάπτυξης σε ολόκληρη την ήπειρο, αλλά θα δημιουργήσουν επίσης θέσεις εργασίας για εκατομμύρια Αφρικανούς, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της μάστιγας της ανεργίας και των υψηλών επιπέδων φτώχειας στην ήπειρο. “.
«Η Ρωσία κινείται για να εδραιώσει τη θέση της στην ήπειρο»

Προχωρώντας προς τα εμπρός, ο Erastus Mwencha, πρώην Κενυάτης διπλωμάτης που υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, είπε στο RT ότι η Αφρική πρόκειται να επωφεληθεί από τη συνεχιζόμενη επέκταση του οικονομικού αποτυπώματος του Κρεμλίνου στην ήπειρο.

«Τα αφρικανικά κεφάλαια που επενδύουν σε σχέσεις με το Κρεμλίνο θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν μερίδιο από τις άμεσες ξένες επενδύσεις της Ρωσίας στην ήπειρο, το οποίο είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς η Ρωσία κινείται να εδραιώσει τη θέση της στην ήπειρο μέσω του εμπορίου, των χρηματοπιστωτικών πιστωτικών διευκολύνσεων και των άμεσων επενδύσεις», είπε ο Mwencha στο RT.

Όσον αφορά το εμπόριο, μεταξύ 2013 και 2021, τα εμπορικά έσοδα μεταξύ της Ρωσίας και των αφρικανικών χωρών σχεδόν διπλασιάστηκαν και έφτασαν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Τουλάχιστον το 30 τοις εκατό των εισαγωγών σιτηρών της Αφρικής προέρχονται από τη Ρωσία. Οι εισαγωγές της Αφρικής από τη Μόσχα περιλαμβάνουν σιτάρι, άνθρακα, διυλισμένο πετρέλαιο και ηλεκτρονικά είδη, ενώ η Ρωσία εισάγει φρούτα, ζάχαρη και λαχανικά από την Αφρική.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής Ρωσίας-Αφρικής το 2023, ο Πρόεδρος Πούτιν υποσχέθηκε δωρεάν σιτηρά σε έξι αφρικανικά έθνη που επηρεάστηκαν σημαντικά από την ακύρωση της συμφωνίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα. Αρχικά με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας το 2022, η συμφωνία είχε στόχο να διευκολύνει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών στις παγκόσμιες αγορές, ιδιαίτερα σε φτωχές χώρες της Αφρικής. Σε αντάλλαγμα, η Μόσχα υποσχέθηκε ότι οι δυτικές κυρώσεις θα αρθούν από τις δικές της εξαγωγές γεωργικών προϊόντων. Η Ρωσία εγκατέλειψε τη συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν ακόμη σε θέση να βγάλει κανένα από τα σιτηρά ή τα λιπάσματά της στις παγκόσμιες αγορές και ότι η Δύση δεν είχε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Η Μπουρκίνα Φάσο, η Ζιμπάμπουε, το Μάλι, η Σομαλία, η Ερυθραία και η ΚΑΔ επωφελήθηκαν ήδη από τη δέσμευση του Πούτιν, καθώς οι υποσχεθέντες 200.000 τόνοι σιτηρών παραδόθηκαν πλήρως μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου και στα έξι κράτη.

Ο Mwencha αναφέρει τις επενδύσεις στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ως ορισμένα από τα κρίσιμα οφέλη που ξεχωρίζει η Αφρική από τη στενή της αλληλεπίδραση και τη συνεργασία με τη Ρωσία.

«Η πλειονότητα των αφρικανικών κρατών δεν έχουν την οικονομική, τεχνική και τεχνολογική δύναμη να ξεκινήσουν και να οδηγήσουν τεράστιες πρωτοβουλίες για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και την ενέργεια. Η Ρωσία από την άλλη έχει και τους τρεις και οποιοσδήποτε Αφρικανός ηγέτης που δουλεύει και περπατά με τον Πούτιν, δεν θα λείψει σε τέτοιες επενδύσεις αν καθόλου η χώρα του τις χρειαστεί», πιστεύει ο Mwencha.

Το 2022, η ρωσική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom έλαβε άδεια να ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Αιγύπτου, μετά από συμφωνία του 2017 που υπεγράφη μεταξύ του Προέδρου Πούτιν και του Προέδρου Abdel Fattah el-Sisi με το έργο να αναμένεται να ολοκληρωθεί πλήρως και να λειτουργήσει έως το 2030. Κατασκευή για η μονάδα ισχύος 4800 MW θα κοστίσει συνολικά 60 δισεκατομμύρια δολάρια με τη Rosatom, παρέχοντας δάνειο 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το έργο. Επιπλέον, η Rosatom έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με άλλες 17 αφρικανικές κυβερνήσεις, όπως η Αιθιοπία, η Νιγηρία, η Ρουάντα και η Ζάμπια.

Ο Mwencha παρατηρεί ότι για να κερδίσει ο Πρόεδρος Πούτιν περισσότερη υποστήριξη από την αφρικανική ήπειρο, θα πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποσχέσεις που δόθηκαν κατά την πρώτη και τη δεύτερη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής.

«Η Αφρική επωφελείται από την ισχυρή οικονομία, τους πόρους, την τεχνολογία και την τεχνογνωσία της Ρωσίας στην ανάπτυξη και οικοδόμηση των τομέων ενέργειας, εξόρυξης και τεχνολογίας, βιομηχανίες και υποδομές και η Μόσχα θέλει να δημιουργήσει περισσότερες συνεργασίες και να ενισχύσει τη φωνή της στην ήπειρο τόσο διπλωματικά όσο και οικονομικά», είπε.
«Όταν οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν η μια την άλλη ως συμμάχους»

Ο Τζορτζ Μουσαμάλι, ένας Κενυάτης αναλυτής ασφαλείας λέει ότι η Αφρική θα συνεχίσει να απολαμβάνει τους υπάρχοντες ισχυρούς δεσμούς άμυνας και ασφάλειας με τη Ρωσία, οι οποίοι, όπως λέει, συνοδεύονται από ευνοϊκούς όρους για την ήπειρο. Ο Musamali αναφέρει τις πωλήσεις όπλων και τα κοινά προγράμματα στρατιωτικής εκπαίδευσης μεταξύ Ρωσίας και αφρικανικών χωρών ως πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν άμεσα τα κράτη της Αφρικής να ενισχύσουν την ικανότητά τους έναντι των συνεχιζόμενων αναδυόμενων απειλών και προκλήσεων για την ασφάλεια.

Τα κράτη της Αφρικής που είναι επιρρεπή σε σύγκρουση και εκείνα που αντιμετωπίζουν προκλήσεις ασφαλείας θα κερδίσουν περισσότερα από την προηγμένη τεχνολογία ασφάλειας και στρατιωτικής τεχνολογίας της Ρωσίας και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο όταν οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν η μία την άλλη ως συμμάχους», είπε ο Musamali στο RT.

Μεταξύ 2018 και 2022, το 40% των εισαγόμενων όπλων της Αφρικής προέρχονταν από τη Ρωσία – έναντι 16% από τις ΗΠΑ, 9,8% από την Κίνα και 7,6% από τη Γαλλία.

Ο Musamali υποστηρίζει περαιτέρω ότι η Αφρική πρόκειται να κερδίσει περισσότερα οφέλη από τις στρατιωτικές της δεσμεύσεις και τις δεσμεύσεις ασφαλείας με τη Ρωσία, επειδή τα ρωσικά όπλα και ο εξοπλισμός ασφαλείας είναι συνήθως φθηνότερα σε σύγκριση με εκείνα των δυτικών χωρών. Σύμφωνα με τον Musamali, «η Ρωσία δεν επιβάλλει αυστηρούς όρους στις πωλήσεις όπλων της σε αντίθεση με άλλες χώρες».

Ο Musamali αναφέρει επίσης τη στρατιωτική διπλωματία της Μόσχας στην Αφρική ως έναν τομέα όπου η ήπειρος πρόκειται να καρπωθεί πολλά μέσω της ενίσχυσης των αμυντικών δυνατοτήτων των αφρικανικών εθνών, κάτι που λέει ότι θα συμβάλει στην περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής Ρωσίας-Αφρικής του 2023, υπήρξε συμφωνία για τη δημιουργία ενός νέου μόνιμου ρωσοαφρικανικού μηχανισμού ασφαλείας, με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού στην ήπειρο.

«Πιέζοντας για περισσότερες εμπορικές συμφωνίες»

Ο Mwencha υποστηρίζει ότι η Αφρική μπορεί να συνεισφέρει στην αμοιβαία επωφελή σχέση της με τη Ρωσία για να διαπραγματευτεί και να δελεάσει περισσότερες επενδύσεις σε βασικούς τομείς όπως η γεωργία, οι υδρογονάνθρακες, η τεχνολογία, η ενέργεια, οι μεταφορές και η ψηφιοποίηση, οι οποίοι, όπως λέει, χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις.

Θέλει οι αρχηγοί κρατών της Αφρικής να ωθήσουν τη Μόσχα να αυξήσει και να επεκτείνει τις εμπορικές της ευκαιρίες για την ήπειρο, σημειώνοντας ότι η Αφρική πρέπει να μετακινηθεί από την τρέχουσα εμπορική αξία των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη Ρωσία στα ίδια επίπεδα εμπορίου με την ΕΕ, την Κίνα και την Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Το εμπόριο μεταξύ Αφρικής και Ρωσίας είναι τόσο γόνιμο και πρωταρχικό δυναμικό που πρέπει να εκμεταλλευτούν οι Αφρικανοί ηγέτες. Πρέπει να επικεντρωθούν στη διαπραγμάτευση και να πιέσουν για περισσότερες εμπορικές συμφωνίες που θα ανοίξουν τη ρωσική αγορά για περισσότερες εισαγωγές από την Αφρική», είπε η Mwencha. Επί του παρόντος, οι ρωσικές εξαγωγές στην Αφρική είναι επτά φορές υψηλότερες σε σύγκριση με τις εισαγωγές της από την ήπειρο.

«Η Ρωσία έχει μια εξαιρετικά μεγάλη καταναλωτική βάση την οποία μπορούν να αξιοποιήσουν οι Αφρικανοί εξαγωγείς. Οι ενισχυμένοι δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Αφρικής θα ανοίξουν περισσότερες αγορές για αφρικανικά αγαθά και υπηρεσίες και αυτό θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για τα αφρικανικά έθνη και τους εξαγωγείς να διαφοροποιήσουν τις αγορές τους και να αυξήσουν τα ξένα κέρδη τους», εξήγησε ο Mwencha.
«Οι στενότεροι δεσμοί με τη Ρωσία μπορούν να προσφέρουν στις αφρικανικές χώρες διπλωματική υποστήριξη»

Το 2006, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποίησε μια επίσκεψη υψηλού προφίλ στη Νότια Αφρική, ενώ ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ πραγματοποίησε παρόμοιες επισκέψεις το 2009 στην Αίγυπτο, την Αγκόλα, τη Νιγηρία και τη Ναμίμπια στην προσπάθεια της Μόσχας να εδραιώσει την ισχυρή διπλωματική της παρουσία στην ήπειρο. Ο μακροβιότερος υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, τα τελευταία χρόνια οδήγησε άλλους υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους από τη Μόσχα σε επίσκεψη σε πολλά αφρικανικά έθνη για την υπογραφή πολλαπλών διμερών συμφωνιών στρατιωτικής, οικονομικής και ασφάλειας συνεργασίας.

Ο Alex Awiti, ένας Κενυάτης ερευνητής και ακαδημαϊκός με ειδίκευση στην αφρικανική γεωπολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, παρατηρεί ότι η απόφαση του 2018 του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να περιορίσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην Αφρική παρά την αυξανόμενη τρομοκρατική απειλή στην περιοχή έδωσε στη Μόσχα μια τέλεια ευκαιρία να καλύψει την ακυρωθεί και γίνει η βασική ασφάλεια της Αφρικής.

Ο Πρόεδρος Πούτιν χρησιμοποίησε την πρώτη σύνοδο κορυφής Ρωσίας-Αφρικής στο Σότσι το 2019 για να πουλήσει τη Ρωσία ως αξιόπιστο και στρατηγικό εταίρο για την ήπειρο». Η δεύτερη σύνοδος κορυφής Ρωσίας-Αφρικής τον Ιούλιο του 2023, είδε την υπογραφή πολλών συμφωνιών μεταξύ της Ρωσίας και των αφρικανικών εθνών για την πρόληψη της κούρσας εξοπλισμών στο διάστημα, τη συνεργασία στην ασφάλεια των πληροφοριών, καθώς και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. «Αυτά είναι οφέλη στα οποία οι Αφρικανοί ηγέτες δεν θα αντισταθούν», είπε ο Αουίτι στο RT.

Σύμφωνα με τον Awiti, το καθεστώς της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να λειτουργήσει υπέρ της Αφρικής επειδή δίνει στη Μόσχα περισσότερη και σημαντική επιρροή στις παγκόσμιες υποθέσεις. «Οι στενότεροι δεσμοί με τη Ρωσία μπορούν να παράσχουν στις αφρικανικές χώρες διπλωματική υποστήριξη σε διεθνή θέματα και να βοηθήσουν στην ενίσχυση της φωνής τους στην παγκόσμια σκηνή», δήλωσε ο Αουίτι στο RT.

Ο Awiti σημειώνει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία θα επιδιώξει να επεκτείνει τις άμεσες ξένες επενδύσεις, το εμπόριο και τις επενδύσεις της με την Αφρική για να ανταγωνιστεί εκείνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ένας ανταγωνισμός που λέει ότι θα λειτουργήσει υπέρ της Αφρικής τόσο διπλωματικά και οικονομικά.

Μια νέα έννοια εξωτερικής πολιτικής που δημοσιεύθηκε από τη Ρωσία νωρίτερα αυτό το έτος παρουσίαζε τόσο τη Ρωσία όσο και την Αφρική να αγωνίζονται για τον στόχο ενός «πιο δίκαιου πολυκεντρικού κόσμου και την εξάλειψη της κοινωνικής και οικονομικής ανισότητας», μια σαφή ένδειξη του έντονου ενδιαφέροντος της Μόσχας να απεικονιστεί ως φίλος και υπερασπιστής της Αφρικής.

Συνολικά, ο Awiti καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια ισχυρή σχέση με τη Ρωσία μπορεί να επιφέρει οικονομική ανάπτυξη, βελτίωση των υποδομών, ενισχυμένη ασφάλεια και αυξημένη διπλωματική μόχλευση για τις αφρικανικές χώρες. «Ωστόσο, είναι σημαντικό για τα αφρικανικά έθνη να διασφαλίσουν ότι τέτοιες συνεργασίες είναι αμοιβαία επωφελείς και ευθυγραμμισμένες με τους μακροπρόθεσμους αναπτυξιακούς τους στόχους», καταλήγει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.