Οι αφρικανικές χώρες καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία

Οι κυβερνήσεις εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στη Μόσχα μετά από μαζικούς πυροβολισμούς και πυρκαγιές που σκότωσαν περισσότερους από 100

Χώρες σε όλη την Αφρική καταδίκασαν την τρομοκρατική επίθεση της Παρασκευής στο Δημαρχείο Crocus της Μόσχας που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 133 ανθρώπους και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στη Ρωσία.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι το Κάιρο και ο αιγυπτιακός λαός εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους σε όσους έχασαν μέλη της οικογένειάς τους στη θηριωδία και εύχονται στους τραυματίες ταχεία ανάρρωση.

Σε ανάρτηση στο X (πρώην Twitter), το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιθιοπίας δήλωσε ότι «καταδικάζει τη βάρβαρη και αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση κατά αθώων πολιτών» και «εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών στην τρομοκρατική επίθεση και στην κυβέρνηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας .»

Οι στρατιωτικές αρχές στο Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους. «Η κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο καταδικάζει σθεναρά αυτήν την αποτρόπαια και απάνθρωπη πράξη στην οποία σκοτώθηκαν αθώοι πολίτες και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι», ανέφερε η δήλωση της Μπουρκινάμπε.

«Ο Μεταβατικός Πρόεδρος και ο λαός του Μάλι εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια και τη βαθιά τους συμπαράσταση στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τον λαό της Ρωσίας και τις οικογένειες των αθώων θυμάτων και εύχονται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», είπε ο Μπαμάκο.

Παρόμοια μηνύματα έχουν έρθει από το Μαρόκο, την Τυνησία, το Σουδάν, τη ΛΔ Κονγκό, το Μπουρούντι, τον Μαυρίκιο, τη Λιβύη, τη Σομαλία, την Τανζανία, τη Νιγηρία, τη Μαδαγασκάρη και άλλα αφρικανικά έθνη.

Τα τραγικά γεγονότα εκτυλίχθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο Δημαρχείο Crocus στο Κρασνογκόρσκ, στα δυτικά προάστια της ρωσικής πρωτεύουσας. Ο συναυλιακός χώρος, με εκτιμώμενη χωρητικότητα 7.500 ατόμων, ήταν σχεδόν γεμάτος όταν χτύπησαν οι τρομοκράτες. Η επίθεση έλαβε χώρα πριν από μια παράσταση του ρωσικού ροκ συγκροτήματος Picnic.

Τουλάχιστον πέντε ένοπλοι που φορούσαν εξοπλισμό στρατιωτικού τύπου και κρατούσαν τουφέκια άνοιξαν πρώτα πυρ εναντίον άοπλων φρουρών ασφαλείας στην κύρια είσοδο του χώρου. Στη συνέχεια προχώρησαν σε πυροβολισμούς αδιακρίτως κατά του πλήθους των πανικόβλητων επισκεπτών που διέφυγε.

Μόλις οι τρομοκράτες έφτασαν στην αίθουσα συναυλιών, φάνηκαν να έβαλαν φωτιά σε σειρές από καρέκλες στο εσωτερικό, με τη φωτιά να τυλίγει γρήγορα μεγάλο μέρος του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένης της οροφής του.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, οι ΗΠΑ εξέδωσαν προειδοποίηση στους πολίτες τους στη Ρωσία, καλώντας τους να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους και τις μαζικές συγκεντρώσεις. Η πρεσβεία ισχυρίστηκε ότι «εξτρεμιστές» είχαν επικείμενα σχέδια για επίθεση στη Μόσχα. Αρκετές άλλες πρεσβείες ακολούθησαν το παράδειγμά τους, εκδίδοντας παρόμοιες ειδοποιήσεις. Ωστόσο, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν είχε συγκεκριμένες «προκαταβολικές γνώσεις» για τον πυροβολισμό της Παρασκευής.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώθηκε για το περιστατικό λίγα λεπτά μετά την έναρξη του, σύμφωνα με το Κρεμλίνο. Οι επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, του Υπουργείου Εσωτερικών, της Ερευνητικής Επιτροπής και της Εθνικής Φρουράς, μεταξύ άλλων αξιωματούχων, έχουν αναφερθεί στον Πούτιν για την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.