Γαλλικός στρατός μετά τις δηλώσεις Μακρόν: Η υποστήριξη στην Ουκρανία μπορεί να υπερβεί την παράδοση όπλων

Η δυτική υποστήριξη στην Ουκρανία μπορεί να υπερβεί την απλή παράδοση των όπλων, δήλωσε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων, ενισχύοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος είπε ότι «δεν αποκλείεται» χερσαία ανάπτυξη στρατευμάτων.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι ικανοί να πάρουν τα ρίσκα για να εγγυηθούν την ασφάλεια στην Ευρώπη την ερχόμενη δεκαετία» δήλωσε στο περιθώριο σύντομης και σπάνιας συνέντευξης Τύπου ο στρατηγός Τιερί Μπουρκάρ.

«Δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μας αφορά δευτερευόντως. Μας αφορά γιατί εμπλεκόμαστε στις συνέπειές του», επέμεινε υποδεχόμενος στο Παρίσι τον Σουηδό ομόλογό του Μίκαλ Μπιντέν.

Σύμφωνα με τον αρχηγό του γαλλικού γενικού επιτελείου, το Κίεβο δεν ζητεί υποστήριξη όσον αφορά δύναμη στρατιωτών, αλλά το ΝΑΤΟ, στο οποίο η Σουηδία μόλις εντάχτηκε, πρέπει να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα. «Ο ουκρανικός στρατός πολεμά πολύ γενναία, ήδη με αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα. Ο πόλεμος θα τελειώσει όταν η Ρωσία θα σταματήσει να επιτίθεται» τόνισε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν βάσισε τη στρατηγική του «στην ιδέα ότι οι Δυτικοί δεν θα πάνε ποτέ στην Ουκρανία αλλά θα περιοριστούν να προμηθεύουν όπλα. Πρέπει να του δείξουμε ότι δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί αυτή τη λογική για να πάει μέχρι τέλους, γιατί η ιδέα αυτή δεν είναι σωστή».

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Μακρόν δήλωσε ότι η αποστολή δυτικών στρατιωτών στην Ουκρανία δεν μπορεί «να αποκλειστεί», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι τίποτα τέτοιο δεν είχε αποφασιστεί τότε.

«Έχουμε επίγνωση του τί παίζεται»

Παρά την αντιπαράθεση που ξέσπασε στη Γαλλία και στους κόλπους της Ατλαντικής Συμμαχίας, ο Μακρόν είπε στη συνέχεια ότι τα λόγια του ήταν «ζυγισμένα» και «μετρημένα», απορρίπτοντας τη «λογική της κλιμάκωσης» με τη Μόσχα.

«Η πρόθεση του προέδρου της Δημοκρατίας είναι να κάνει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να καταλάβει ότι έχουμε επίγνωση του τί παίζεται στην Ουκρανία», τόνισε ο στρατηγός Μπουρκάρ.

«Ένας πόλεμος μαίνεται στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό να γίνει φυσιολογικό», δήλωσε από την πλευρά του ο πτέραρχος Μπιντέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.«Η Σουηδία είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της, την αποτροπή και την άμυνα».

Τον Ιανουάριο, ο αρχηγός των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων είχε δηλώσει ότι οι συμπατριώτες του θα πρέπει να «προετοιμαστούν ψυχολογικά για τον πόλεμο».

Οι στρατιωτικές ανταλλαγές μεταξύ της Γαλλίας και της Σουηδίας θα διευρυνθούν σε τομείς όπως η μάχη στην πολική ζώνη, η πολιτική άμυνα στην υπηρεσία της εθνικής συνοχής, για την οποία η Σουηδία αναφέρεται συχνά ως παράδειγμα, σύμφωνα με το γαλλικό γενικό επιτελείο.

Η Σουηδία ενεργοποίησε εκ νέου το 2015 το σχέδιό της για την «παγκόσμια άμυνα», επηρεάζοντας όλα τα στρώματα της κοινωνίας, μετά την κατοχή της Κριμαίας από τη Ρωσία τον προηγούμενο χρόνο. Μάλιστα διορίστηκε και υπουργός Πολιτικής Άμυνας.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, η Στοκχόλμη επανεισήγαγε το 2017 την περιορισμένη στράτευση, άνοιξε εκ νέου το επόμενο έτος ένα στρατόπεδο στο νησί Γκότλαντ, στη Βαλτική Θάλασσα, και αύξησε μαζικά τις αμυντικές δαπάνες της τις οποίες είχε περικόψει.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.