Σουηδική μελέτη: Τα lockdowns για τον COVID-19 είχαν υψηλό κόστος στην υγεία και την οικονομία

Η επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 οδήγησε σε υψηλότερη υπερβολική θνησιμότητα σε αυτά τα έθνη, ενώ προκάλεσε επίσης ζημιά στις οικονομίες τους, σύμφωνα με πρόσφατη σουηδική μελέτη.

Δημοσιευμένη στο περιοδικό Economic Affairs στις 11 Φεβρουαρίου, η μελέτη εξέτασε τις επιπτώσεις στην υγεία και τις οικονομικές επιπτώσεις των περιορισμών λόγω COVID-19 στη Σουηδία.

Διαπιστώθηκε ότι οι λιγότερο περιοριστικές πολιτικές της Σουηδίας για τον COVID-19 οδήγησαν σε χαμηλότερη υπερβολική θνησιμότητα σε αντίθεση με πολλά ευρωπαϊκά έθνη που επέβαλαν αυστηρότερους κανόνες lockdown. Η Σουηδία υπέστη επίσης μικρότερο αρνητικό αντίκτυπο στην αύξηση του ΑΕΠ κατά την περίοδο της πανδημίας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έκαναν δύο βασικά λάθη.

«Πρώτον, εισήγαγαν lockdown που ήταν πολύ αυστηρά και είχαν αμελητέες θετικές επιπτώσεις στην υγεία παρά τα διαθέσιμα στοιχεία εκείνη την εποχή που έδειχναν τα περιορισμένα οφέλη τέτοιων ευρέων μέτρων.

«Δεύτερον, απάντησαν στην ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας με δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές που ήταν υπερβολικά επεκτατικές».

Οι ερευνητές εξέτασαν την υπερβολική θνησιμότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 στη Σουηδία μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Ιουλίου 2022, συγκρίνοντάς την με άλλα ευρωπαϊκά έθνη στην ομάδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

«Η Σουηδία και οι άλλες σκανδιναβικές χώρες είχαν από τα χαμηλότερα σωρευτικά ποσοστά υπερβάλλουσας θνησιμότητας από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες προς το τέλος της περιόδου του δείγματος», διαπίστωσαν. «Χώρες όπως η Φινλανδία και η Νορβηγία, με το χαμηλότερο μέσο ποσοστό lockdown, εμφανίζουν τη χαμηλότερη υπερβολική θνησιμότητα, εμφανίζοντας στην πραγματικότητα αρνητικό υπερβολικό ποσοστό θνησιμότητας».

«Η Σουηδία, η οποία υστέρησε σε σχέση με άλλες χώρες τον Μάρτιο του 2020 όσον αφορά την εισαγωγή μέτρων lockdown και στη συνέχεια είχε σε μεγάλο βαθμό ένα μέσο ποσοστό καραντίνας, έχει ένα από τα χαμηλότερα σωρευτικά υπερβολικά ποσοστά θνησιμότητας προς το τέλος της πανδημίας».

Τα κράτη που επέβαλαν πιο αυστηρά μέτρα καραντίνας δεν είχαν χαμηλότερο ποσοστό υπερβολικής θνησιμότητας, ανέφερε η μελέτη.

Για παράδειγμα, το κλείσιμο των σχολείων ήταν πιθανότατα μια «αναποτελεσματική πολιτική», καθώς τα παιδιά «επηρεάζονταν σχετικά ήπια από τον Covid-19 και δεν αποτελούσαν σημαντική πηγή εξάπλωσης του ιού». Από τους 20.000 θανάτους στη Σουηδία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, μόνο 21 άτομα ηλικίας κάτω των 19 ετών πέθαναν παρόλο που όλα τα δημοτικά σχολεία παρέμειναν ανοιχτά καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, επισημαίνεται στη μελέτη.

Οικονομικές επιπτώσεις

Όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις, παρατηρήθηκε ένα «σαφές αρνητικό μοτίβο» στους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ μεταξύ 2019 και 2021. «Οι χώρες με υψηλότερο ποσοστό lockdown εμφάνισαν χειρότερη οικονομική ανάπτυξη».

Η Σουηδία διαπιστώθηκε ότι τα πάει καλύτερα από άλλες.

«Η Σουηδία, με μέσο ποσοστό lockdown 39 για την περίοδο 2020–21, παρουσιάζει ασθενή σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 3% κατά τη διετία 2020–21. Σε σύγκριση με ένα μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,6% πριν από την πανδημία, η σουηδική οικονομία έχασε περίπου ένα χρόνο ανάπτυξης», ανέφερε η μελέτη. Ωστόσο, «οι χώρες με υψηλότερο ποσοστό lockdown έχασαν μεταξύ ενός και τριών ετών οικονομικής ανάπτυξης».

«Με άλλα λόγια, η σουηδική οικονομία δέχτηκε πλήγμα ως αποτέλεσμα της πανδημίας, αλλά ήταν ωστόσο δυνατό να διατηρηθεί ένας θετικός ρυθμός ανάπτυξης αποφεύγοντας τα πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες».

Τα μέτρα lockdown είχαν επίσης δημοσιονομικό αντίκτυπο. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Σουηδίας λόγω των περιορισμών του COVID-19 ήταν λιγότερο από το 3 τοις εκατό του ΑΕΠ της. Τα κράτη με πιο αυστηρά μέτρα περιορισμού είχαν υψηλότερο έλλειμμα. Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο είχε δημοσιονομικό έλλειμμα 27 τοις εκατό, η Ιταλία 17 τοις εκατό και η Γαλλία 16 τοις εκατό.

Μετά την πανδημία, η Σουηδία είχε αναλογία χρέους προς ΑΕΠ 36 τοις εκατό στο τέλος του 2021, ελαφρώς υψηλότερο από το 35 τοις εκατό πριν από την πανδημία. Μέχρι το τέλος του 2022, αυτό μειώθηκε στο 34%.

Αντίθετα, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Γαλλίας μετά την πανδημία ήταν υψηλότερος από αυτόν που είχε η Ελλάδα το 2009 στην αρχή της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

«Τα άνευ προηγουμένου επεκτατικά δημοσιονομικά μέτρα μπορεί να ήταν απαραίτητα για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μέσω της πανδημίας και του lockdown», ανέφερε η μελέτη. «Ωστόσο, το δημοσιονομικό κόστος αυτών των μέτρων έγινε εξαιρετικά υψηλό σε εκείνες τις χώρες που επέλεξαν υψηλότερο ποσοστό lockdown».

Οι ερευνητές συνέστησαν ότι οποιαδήποτε απάντηση σε μια πανδημική κρίση στο μέλλον «θα πρέπει να επικεντρωθεί στη μακροπρόθεσμη προοπτική».

«Δεν είμαστε όλοι νεκροί μακροπρόθεσμα – πολλοί πρέπει να ζήσουν με τις συνέπειες της απάντησης στην κρίση της πανδημίας. Είναι σημαντικό οι πολιτικές κρίσης να μην προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό».

Η έρευνα διεξήχθη από τους Frederick NG Andersson και Lars Jonung, δύο καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας.Ο κ. Andersson είναι μακροοικονομολόγος που ειδικεύεται στις μακροπρόθεσμες οικονομικές μεταβάσεις.

Ο κ. Jonung είναι ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του πανεπιστημίου και διετέλεσε πρόεδρος του Σουηδικού Συμβουλίου Δημοσιονομικής Πολιτικής κατά την περίοδο 2012-13.

«Λιτανεία» των κακών της καραντίνας

Άλλες μελέτες έχουν επίσης παρουσιάσει λεπτομερείς βλάβες που σχετίζονται με το lockdown.Μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το κέντρο σκέψης του Κέντρου Κοινωνικής Δικαιοσύνης (CSJ) πέρυσι διαπίστωσε ότι η πανδημία του COVID-19 ήταν ο «δυναμίτης» που άνοιξε το χάσμα μεταξύ αυτών που μπορούν να τα βγάλουν πέρα ​​και εκείνων που έχουν κολλήσει στον πάτο» στις Ηνωμένες Πολιτείες Βασίλειο.

«Κατά τη διάρκεια του lockdown: οι κλήσεις σε γραμμή βοήθειας για ενδοοικογενειακή κακοποίηση αυξήθηκαν κατά 700 τοις εκατό. Η ψυχική ασθένεια στους νέους αυξήθηκε από έναν στους εννέα σε έναν στους έξι. και σχεδόν το ένα τέταρτο μεταξύ των μεγαλύτερων παιδιών. Η σοβαρή απουσία από το σχολείο αυξήθηκε κατά 134 τοις εκατό», ανέφερε.

Επιπλέον, «1,2 εκατομμύρια περισσότεροι άνθρωποι έλαβαν επιδόματα σε ηλικία εργασίας. 86 τοις εκατό περισσότεροι άνθρωποι αναζήτησαν βοήθεια για εθισμούς. Οι άνθρωποι – κρατούμενοι κλείνονταν για περισσότερες από 22 ώρες την ημέρα και ένα νοικοκυριό γινόταν άστεγο κάθε τρία λεπτά».

Σε μια συνέντευξη με τον Bill Maher πέρυσι, ο Scott Galloway, καθηγητής μάρκετινγκ στο Stern School of Business του NYU, παραδέχτηκε ότι η απόφασή του να πιέσει για σκληρότερες πολιτικές lockdown κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ήταν λάθος.

«Ήμουν στο διοικητικό συμβούλιο του σχολείου των παιδιών μου κατά τη διάρκεια του COVID. Ήθελα μια πιο σκληρή πολιτική κλειδώματος και εκ των υστέρων, έκανα λάθος. … Η ζημιά στα παιδιά από το να τα κρατήσουν εκτός σχολείου για περισσότερο χρόνο ήταν μεγαλύτερη από τον κίνδυνο», είπε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.