Δυνατή Ελλάδα

Η Διακήρυξη των Αθηνών, το τέλειο χαρτί υγείας για τους τούρκους πεζοναύτες στην άσκηση Θαλασσόλυκος

Δείτε το βίντεο με τους τούρκους πεζοναύτες σε «εχθρική» ακτή να εμπεδώνουν το νόημα της καλής γειτονίας

«Ωτι έκπληξη» θα μπορούσε να πει κανείς θέλοντας να κάνει ένα σκωπτικό σχόλιο για την άσκηση «Θαλασσόλυκος 2024» των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων που διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες, με τα πρώτα πλοία να έχουν βγει από τους ναυστάθμους τους ανήμερα των Θεοφανείων.

Το σκωπτικό σχόλιο στην προκειμένη περίπτωση έχει να κάνει με το αντικείμενο και τα πρώτα πλάνα από την άσκηση που έδωσε στη δημοσιότητα το ίδιο το τουρκικό υπουργείο άμυνας και τα οποία εστιάζουν σε…αποβατικές ενέργειες προφανώς με στόχο κάποιο ελληνικό νησί, εμφανώς εμφορούμενα από το πνεύμα καλής γειτονίας της Διακήρυξης των Αθηνών…

Στα πλάνα εμφανίζονται τούρκοι πεζοναύτες να βγαίνουν από αποβατικό σκάφος σε παραλία που θυμίζει εκείνες των ελληνικών νησιών. Ακολουθούν θωρακισμένα οχήματα τουρκικής κατασκευής και βαρύς οπλισμός όπως βομβιδοβόλα.

Τι πιο…ειρηνικό και μέσα στο πνεύμα της καλής γειτονίας που ευαγγελίζεται η…Διακήρυξη των Αθηνών θα πει κανείς…

Στην σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επαναλαμβάνει το κείμενο της αρχικής ανακοίνωσης: «Denizkurdu I-2024 (Θαλασσόλυκος) Άσκηση: Διεξάγεται στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ 7-16 Ιανουαρίου 2024, στο πλαίσιο των επιχειρησιακών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων για το 2024.

Στόχος της άσκησης είναι η αξιολόγηση της επιχειρησιακής διαχείρισης και της αποτελεσματικότητας διαχείρισης των Ναυτικών Δυνάμεων και των συνδεδεμένων με αυτές Διοικήσεων και η ανάπτυξη της κρίσης, της διορατικότητας και των δεξιοτήτων λήψης αποφάσεων του προσωπικού του Αρχηγείου και των στοιχείων που συμμετέχουν στην άσκηση σε μια πολύ απειλητική περιβάλλον.

Αποσκοπεί επίσης στη δοκιμή διαδικασιών διαλειτουργικότητας με άλλες Διοικήσεις Δυνάμεων και Δημόσια Ιδρύματα».

Στην συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μια ημέρα πριν αρχίσουν να βγαίνουν στο Αιγαίο τα πλοία του τουρκικού στόλου, ο Αρχηγός Επιχειρήσεων του Ναυτικού Αντιναύαρχος Kenan Kaan Türkkan είχε πει: «Συνολικά, περίπου 17 χιλιάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων 100 πλοίων επιφανείας, 7 υποβρύχια, 34 αεροσκάφη, 22 ελικόπτερα, 22 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, 1 δημόσιο ίδρυμα, θα λάβουν μέρος στην Θαλασσόλυκο»

Τα σενάρια που θα δοκιμάσουν οι Τούρκοι θα περιλαμβάνουν πυρά επιφανείας, πυρά αεράμυνας, βολές βομβαρδισμού ξηράς και βολές κατευθυνόμενων πυραύλων και φυσικά αποβατικές ενέργειες που θα επαναληφθούν με μεγαλύτερη ένταση στην άσκηση ΕΦΕΣ..

Αναλυτικότερα όπως έχουμε ήδη αναφέρει η άσκηση Denizkurdu 1/2024 (Θαλασσόλυκος) περιλαμβάνει 8 φρεγάτες, 3 κορβέτες, 16 πυραυλακάτους, 7 υποβρύχια, 6 ναρκαλιευτικά, 47 πλοία υποστήριξης, 13 περιπολικά πλοία, 9 αποβατικά, 10 αεροσκάφη, 17 ελικόπτερα, 22 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, ομάδες υποβρυχίων καταστροφών, επιθετικά ελικόπτερα, ελικόπτερα μεταφοράς στρατευμάτων, ελικόπτερα βαρέως φορτίου από τη Διοίκηση του Τουρκικού Στρατού Ξηράς, μαχητικά από τη Διοίκηση Πολεμικής Αεροπορίας, αεροσκάφη εναέριας προειδοποίησης και ελέγχου, αεροσκάφη ρυμούλκησης στόχων, 2 πλοία διάσωσης της ακτοφυλακής και 6 σκάφη της ακτοφυλακής.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.