Η Κολομβία αποφάσισε να ανασύρει τον θησαυρό του «Σαν Χοσέ» – $20 δισ. στον βυθό

Η κυβέρνηση της Κολομβίας ανακοίνωσε ότι σταδιακά θα αρχίσει να ανασύρει αντικείμενα από ισπανικό ναυάγιο του 1708 το οποίο πιστεύεται ότι κρύβει στα αμπάρια του θησαυρό δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το ναυάγιο του «Σαν Χοσέ» θεωρείται το «ιερό δισκοπότηρο των ναυαγίων», αναφέρει το Associated Press.

Ωστόσο η παρέμβαση στο ναυάγιο είναι αμφιλεγόμενη γιατί είναι αρχαιολογικός θησαυρός.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Κολομβίας, Χουάν Κορέα, ανέφερε ότι πρώτες προσπάθειες θα γίνουν τον ερχόμενο Απρίλιο και τον Μάιο, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Ο ίδιος είπε ότι η προσπάθεια θα είναι καθαρά επιστημονική, θα γίνει με ρομποτικό σκάφος και ότι το ναυάγιο είναι αρχαιολογικό και όχι θησαυρός.

Στο πλοίο πιστεύεται ότι υπάρχουν 11 εκατομμύρια χρυσά και ασημένια νομίσματα, σμαράγδια και άλλο πολύτιμο υλικό από τις ισπανικές αποικίες.

Το ισπανικό πλοίο βυθίστηκε το 1708 κατά τη διάρκεια ναυμαχίας με βρετανικά πλοία.

Εντοπίστηκε μόλις το 2015, αλλά το ακριβές στίγμα είναι κρατικό μυστικό.

Τρία χρόνια αργότερα η Unesco ζήτησε από τη Κολομβία να μην εκμεταλλευτεί εμπορικά το ναυάγιο.

Η χώρα πάντως δεν έχει υπογράψει διεθνή σύμβαση που την υποχρεώνει να ενημερώνει την Unesco για τις δραστηριότητές στο ναυάγιο.

Κάμερες κατέγραψαν ορισμένα από τα εκατομμύρια χρυσά νομίσματα του βυθισμένου θησαυρού.

Ο θησαυρός

Ο θησαυρός του ναυαγίου υπολογίζεται σε τουλάχιστον 200 τόνους χρυσού, ασημιού, πολύτιμων λίθων και κοσμημάτων που συγκεντρώθηκαν στις ισπανικές αποικίες της Νότιας Αμερικής για να χρηματοδοτήσει ο βασιλιάς Φίλιππος Ε΄ τον πόλεμο διαδοχής του εναντίον των Βρετανών.

Η αξία του βυθισμένου ισπανικού θησαυρού υπολογίζεται σε 14,5 δισ. ευρώ. Άλλες εκτιμήσεις ανεβαίνουν στα 20 δισ. δολάρια.

Δείτε πρόσφατο ρεπορτάζ του NBC με πλάνα από το ναυάγιο:

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.