Εκλογές Λ.Δ.Κογκό:Σημάδια ενθουσιασμού παρά τις πολυάριθμες καθυστερήσεις της εκλογικής διαδικασίας

Update 21:26

■ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Félix Tshisekedi, είναι υποψήφιος για τη διαδοχή του. Για τις προεδρικές εκλογές, αντιμετωπίζουν 18 υποψήφιοι, συμπεριλαμβανομένων των αντιπάλων Moïse Katumbi, Martin Fayulu και Dr Denis Mukwege. Χιλιάδες υποψήφιοι διαγωνίζονται για βουλευτικές και επί μέρους δημοτικές εκλογές.

■ Σαράντα τέσσερα εκατομμύρια ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες σε 100 εκατομμύρια κατοίκους. Η ΛΔΚ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στην αφρικανική ήπειρο, η οποία δημιουργεί πολλά υλικοτεχνικά προβλήματα. Ένα εκατομμύριο Κονγκολέζοι δεν θα μπορέσουν να προσέλθουν στις κάλπες, σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Εθνική Εκλογική Επιτροπή (Céni), κυρίως για λόγους ασφαλείας.

■ Πολυάριθμες καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν στο άνοιγμα των εκλογικών κέντρων. Αυτή τη στιγμή, η συντριπτική πλειοψηφία των κέντρων είναι ανοιχτά, παρατηρείται έντονη συμμετοχή.

7:09 μ.μ.: Οι εκλογές θα συνεχιστούν την Πέμπτη για τα γραφεία που δεν μπόρεσαν να ανοίξουν, ανακοινώνει ο πρόεδρος της Céni

LIVE OI ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ Λ.Δ.ΚΟΓΚΟ

Οι γενικές εκλογές θα συνεχιστούν την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό για τα πολλά εκλογικά τμήματα που δεν μπόρεσαν να ανοίξουν την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε το βράδυ στην επίσημη τηλεόραση ο Ντένις Καντίμα, πρόεδρος της Ανεξάρτητης Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής. ( Ceni).

6:30 μ.μ.: Οι ψηφοφόροι μεταξύ της συνέχισης της ψηφοφορίας στο Gombe και της καταρρακτώδους βροχής για να επιστρέψουν από τα γραφεία

Στο Athénée de la Gombe, ένα από τα μεγάλα εκλογικά κέντρα σε αυτήν την περιοχή της Κινσάσα, συνεχίζονται οι εργασίες σε ορισμένα γραφεία. Οι ψηφοφόροι που έχουν ήδη ψηφίσει, ωστόσο, περιμένουν να τελειώσει η καταρρακτώδης βροχή για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, αναφέρει ο ειδικός ανταποκριτής μας στην Κινσάσα, Ντέιβιντ Κάλφα.

Des électeurs patientent à l'Athénée de la Gombe, à Kinshasa, le 20 décembre 2023.

Des électeurs patientent à l'Athénée de la Gombe, à Kinshasa, le 20 décembre 2023.

5:50 μ.μ.:Στη Γκόμα, οι εκτοπισμένοι άνθρωποι απογοητεύτηκαν επειδή πολύ λίγοι μπορούσαν να ψηφίσουν με τους κατοίκους

Στις πύλες της Γκόμα, όπου σχεδόν μισό εκατομμύριο εκτοπισμένοι είναι συγκεντρωμένοι λόγω της σύγκρουσης με τους αντάρτες M23, η απογοήτευση ήταν μεγάλη μεταξύ των υπηκόων των περιοχών του Μασίσι και του Ρουτσουρού, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν, επειδή αποκλείονται από την ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές.

Στην Kanyarucinia στα περίχωρα της πόλης, μόνο λίγοι εκτοπισμένοι μπόρεσαν να ψηφίσουν. Στο γραφείο Α στο κέντρο Μπόγκα, οι εργασίες ψηφοφορίας ξεκίνησαν στο τέλος του πρωινού με αρκετές ώρες καθυστέρηση, αναφέρει ο ανταποκριτής μας στην Γκόμα Κοραλί Πιερρέ. Στις ουρές, ο τόνος ανέβηκε και η Joyeuse δεν βρήκε το όνομά της στη λίστα:

«Μπορεί κάποιος που δεν έχει αναρτηθεί εκεί να ψηφίσει ή όχι; » Έχει ακόμα την εκλογική της κάρτα. Πριν από ένα χρόνο, αυτή η νεαρή γυναίκα έφυγε από τις συγκρούσεις μεταξύ του M23 και του στρατού του Κονγκό. Εκείνη την εποχή, το Ceni είχε μεταφέρει κάποια κέντρα εγγραφής ή εγγραφής ψηφοφόρων στα περίχωρα της Γκόμα.

Des personnes se rassemblent au centre de vote de Mavuno pour voter lors de l'élection présidentielle à Goma, dans la province du Nord-Kivu de la République démocratique du Congo, le 20 décembre 2023.

Στις 20 Δεκεμβρίου, η επιτροπή επανέλαβε ότι θα επιτρέψει σε ορισμένους εκτοπισμένους να ψηφίσουν. Αλλά στις ουρές ντόπιοι και εκτοπισμένοι ανακατεύονται. Ο Mohamed Radjab, παρατηρητής της κοινωνίας των πολιτών, είναι ένας από τους λίγους που μπορεί να πει: «Είναι περίπλοκο, οι άνθρωποι είναι ανάμεικτοι, υπάρχουν εκτοπισμένοι αλλά και αυτόχθονες. »

Άλλοι απορρίπτονται αυτόματα: «Νιώθω άσχημα, πολύ, πολύ άσχημα. Μετακόμισα από το Rutshuru στο Kanyarucini. Αλλά φτάνω εδώ και μου λένε ότι οι άνθρωποι από το Rutshuru δεν μπορούν να ψηφίσουν εδώ. »

Οι εκλογές των εθνικών και επαρχιακών βουλευτών τους αναβάλλονται για μεταγενέστερη ημερομηνία εν αναμονή της επιστροφής της ασφάλειας.

5:25 μ.μ.: οι ψηφοφορίες συνεχίζονται σε όλη τη χώρα, χωρίς ακόμα υλικό στις 4 μ.μ. UT (5 μ.μ. ώρα Κινσάσα)

Ενώ οι ψηφοφορίες επρόκειτο να τελειώσουν στις 4 μ.μ. UT (5 μ.μ. ώρα Κινσάσα), συνεχίζονται λόγω αρκετών υλικοτεχνικών προκλήσεων που προκαλούν σημαντικές καθυστερήσεις σε πολλά εκλογικά κέντρα. Για παράδειγμα, το εκλογικό κέντρο που είναι εγκατεστημένο στο σχολείο «Αιδεσιμότατος Κιμ» στην κοινότητα Mont Ngafula παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις: μέχρι τις 4 μ.μ. UT (5 μ.μ. ώρα Κινσάσα), ο απαραίτητος εξοπλισμός δεν είχε ακόμη αναπτυχθεί, αναφέρει ο ανταποκριτής μας στην Κινσάσα , Ασθενής Λιγόδι.

Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται στο σχολείο Saint-Pierre, στην κοινότητα της Κινσάσα, όπου τουλάχιστον τρία εκλογικά τμήματα δεν έχουν ανοίξει ακόμη τις πόρτες τους.

Αυτό το πρόβλημα δεν περιορίζεται στην Κινσάσα. Στο Μπένι, στο Βόρειο Κίβου, εκτοπισμένοι που εγγράφηκαν στο κέντρο Μπόικενε ανακάλυψαν ότι το κέντρο τους είχε μεταφερθεί στο Μαβίβι, ενοχλώντας έτσι πολλούς ψηφοφόρους.

Un milicien de l'Union des patriotes pour la libération du Congo (UPLC) monte la garde dans un bureau de vote à Kalunguta, dans le territoire de Beni, dans la province du Nord-Kivu, à l'est de la République démocratique du Congo, le 20 décembre 2023.

4:10 μ.μ.: Η ψηφοφορία συνεχίζεται στην Κινσάσα πέρα ​​από την προγραμματισμένη ώρα λήξης

Στην Κινσάσα, τα εκλογικά τμήματα δεν πρόκειται να κλείσουν καθόλου, αναφέρει η ειδική ανταποκρίτριά μας, Alexandra Brangeon. Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν πάντα σε ένα κέντρο που είναι εγκατεστημένο στο κολέγιο Saint-Joseph, στο La Gombe, όπου σήμερα υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες άτομα. Τα γραφεία αυτού του κέντρου άνοιξαν τουλάχιστον 1,5 ώρα αργά σήμερα το πρωί: οι κάλπες ήταν στο χώρο, όπως και τα εκλογικά μηχανήματα -μιας και είναι ηλεκτρονική ψηφοφορία- αλλά έλειπε μέρος του εξοπλισμού.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Céni, η ψηφοφορία θα παραταθεί κατά τουλάχιστον δύο ώρες.

Το Ceni ανακοίνωσε ότι η ψηφοφορία θα παραταθεί σε γραφεία που καθυστέρησαν, επειδή σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, τα γραφεία πρέπει να είναι ανοιχτά για 11 ώρες για να μπορούν όλοι να ψηφίσουν. Αυτό το εκλογικό κέντρο μοιάζει με πολλά γραφεία που επισκέπτεται το RFI, με καθυστερήσεις μιας ώρας, δύο ωρών, ακόμη και τριών ωρών, με ορισμένα μέρη να φτάνουν ακόμη και τέσσερις ή πέντε ώρες καθυστέρηση.

Des électeurs font la queue devant un bureau de vote lors des élections présidentielles à Kinshasa, République démocratique du Congo, mercredi 20 décembre 2023.

2:45 μ.μ.: στα ανατολικά, η σύγχυση επικρατούσε στην επικράτεια του Nyiragongo, στα περίχωρα της Goma, επίσης

Σε μια από τις κύριες ανατολικές πόλεις, την Γκόμα, αρκετά εκλογικά τμήματα άνοιξαν επίσης αργά. Στα περίχωρα της πόλης, στην επικράτεια του Nyiragongo, ορισμένα κέντρα δεν ήταν ακόμη ανοιχτά το μεσημέρι λόγω χαλασμένου εκλογικού εξοπλισμού και μηχανημάτων. Σε αυτήν την περιοχή, στα περίχωρα της Γκόμα, οι ντόπιοι ψηφίζουν μαζί με τους εκτοπισμένους, αναφέρει η ανταποκρίτριά μας στην Γκόμα, Coralie Pierret.

Ήδη επειδή τα κέντρα είναι εγκατεστημένα σε σχολεία, τις περισσότερες φορές τα ίδια βρίσκονται στην καρδιά των κατασκηνώσεων. Σήμερα το πρωί υπήρχαν ακόμη και εκτοπισμένοι σε ουρές στα περίχωρα της Γκόμα, αφού λίγοι σπάνιοι εκτοπισμένοι μπορούν να ψηφίσουν. Αυτό δεν αφορά εκείνους που βρίσκονται στα εδάφη Masisi και Rutshuru: πράγματι αποκλείονται από την ψηφοφορία επειδή μέρος αυτών των εδαφών ελέγχεται από τους αντάρτες M23.

Un policier congolais monte la garde alors que des personnes déplacées se rassemblent pour voter au centre de vote de Kanyaruchinya, lors de l'élection présidentielle, sur le site de Kanyaruchinya pour les personnes déplacées, dans le territoire de Nyiragongo, près de Goma, dans la province du Nord-Kivu de la République démocratique du Congo, le 20 décembre 2023.

Αλλά η ψηφοφορία αφορά τους λίγους εκτοπισμένους από την επικράτεια του Nyiragongo: η CENI μετέφερε ορισμένα γραφεία για να τους επιτρέψει να εκφράσουν την ψήφο τους.

Αλλά στην πραγματικότητα, επικράτησε σύγχυση σήμερα το πρωί στην Kanyarucunya. Τα ονόματα των εκτοπισμένων αναμειγνύονταν με αυτά των ντόπιων στους εκλογικούς καταλόγους που εμφανίζονται μπροστά από τα γραφεία: οι ψηφοφόροι δυσκολεύονταν να βρουν το δρόμο τους μέσα στο πλήθος. Σε αυτό προστέθηκε η καθυστέρηση στο εκλογικό υλικό: τα γραφεία του κέντρου Mboga δεν είχαν ακόμη ανοίξει στις 9 π.μ. σήμερα το πρωί. Αυτό οφείλεται σε ελαττωματικά μηχανήματα ψηφοφορίας και σε ανεπαρκή αριθμό τεχνικών επί τόπου.

Η αστυνομία και ο στρατός βρίσκονται στη γύρω περιοχή: αυτοί οι καταυλισμοί εκτοπισμένων βρίσκονται κοντά στην Κιμπούμπα, μια τοποθεσία που σηματοδοτεί την οριοθέτηση μεταξύ της κυβερνητικής ζώνης και της ζώνης που ελέγχεται από τους αντάρτες M23.

Des Congolais déplacés à l'intérieur du pays roulent sur une piste devant des abris de fortune alors qu'ils arrivent pour voter au centre de vote de Kanyaruchinya, lors de l'élection présidentielle, sur le site de Kanyaruchinya pour les personnes déplacées, dans le territoire de Nyiragongo, près de Goma, dans la province du Nord-Kivu, en République démocratique du Congo, le 20 décembre 2023.

1:50 μ.μ.: Το Ceni αναγνωρίζει τις δυσκολίες και λέει ότι «φροντίζει για όλα τα προβλήματα», ανέφερε η εισηγήτριά του Patricia Nseya, επιμένοντας ότι τα γραφεία αργά «θα λειτουργήσουν για 11 ώρες» ή μέχρι τον «τελευταίο ψηφοφόρο».

Σε ανακοίνωσή της, η Ανεξάρτητη Εθνική Εκλογική Επιτροπή αναγνώρισε «υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη των εργασιών ψηφοφορίας», την οποία ανακοίνωσε ότι «θα αναλάβει». «Τα εκλογικά τμήματα που άνοιξαν αργά θα λειτουργήσουν για 11 ώρες, όπως προβλέπει ο νόμος για να επιτρέπεται σε κάθε ψηφοφόρο να ψηφίσει μέχρι να ληφθεί μέριμνα για τον τελευταίο στη σειρά», επέμεινε.

ΑΚΟΥΣΤΕ

1:30 μ.μ.: Η ψηφοφορία ανοίγει με δύο ή και τρεις ώρες καθυστέρηση στη Λινγκγουάλα, στα νότια της Κινσάσα

Στη Λινγκγουάλα, μια δημοφιλή συνοικία στα νότια της Κινσάσα, πολλά εκλογικά κέντρα άνοιξαν με δύο ή τρεις ώρες καθυστέρηση λόγω απουσίας εκλογικού υλικού, αναφέρει η ειδική ανταποκρίτριά μας στην Κινσάσα, Αλεξάντρα Μπραντζεόν.

Στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών, για παράδειγμα, οι πύλες του κέντρου άνοιξαν μόνο γύρω στις 9:30 π.μ. UT. Έξω μαζεύτηκε πλήθος. Ένας πράκτορας της Céni είπε ότι τα μηχανήματα έφτασαν σε αυτό το κέντρο μόνο στις 8 π.μ.: στη συνέχεια έπρεπε να εγκατασταθούν και μετά δεν είχαν όλους τους εκλογικούς καταλόγους για εγκατάσταση έξω. Ωστόσο, άνοιξαν γύρω στις 11 το πρωί και εκεί βρίσκεται σε εξέλιξη η ψηφοφορία.

Σύμφωνα με διεθνή παρατηρητή, το Ceni επέλεξε να στείλει πρώτα εξοπλισμό που προορίζεται για τις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Και μετά, να εξοπλίσουμε τελευταία την Κινσάσα, εκτός από το Gombe όπου ψηφίζουν πολλοί αξιωματούχοι. Αυτό θα μπορούσε επομένως να εξηγήσει την καθυστέρηση σε ορισμένους δήμους. Ένα άλλο μέρος που επισκέφτηκε το Lingwala, το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Reverend Kim, όπου αρκετοί παρατηρητές ανέφεραν ένα άλλο πρόβλημα: οι υποψήφιοι παρατηρητές δεν μπορούν να παρατηρήσουν στην αίθουσα επειδή τα δωμάτια είναι πολύ μικρά.

Παρακολουθούν εκ περιτροπής την ψηφοφορία. Εκτός από αυτές τις λίγες καθυστερήσεις, η ψηφοφορία διεξάγεται ειρηνικά εδώ στα μέρη που μπόρεσα να επισκεφτώ. Από την άλλη, οδεύουμε προς επέκταση σε ορισμένα από αυτά τα κέντρα.

12:17 μ.μ.: Ψηφίζουμε από το πρωί στις πρεσβείες του Κονγκό στο Βέλγιο και τη Γαλλία

Ψηφίζουμε στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, στις πρεσβείες του Κονγκό στο Βέλγιο και τη Γαλλία. Οι ψηφοφορίες ξεκίνησαν στην ώρα τους, σύμφωνα με πληροφορίες του RFI.

12 μ.μ.: Εκτεταμένες καθυστερήσεις σε όλα τα εκλογικά τμήματα

Εκτεταμένες καθυστερήσεις σε όλη τη χώρα και οι ουρές επιμηκύνονται μπροστά στα εκλογικά κέντρα. Ορισμένα γραφεία δεν έχουν ακόμη ανοίξει. Ουρές που εξακολουθούν να δείχνουν έναν ορισμένο ενθουσιασμό για αυτό το τετραπλό ψηφοδέλτιο όπου περισσότεροι από 100.000 υποψήφιοι συμμετέχουν.

Η Ανεξάρτητη Εθνική Εκλογική Επιτροπή (Céni) είχε προειδοποιήσει για αρκετές ημέρες, αντιμέτωπη με αυτήν την υλικοτεχνική πρόκληση να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στην ήπειρο: ο εξοπλισμός επρόκειτο να αναπτυχθεί καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της ημέρας ψηφοφορίας. Διαβεβαιώνει όμως ότι παρά τις καθυστερήσεις, τα γραφεία θα παραμείνουν όλα ανοιχτά για 11 ώρες λειτουργίας.

Οι καθυστερήσεις δεν εμπόδισαν πολλούς υποψηφίους να φέρουν εις πέρας το εκλογικό τους καθήκον σήμερα το πρωί.Les portes ont ouvertes à 10h30 à l'Atelier des Beaux-arts, commune de Ligwana, à Kinshasa, ce 20 décembre 2023.

11:41 π.μ.: «Όλα πήγαν πολύ καλά», λέει ο Κρίστιαν, ψηφοφόρος της Κινσάσα

Christian, 35 ans, une électeur kinois, à voté à l’Université du révérend Kim, le 20 décembre 2023.

Ο Κρίστιαν, 35, λογιστής και πολιτικός ακτιβιστής, δείχνει τον αντίχειρά του: τοποθετήθηκε μελάνι μετά την ψηφοφορία του, στο Πανεπιστήμιο Reverend Kim. «Όλα πήγαν πολύ καλά», δεν είχε κανένα πρόβλημα να ασκήσει το αστικό του καθήκον, διαβεβαιώνει.

11:22 π.μ.: Το μεσημέρι ανοίγει μεγάλο μέρος των εκλογικών κέντρων

Όσον αφορά το άνοιγμα των εκλογικών κέντρων, καθυστερήσεις αποδίδονται σε καθυστερημένες αφίξεις εκλογικού υλικού ή σε ελλείψεις εκλογικών καταλόγων. Έχει προκύψει κριτική από αντιπάλους όπως ο Martin Fayulu και ο Denis Mukwege, καταγγέλλοντας αυτό που περιγράφουν ως διαταραχή.

Αυτή τη στιγμή, η συντριπτική πλειοψηφία των κέντρων είναι ανοιχτά και παρατηρείται έντονη συμμετοχή. Στο Μπένι του Βόρειου Κίβου, η κατάσταση είναι γενικά ήρεμη. Τα περισσότερα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 6 το πρωί και οι ψηφοφορίες ξεκίνησαν σε πολλά κέντρα στις 8 το πρωί.

Οι μεγάλες ουρές είναι ορατές, αλλά ορισμένοι ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν βαρεθεί να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές ψηφοφορίας ή δεν ξέρουν να διαβάζουν και ως εκ τούτου δεν μπορούν να βρουν το όνομά τους στους εκλογικούς καταλόγους, αναφέρει ο ασθενής Λιγόδη. Κάποιοι μάρτυρες βοηθούν, αλλά επιβραδύνει τις ψηφοφορίες. Σε περιοχές της ανατολής που είναι γνωστές για τις επιθέσεις των ADF, περίπου 2.000 ψηφοφόροι περιμένουν, αλλά δεν έχει αναπτυχθεί εκλογικό υλικό.

Στη Μπούνια, στο Ιτούρι, στα ανατολικά της ΛΔΚ, η κατάσταση είναι τεταμένη με αναφορές για πυροβολισμούς. Υπάρχουν ήδη 2 τραυματισμοί, εκ των οποίων ο ένας από πυροβολισμό, που έχουν καταγραφεί. Εκτοπισμένοι από τον πόλεμο επιτέθηκαν σε χώρο ψηφοφορίας, ισχυριζόμενοι ότι τους απαγορεύτηκε να ψηφίσουν επειδή τα ονόματά τους δεν εμφανίζονταν στους καταλόγους.

Στην Mbandaka του Ισημερινού, στο βόρειο τμήμα της χώρας, η αστυνομία χρησιμοποίησε προειδοποιητικούς πυροβολισμούς σε ορισμένα εκλογικά κέντρα. Η ένταση προέκυψε από τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν ορισμένοι ψηφοφόροι με τις ηλεκτρονικές συσκευές ψηφοφορίας, τα ονόματα που λείπουν από τους καταλόγους και τους μάρτυρες που αναζητούσαν πράκτορες της CENI.

10:57 π.μ.: [Σε βίντεο] Στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών στην Κινσάσα, η ενόχληση των ψηφοφόρων

Οι πύλες του Ινστιτούτου Καλών Τεχνών, στην Κινσάσα, άνοιξαν στις 10 π.μ. Κάποιοι ψηφοφόροι ήταν εκεί από τις 5 το πρωί και άρχισαν να εκνευρίζονται: «Κανείς δεν μας ενημερώνει!» », αναφέρει ο Ντέιβιντ Κάλφα, ο ειδικός ανταποκριτής μας στην Κινσάσα.

10:21 π.μ.: Στο Βόρειο Κίβου, εκτοπισμένοι δεν μπορούν να ψηφίσουν

Το Βόρειο Κίβου έχει αποσταθεροποιηθεί εδώ και δύο χρόνια από την εξέγερση του M23. Μια σύγκρουση που έχει προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμούς. Εκτοπισμένοι που δεν ψηφίζουν σήμερα. Στις πύλες της Γκόμα συνωστίζονται περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι.

Ζουν σε διαφορετικούς καταυλισμούς σε εξαιρετικά επισφαλείς συνθήκες. Οι περισσότεροι δεν μπόρεσαν να συλλέξουν τις κάρτες ψήφου τους λόγω της σύγκρουσης μεταξύ των ανταρτών M23 και του στρατού του Κονγκό.

Το CENI δεν μπόρεσε να οργανώσει την εκλογική διαδικασία στις τοποθεσίες υπό τον έλεγχο της εξέγερσης. Άλλοι ψηφοφόροι είχαν λάβει την κάρτα τους, αλλά σήμερα δεν έχουν πλέον πρόσβαση στο χωριό τους, καθώς οι διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των περιοχών των ανταρτών και των περιοχών της κυβέρνησης έχουν αλλάξει.

Ακούστε αυτούς τους εκτοπισμένους στο μικρόφωνο της ειδικής ανταποκρίτριας μας, Coralie Pierret

Ακούστε εδώ

09:42: Στη Μπούνια συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη συνοικία Μουτζιπέλα

Μόλις άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα, εκτοπισμένοι από γειτονικά στρατόπεδα επιτέθηκαν στο εκλογικό κέντρο του ISP, το Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο. Αυτοί οι εκτοπισμένοι είχαν καταταγεί στην Μπούνια αλλά για την περιοχή Djugu, αρκετά χιλιόμετρα μακριά… σε μια περιοχή που μαστίζεται από ανασφάλεια. Εδώ, λοιπόν, υποτίθεται ότι θα πάνε να ψηφίσουν, κάτι που αμφισβητούν οι θυμωμένοι εκτοπισμένοι.

Τρία εκλογικά κέντρα εξακολουθούν να είναι κλειστά στη Mudzipella: αυτό του ISP που λεηλατήθηκε, αυτό του σχολείου αρρένων και το Koromodjo. Οι συγκρούσεις μεταφέρονται στο Ndibakodu, όπου το δημοτικό σχολείο Nyamukau είναι κλειστό. Ακούμε ακόμα τους πυροβολισμούς, αναφέρει η Gaëlle Laleix, ο ειδικός ανταποκριτής μας επί τόπου.

09:37: [Αναφορά] Στο νηπιαγωγείο Sainte-Anne, στην Κινσάσα, οι ψηφοφόροι ήταν διχασμένοι την ώρα της ψηφοφορίας

Στο νηπιαγωγείο Sainte-Anne, κοντά στον κεντρικό σταθμό της Κινσάσα, ξεκινήσαμε να ψηφίζουμε στις 7 π.μ. σήμερα το πρωί, σημείωσε ο ειδικός ανταποκριτής μας στην Κινσάσα, Ντέιβιντ Κάλφα. Ο 62χρονος Mbuta, υπάλληλος εταιρείας ασφαλείας φεύγει από το κέντρο με χαμόγελο, αφού ψήφισε μετά από 45 λεπτά αναμονής. «Όλα πήγαν πολύ καλά», λέει. Όλα είναι ήρεμα. »

Ακριβώς δίπλα, ο Σερζ, 40, που εργάζεται σε μια εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων δεν είναι τόσο ικανοποιημένος. Είναι μέρος μιας λίστας ψηφοφόρων που αφαιρέθηκαν για πρόβλημα με την κάρτα. Φεύγει από τον χώρο απογοητευμένος. Δεν θα μπορεί να ψηφίσει.

À l’école maternelle Sainte-Anne, près de la gare centrale de Kinshasa, un centre de vote.

À l’école maternelle Sainte-Anne, près de la gare centrale de Kinshasa, on a commencé à voter dès 7 heures du matin, heure locale.

Des électeurs à l'école primaire Saint-Anne de Kinshasa, le 20 décembre 2023.

9:10 π.μ.: «Τα γραφεία που ανοίγουν αργά θα αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο», εκτιμά η Céni Οι εκλογές στη ΛΔΚ αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, ιδίως σε σχέση με την ασφάλεια και την επιμελητεία. Πού ακριβώς βρισκόμαστε με την ανάπτυξη του εξοπλισμού; Τι θα συμβεί εάν τα εκλογικά τμήματα ανοίξουν καθυστερημένα λόγω υλικοτεχνικών προβλημάτων; Ακούστε τον πρόεδρο των Céni, Denis Kadima, στο μικρόφωνο του Patient Ligodi.

08:41: Οι Κονγκολέζοι στο εξωτερικό ψηφίζουν υπέρ αυτών των εκλογών

Αυτή είναι η πρώτη στην ιστορία της ΛΔΚ: Οι Κονγκολέζοι που ζουν στο εξωτερικό ψηφίζουν για αυτές τις εκλογές. Αυτό έχει συμπεριληφθεί στον εκλογικό νόμο, αλλά εξακολουθεί να είναι μια δοκιμαστική φάση που περιορίζεται σε λίγες χώρες: πέντε πιλοτικές χώρες. Στην Ευρώπη, οι Κονγκολέζοι ψηφίζουν στη Γαλλία και στο Βέλγιο.

Στην ήπειρο, βρίσκεται στη Νότια Αφρική. Γενικά, το γραφείο βρίσκεται εντός της πρεσβείας της ΛΔΚ. Τέλος, γραφεία θα ανοίξουν και σε Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά… Συνολικά, 13.290 ψηφοφόροι έχουν εγγραφεί στις λίστες σε αυτές τις πέντε χώρες. Σημαντικές πληροφορίες, δεν ψηφίζουν όλοι την ίδια ώρα, καθώς οι χώροι ψηφοφορίας είναι ανοιχτοί από τις 6 π.μ. έως τις 5 μ.μ. τοπική ώρα.

Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι στην Αμερική, θα αρχίσουμε να ψηφίζουμε ενώ τα γραφεία στην ανατολική ΛΔΚ σχεδόν θα κλείσουν.

08:30: Στο Λουμπουμπάσι, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι αναμένονται, οι πρώτες ψήφοι

Στο Λουμπουμπάσι, τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν τις πόρτες τους μεταξύ 6:15 π.μ. και 7:00 π.μ. Εκεί αναμένονται περισσότεροι από δύο εκατομμύρια ψηφοφόροι. Ουρές παρατηρήθηκαν μπροστά από τα εκλογικά τμήματα, αναφέρει η ειδική ανταποκρίτριά μας, Denise Maheho.

08:03: Στη Μπούνια, το Ανώτατο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (ISP) λεηλάτησε σήμερα το πρωί

Το εκλογικό κέντρο του Ανώτατου Παιδαγωγικού Ινστιτούτου (ISP) λεηλατήθηκε σήμερα το πρωί μόλις άνοιξε η ψηφοφορία.

Σύμφωνα με παρατηρητές της κοινωνίας των πολιτών, ειδικά εκλογικά μηχανήματα καταστράφηκαν και η αστυνομία έριξε προειδοποιητικούς πυροβολισμούς. Σύμφωνα με κατοίκους της γειτονιάς, αυτή η διάθεση ξεκίνησε από μια παρεξήγηση μεταξύ εκτοπισμένων από γειτονικούς καταυλισμούς και πρακτόρων της CENI. Οι εκτοπισμένοι νόμιζαν ότι μπορούσαν να ψηφίσουν στο κέντρο ISP.

Όμως, σύμφωνα με τους εκλογικούς καταλόγους, το εκλογικό τους κέντρο βρίσκεται στην επικράτεια Djugu, μια περιοχή που αντιμετωπίζει βίαιες συγκρούσεις στην κοινότητα. Κατά τη διάρκεια της εγγραφής, οι εκτοπισμένοι από το Djugu μπόρεσαν να εγγραφούν εδώ στον ISP στη Bunia. Αλλά για την εκλογική περιφέρεια Djugu, αυτό είναι αναμφίβολα η αιτία της παρεξήγησης.

Προς το παρόν, το θυμωμένο πλήθος κινείται στην πόλη, αναφέρει ο ειδικός ανταποκριτής μας Gaëlle Laleix. Προσπάθησε να επιτεθεί στο σχολείο αρρένων Mudzi-Pela, αλλά οι πράκτορες της CENI και η αστυνομία κατάφεραν να προστατεύσουν το εκλογικό υλικό. Δύο άλλα εκλογικά κέντρα έκλεισαν.

À Bunia, l’Institut supérieur de pédagogie (ISP) a été saccagé.

07:51: Διαφορά ωρών στην επικράτεια του Φίζι, στο Νότιο Κίβου

Το επίσημο πρακτορείο Τύπου κάνει λόγο για αρκετές ώρες καθυστέρησης στο έδαφος του Φίζι, στο Νότιο Κίβου. Το Céni αναφέρει τις 11 π.μ. ή το μεσημέρι ως τη νέα ώρα ψηφοφορίας ανάλογα με τα κέντρα αντί για τις 6 π.μ.

Δεκαεπτά χιλιάδες ψηφοφόροι επηρεάζονται.

Η υλικοτεχνική πρόκληση αυτών των εκλογών στη ΛΔΚ συνεχίζεται και σε ορισμένα μέρη εξακολουθεί να είναι απαραίτητη η ανάπτυξη εξοπλισμού για την ψηφοφορία. Εάν δεν συμβεί αυτό, οι αρχές υπόσχονται ότι η ψηφοφορία μπορεί να διεξαχθεί μέχρι αυτό το Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου.

[07:38: ] Στο κολέγιο Saint-Joseph / Elikya στην περιοχή Gombe, οι ψηφοφόροι μόλις μπαίνουν στο εκλογικό κέντρο

Στην Κινσάσα, η ψηφοφορία ξεκίνησε στις 6 το πρωί τοπική ώρα σήμερα το πρωί της Τετάρτης για την εκλογή του προέδρου της χώρας, των εθνικών και επαρχιακών βουλευτών και των δημοτικών συμβούλων.

Ο ειδικός ανταποκριτής μας στην Κίνσα, Ντέιβιντ Κάλφα, βρίσκεται σε ένα από τα 8.000 εκλογικά τμήματα της πρωτεύουσας. Οι ψηφοφόροι μόλις μπήκαν στην αυλή του κολεγίου Saint-Joseph / Elikya στην περιοχή Gombe, στο κέντρο της Κινσάσα. Τριγυρνούσαν έξω για πολλή ώρα.

Οι αστυνομικοί μάλιστα εμπόδιζαν την πρόσβασή τους. «Βαρεθήκαμε να περιμένουμε», αναστενάζει ένας άντρας, σκουπίζοντας το μέτωπό του.

Σε κάθε περίπτωση, η ψηφοφορία μόλις ξεκινάει σε αυτό το μεγάλο εκλογικό κέντρο, με 14 σταθμούς και σχεδόν 9.000 άτομα να αναμένονται. Τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός τοποθετήθηκαν την προηγούμενη μέρα. Αλλά οι εκλογικοί κατάλογοι άρχισαν να εμφανίζονται μόλις γύρω στις 6:15 π.μ., κάτω από το βλέμμα πολλών διεθνών παρατηρητών. Και μέρος του εξοπλισμού άργησε να ενεργοποιηθεί, αναφέρουν μέλη της Εκλογικής Επιτροπής.

Σε όλο αυτό το διάστημα, μόνο περίπου πενήντα ψηφοφόροι που ήρθαν, μερικές φορές πολύ νωρίς, μπόρεσαν να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις. Όπως ο Koko, 31 ετών. Αυτή η καταστηματάρχης, με κίτρινη μπλούζα πόλο στους ώμους της και ζωγραφισμένα χαρακτηριστικά, είναι ανυπόμονη να ψηφίσει. Παραμένει επιφυλακτική για τη διεξαγωγή των εκλογών και κυρίως ελπίζει σε αλλαγή για τη χώρα της.

Λίγο πιο μακριά, καθισμένος σε μια πλαστική καρέκλα, ο 62χρονος Τζόναθαν δείχνει την αυτοπεποίθησή του. «Όλα θα πάνε πολύ καλά», λέει. Είμαστε σίγουροι. Χρειαζόμαστε συνέχεια με αυτές τις εκλογές. »

Για αυτές τις εκλογές, σας υπενθυμίζουμε, πρέπει να αναπτυχθούν σχεδόν 75.000 εκλογικά τμήματα σε μια χώρα που είναι σχεδόν τετραπλάσια από τη Γαλλία. Δεκαεννέα υποψήφιοι διεκδικούν τις προεδρικές εκλογές, μεταξύ των οποίων και ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους, Φέλιξ Τσισεκέντι.

Πρόκειται για ψηφοφορία ενός γύρου κατά την οποία ο πρόεδρος εκλέγεται με απλή πλειοψηφία.Les électeurs au collège Saint-Joseph / Elikya du quartier de la Gombe, dans le centre-ville de Kinshasa.

07:27: Αργή start-up στο Ma Campagne και στο Kintambo, στην Κινσάσα

Στο κέντρο του χριστιανικού σχολείου La Sagesse, στην κατοικημένη περιοχή Ma Campagne, εκλογικά μηχανήματα αναπτύχθηκαν χθες το βράδυ. Στις 6 το πρωί είχε ήδη εγκατασταθεί το εκλογικό επιτελείο, αλλά οι εκλογικοί κατάλογοι δεν είχαν ακόμη αναρτηθεί.

Η έναρξη λοιπόν καθυστέρησε. Ίδια παρατήρηση στο σχολείο Saint-Georges στην κοινότητα Κιντάμπο, όπου οι ψηφοφόροι περιμένουν μπροστά από τα γραφεία, περιμένοντας να εμφανιστούν οι εκλογικοί κατάλογοι. Αυτό συνέβαινε στην πλειονότητα των κέντρων, αναφέρει ο ανταποκριτής μας επί τόπου, Pascal Mulegwa. Ορισμένοι ψηφοφόροι έχουν επίσης δυσανάγνωστες εκλογικές κάρτες.

Λένε ότι δεν είναι εγγυημένο ότι θα μπορούν να ψηφίσουν. Χωρίς να υπολογίζονται όσοι έχασαν την κάρτα τους και δεν απέκτησαν αντίγραφο.

07:21: Η ειδική έκδοση του RFI για τις εκλογές στη ΛΔΚ

Είναι η ημέρα D στη ΛΔΚ για τις γενικές εκλογές. Η χώρα πρέπει να ψηφίσει αυτή την Τετάρτη για να εκλέξει τους εκπροσώπους της: προεδρικές, νομοθετικές, επαρχιακές και επί μέρους δημοτικές εκλογές.

Εκλογές XXL με περισσότερα από 75.000 εκλογικά τμήματα που θα φιλοξενήσουν σχεδόν 44 εκατομμύρια Κονγκολέζους.

Οι ψηφοφόροι θα πρέπει να αποφασίσουν μεταξύ πολλών δεκάδων χιλιάδων υποψηφίων συνολικά. Βρείτε την ειδική έκδοσή μας για τις εκλογές στη ΛΔΚ.

07:00: Στο κολέγιο Saint-Joseph / Elikya, στην Κινσάσα, καθυστερήσεις στα γραφεία Τα 14 εκλογικά τμήματα που είναι εγκατεστημένα εδώ δεν έχουν ακόμη ανοίξει. Λείπει ευαίσθητο υλικό, λέει το προσωπικό της Céni, χωρίς να διευκρινίζει ποιο, αναφέρει η Alexandra Brangeon, η ειδική ανταποκρίτρια μας. Προς το παρόν, δεν έχει πολύ κόσμο ακόμα εκεί.

Περίπου πενήντα ψηφοφόροι περιμένουν, μεταξύ των οποίων και η Μαρί, μια 19χρονη κοπέλα, που ψηφίζει για πρώτη φορά. Έφτασε στις 5 η ώρα σήμερα το πρωί. «Περιμένουμε να γίνει νόμιμα ειρηνικά, δεν θέλουμε εξαγορά ψήφων», είπε αυτός ο φοιτητής νομικής. Η μητέρα της, που είναι δίπλα της και ήρθε επίσης να ψηφίσει, συμφωνεί: «Υπήρξαν πολλές λεκτικές συγκρούσεις κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας, θέλουμε να πάει καλά. »

06:57: Έναρξη ψηφοφορίας με καθυστερήσεις στην Μπούνια Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν τις πόρτες τους για το κοινό στις 6 π.μ. Αλλά από τις 5 το πρωί, οι πράκτορες της Céni δούλευαν σκληρά. Ρεπορτάζ από την Μπούνια, στο Ιτούρι, στα ανατολικά της χώρας, όπου τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν αργά, αναφέρει ο ειδικός ανταποκριτής μας, Gaëlle Laleix.

06:36: Βρείτε την ειδική έκδοσή μας την ημέρα των εκλογών στη ΛΔΚ

Για να ακολουθήσουν αυτήν την ημέρα εκλογών στη ΛΔΚ, κινητοποιούνται κεραίες RFI.

Οι ειδικοί μας ανταποκριτές και οι ανταποκριτές μας παρακολουθούν από το πρωί το άνοιγμα των εκλογικών τμημάτων, ενίοτε με καθυστέρηση, και σας μεταφέρουν αυτή τη μέρα στα ερτζιανά μας. Βρείτε την ειδική έκδοσή μας μεταξύ 6:40 π.μ. και 7 π.μ. UT.

06:27: Στην ανατολική ΛΔΚ, οι ψηφοφόροι δεν θα μπορούν να ψηφίσουν

Η Ανατολική ΛΔΚ μαστίζεται από συγκρούσεις και πόλεμο για σχεδόν τριάντα χρόνια. Ορισμένοι ψηφοφόροι δεν θα μπορούν να ψηφίσουν. Αυτό ισχύει για τους κατοίκους του Masisi και του Rutshuru. Αυτές οι δύο περιοχές αποκλείονται από την ψηφοφορία, αναφέρει ο ειδικός ανταποκριτής μας στην Γκόμα, Coralie Pierret. Αυτό αντιπροσωπεύει μια μεγάλη μάζα ψηφοφόρων, ακόμη και αν είναι δύσκολο να δοθεί μια ακριβής εκτίμηση του αριθμού των ατόμων που αποκλείονται από την ψηφοφορία. Στην αρχή του έτους, οι εγγραφές, δηλαδή η εγγραφή ψηφοφόρων και η διανομή καρτών, δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν σε όλες τις τοποθεσίες Rutshuru και Masisi.

Αυτές οι περιοχές, για κάποιους, βρίσκονταν, στις αρχές του 2023 – και εξακολουθούν να βρίσκονται σήμερα – υπό τον έλεγχο της εξέγερσης του M23, που δεν επέτρεψε στο CENI να ξεκινήσει εκεί την εκλογική διαδικασία.

Αποτέλεσμα ;

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών αποκλείονται από το να ψηφίσουν για τις προεδρικές αλλά και τις βουλευτικές και επαρχιακές εκλογές. Δεν θα υπάρχουν εκπρόσωποι από το Masisi και το Rutshuru στις νέες εθνικές ή επαρχιακές συνελεύσεις.

Αυτή η εξαίρεση αφορά τόσο όσους παρέμειναν σε περιοχές υπό τον έλεγχο του Μ23. Και αυτό αφορά και αυτούς που έφυγαν, όλους τους εκτοπισμένους, ιδιαίτερα αυτούς που κατέφυγαν στις πύλες της Γκόμα. Είναι περισσότεροι από 500.000. Θα πρέπει λοιπόν να είναι θεατές αυτών των εκλογών σήμερα χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν την ψήφο τους.

06:08 π.μ.: Στη Μπούνια, Ιτούρι, λεηλατήθηκε ένα εκλογικό κέντρο στην περιοχή Μουτζιπέλα

Στη Μπούνια, στο Ιτούρι, στα ανατολικά της χώρας, ένα εκλογικό κέντρο λεηλατήθηκε στην περιοχή Μουτζιπέλα. Σύμφωνα με παρατηρητές της κοινωνίας των πολιτών, οι εκτοπισμένοι είναι αυτοί που προέρχονται από αυτή τη διάθεση. Είχαν έρθει για να ψηφίσουν, αλλά προφανώς είχαν καταταγεί σε άλλα εκλογικά κέντρα. Οι προειδοποιητικοί πυροβολισμοί της αστυνομίας ακούστηκαν από μάρτυρες με τους οποίους επικοινώνησε το RFI.

05:55: 25.000 πολίτες παρατηρητές σε όλη τη χώρα αναπτύχθηκαν από τις δύο κύριες θρησκευτικές ομολογίες

Οι δύο κύριες θρησκευτικές ομολογίες της ΛΔΚ ανακοίνωσαν την αποστολή 25.000 πολιτών παρατηρητών σε όλη τη χώρα. Η Εθνική Επισκοπική Διάσκεψη του Κονγκό (Καθολική, Τσένκο) και η Εκκλησία του Χριστού στο Κονγκό (Προτεστάντη) κάλεσαν κυρίως τις δυνάμεις ασφαλείας να διασφαλίσουν την ορθή διεξαγωγή της ψηφοφορίας. Ο Monsignor Donatien Nsholé, γενικός γραμματέας της Cenco, παίρνει συνέντευξη από την Alexandra Brangeon, την ειδική ανταποκρίτρια μας στην Κινσάσα: «Προτρέπουμε όλο το ανεπτυγμένο προσωπικό ασφαλείας να παραμείνει ουδέτερο και να δώσει προτεραιότητα στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των εκλογικών αξιωματούχων, του εκλογικού υλικού και των υποψηφίων κατά τη διάρκεια των εκλογών.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας πρέπει να αποφεύγουν την παρενόχληση και τον εκφοβισμό ψηφοφόρων, εκλογικών στελεχών, παρατηρητών και μελών των μέσων ενημέρωσης. Για να διασφαλιστεί η ακεραιότητα των εκλογών, όλοι οι αξιωματούχοι ασφαλείας πρέπει να επιδείξουν επαγγελματισμό, αμεροληψία και ουδετερότητα στη διαχείριση των επιχειρήσεων εκλογικής ασφάλειας. »

05:29: Οι ομάδες εμφανίζουν τους εκλογικούς καταλόγους υπό το βλέμμα διαφόρων τοπικών και διεθνών παρατηρητών

Au collège Saint-Joseph / Elikya de Kinshasa - Gombe, les équipes affichent les listes électorales.

Au collège Au collège Saint-Joseph / Elikya de Kinshasa - Gombe, de Kinshasa, le 20 décembre 2023.

Στο κολέγιο Saint-Joseph / Elikya στην Kinshasa – Gombe, οι ομάδες εμφανίζουν τους εκλογικούς καταλόγους υπό το βλέμμα διαφόρων τοπικών και διεθνών παρατηρητών.

05:07: Εκλογές στη ΛΔΚ: οι Κονγκολέζοι κάλεσαν στις κάλπες για μια κρίσιμη ψηφοφορία για τη χώρα

Σχεδόν 44 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τον πρόεδρό τους αλλά και τους εθνικούς και επαρχιακούς βουλευτές και τους δημοτικούς συμβούλους τους αυτή την Τετάρτη. Ο απερχόμενος πρόεδρος, Félix Tshisekedi, επιδιώκει μια δεύτερη πενταετή θητεία ενόψει μιας κατακερματισμένης αντιπολίτευσης.

Des passants marchent à côté des affiches de campagne de différents candidats aux élections générales en RDC, à Kinshasa, le 12 décembre 2023.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.