Συντρίμμια η Γάζα, υπό ανελέητο σφυροκόπημα για 62η μέρα – Απάνθρωπο veto ΗΠΑ – Ισραήλ: «Στo πλευρό της Hamas ο ΟΗΕ»

Υπό το ανελέητο σφυροκόπημα του ισραηλινού στρατού σε ολόκληρη τη Γάζα ξημέρωσε το Σάββατο 9/12, 62η μέρα πολέμου, ενώ από τα ξημερώματα στο στόχαστρο της αεροπορίας και του πυροβολικού του Ισραήλ βρέθηκαν η Nousseirat στο κέντρο της Γάζας, η Khan Younes και η Rafah στο Νότο αλλά και ολόκληρες γειτονιές του βορρά που έχει μετατραπεί σε ερείπια.
O ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε «πάνω από 450 στόχους» μέσα σε 24 ώρες στη Λωρίδα της Γάζας, δίνοντας στη δημοσιότητα πλάνα από πλήγματα που εξαπέλυσαν πολεμικά πλοία από τη Μεσόγειο.
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο οι αντιδράσεις απέναντι στην απόφαση των ΗΠΑ να προβάλουν veto στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και να πάρουν για άλλη φορά το μερος του Ισραήλ.

gaza3_1.JPG

Χερσαία επιχείρηση στη Khan Younes, στο στόχαστρο τα τούνελ της Hamas

Η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, κατά τις ενδείξεις, έχει μεταφερθεί στο νότο στην πόλη Khan Younes, όπου σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και το Al Jazzera οι βομβαριδσμοί δεν έχουν σταματήσει καθόλου.
Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς έκανε λόγο για 40 νεκρούς κοντά στην πόλη της Γάζας (βόρεια) και δεκάδες ακόμη στην Τζαμπάλια και στη Χαν Γιούνις (νότια).
Ένας Ισραηλινός διοικητής, ο ταξίαρχος Dan Goldfuss, είπε σε ένα βίντεο που καταγράφηκε στο Khan Younes ότι οι δυνάμεις του μάχονταν από  σπίτι με σπίτι αλλά και «μέσα στα τούνελ», φράση που φαίνεται να παραπέμπει στο δίκτυο των τούνελ της Hamas ενώ στο βάθος ακούγονταν πυροβολισμοί.
Η Hamas ανακοίνωσε ότι οι πιο έντονες συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις έλαβαν χώρα στη Shejaia στο Βορρά και στη Khan Younis στο νότο, όπου ο ισραηλινός στρατός έχει εισέλθει στην καρδιά της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του παλαιστινιακού θύλακα.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Daniel Hagari δήλωσε ότι το Ισραήλ συνέλαβε περισσότερους από 200 υπόπτους ως στελέχη της Hamas στη Γάζα τις τελευταίες 48 ώρες και τους μετέφερε για ανάκριση στο Ισραήλ.

Ο απολογισμός του ισραηλινού στρατού: 470 στρατιώτες νεκροί, 2.000 ανάπηροι

Δίνοντας στη δημοσιότητα τον απολογισμού του στρατού, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι 2.000 τραυματίες Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν αναγνωριστεί ως ανάπηροι από το υπουργείο Άμυνας ενώ 5.000 στρατιώτες έχουν τραυματιστεί από την αρχή του πολέμου.
Από τις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 420 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί.

gaza4_2.JPG

Σκληρές εικόνες από το νοσοκομείο Nasser

Δημοσιογράφοι του Reuters περιγράφουν ζοφερές εικόνες από τη νότια Γάζα και συγκεκριμένα από το νοσοκομείο Nasser που είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο της πόλης Khan Younes, όπου έφταναν ασθενείς και τραυματίες και δεν υπήρχε καν χώρος για να τους ακουμπήσουν στο πάτωμα ενώ τα πλακάκια ήταν γεμάτα αίμα.
Tο υπουργείο Υγείας της Γάζας ανέφερε ότι οι νεκροί του τελευταίου 24ωρου έχουν ανέλθει σε 301, από βομβαρδισμούς που έγιναν Πόλη της Γάζας (βόρεια), στη Jabalya και στη Khan Younes (νότια).
Δεδομένου ότι πατνού γίνονται μάχες, δεν υπάρχει μέρος για να φύγουμε, είπε ο Yamen που έχει βρει καταφύγιο σε ένα σχολείο στο κέντρο της Γάζας με την οικογένειά του.
«Μέσα στο σχολείο είναι όπως έξω από αυτό: το ίδιο συναίσθημα του φόβου για τον θάνατο, το ίδιο βάσανο της πείνας», είπε.

ξαξα8.JPG
Veto ΗΠΑ στον ΟΗΕ

Την Παρασκευή 8/12 ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres ενεργοποίησε του άρθρο 99 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, που επιτρέπει στον Γενικό Γραμματέα να εφιστά την προσοχή του Συμβουλίου Ασφαλείας σε θέμα που «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας»  και ζήτησε ο ίδιος ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για άμεση κατάπαυση του πυρός  στη Γάζα.
Η κατάσταση στη Γάζα βρίσκεται «σε οριακό σημείο», τόνισε ο Guterres, εισάγοντας την πρότασή του, και τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της Γάζας έχουν πλέον εκτοπιστεί, τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί και τα τρόφιμα τελειώνουν.
Πουθενά δεν υπάρχει ασφάλεια για τους αμάχους ενώ η κατάρρευση του ανθρωπιστικού συστήματος θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση της δημόσιας τάξης, πρόσθεσε ο Guterres.
Παρά την πίεση Guterres, που κατήγγειλε μάλιστα τη «συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων», η πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσαν για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που ο ίδιος προώθησε δεν πέρασε, λόγω του veto που πρόβαλαν οι ΗΠΑ.
Η πρόταση υποστηρίχθηκε από σχεδόν 100 χώρες, απαιτούσε «άμεση κατάπαυση του πυρός» για ανθρωπιστικούς λόγους, απελευθέρωση όλων των ομήρων της Hamas και μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Το σχέδιο ψηφίσματος υπερψηφίστηκε τελικά από 13 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταψηφίστηκε από τις ΗΠΑ, ενώ απείχε το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το συγκεκριμένο αμερικανικό veto ήταν το 35ο από το 1970, σε ψήφισμα για το ισραηλινοπαλαιστινιακό ζήτημα – από τα 39 συνολικά  που έχυν κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας όλα αυτά τα χρόνια- αριθμός που δείχνει την έκταση της στήριξης του αμερικανικού παράγοντα προς το Ισραήλ.
«Δεν υποστηρίζουμε τις εκκλήσεις για άμεση κατάπαυση του πυρός» η οποία «θα σπείρει τους σπόρους του επόμενου πολέμου», υποστήριξε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ Robert Wood, καταγγέλλοντας επίσης την απουσία στο κείμενο καταδίκης των επιθέσεων που εξαπέλυσε η Hamas στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου.
Ο ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ Gulant Erdan είπε ότι «ο πραγματικός δρόμος προς την ειρήνη» είναι μόνο η υποστήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ και η «καταστροφή της Hamas», όχι η έκκληση για κατάπαυση του πυρός.
Παράλληλα ο ίδιος ευχαρίστησε τις ΗΠΑ που «παραμένουν σθεναρά στο πλευρό μας».
gaza5_1.JPG

Καταδικάζουν όλοι την στάση του αμερικανικού παράγοντα

Για «θλιβερή μέρα στην ιστορία του Συμβουλίου Ασφαλείας» έκανε αντίθετα λόγο ο παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Riad Mansour, προσθέτοντας πως «δεν θα εγκαταλείψουμε».
Ο Ezzat El-Reshiq, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, καταδίκασε το βέτο των ΗΠΑ ως «απάνθρωπο».
«Καθώς η κρίση στη Γάζα επιδεινώνεται και απειλεί να εξαπλωθεί», το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «δεν ανταποκρίνεται στη θεμελιώδη αποστολή του», δήλωσε απογοητευμένος ο πρεσβευτής της Γαλλίας Nikola de Riviere, εκφράζοντας τα αισθήματα των ευρωπαϊκών κρατών.
Ο  αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Dmitry Poliansky δήλωσε  πως η έκβαση της ψηφοφορίας σηματοδοτεί «μια από τις πιο μαύρες ημέρες στην ιστορία της Μέσης Ανατολής» και κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «μπροστά στα μάτια μας καταδικάζουν σε θάνατο χιλιάδες, αν όχι δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Παλαιστίνη και στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων γυναικόπαιδων».
ξαζα7.JPG

Abbas: Συνένοχες στα εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ οι ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas δήλωσε ότι το βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ στην απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αναφορικά με την απαίτηση μιας ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, τις καθιστά συνένοχες σε αυτά που περιγράφονται ως εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων.
Ο Abbas δήλωσε επίσης, ότι καθιστά υπεύθυνες τις ΗΠΑ για την σφαγή των παιδιών Παλαιστινίων, των γυναικών, αλλά και των ηλικιωμένων στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανέφερε μία ανακοίνωση της προεδρίας της Παλαιστινιακής Αρχής.
ο αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασαν επίσης ανθρωπιστικές οργανώσεις, με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) να κρίνουν ότι η απραξία του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού το καθιστά «συνένοχο στη σφαγή» στη Λωρίδα της Γάζας.
Τέλος ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Mohaned Stayekh
στηλίτευσε με τη σειρά του την «αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να υιοθετήσει σχέδιο απόφασης με στόχο να τερματιστεί η επίθεση εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας της χρήσης του βέτο τους από τις ΗΠΑ», που γι’ αυτόν είναι «ντροπή» και ισοδυναμεί με «νέα λευκή επιταγή στη δύναμη κατοχής να σφαγιάζει, να καταστρέφει και να εκτοπίζει».
Πρόσθεσε πως το βέτο δείχνει ότι οι ΗΠΑ «ψεύδονται» όταν λένε ότι ανησυχούν για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.
Το αμερικανικό βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας καταδίκασαν επίσης ανθρωπιστικές οργανώσεις, με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) να κρίνουν ότι η απραξία του κορυφαίου οργάνου του διεθνούς οργανισμού το καθιστά «συνένοχο στη σφαγή» στη Λωρίδα της Γάζας.
Τέλος ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Mohaned Stayekh στηλίτευσε με τη σειρά του την «αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας να υιοθετήσει σχέδιο απόφασης με στόχο να τερματιστεί η επίθεση εναντίον του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας της χρήσης του βέτο τους από τις ΗΠΑ», που γι’ αυτόν είναι «ντροπή» και ισοδυναμεί με «νέα λευκή επιταγή στη δύναμη κατοχής να σφαγιάζει, να καταστρέφει και να εκτοπίζει».
Πρόσθεσε πως το βέτο δείχνει ότι οι ΗΠΑ «ψεύδονται» όταν λένε ότι ανησυχούν για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Ιράν: Κίνδυνος για ανεξέλεγκτη έκρηξη στη Μέση Ανατολή αν συνεχιστεί η υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Το Ιράν προειδοποίησε για «την πιθανότητα» να υπάρξει «μια ανεξέλεγκτη έκρηξη» στη Μέση Ανατολή, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ στον πόλεμο εναντίον της Hamas στη Γάζα.
«Όσο η Αμερική θα υποστηρίζει τα εγκλήματα του σιωνιστικού καθεστώτος και τη συνέχιση του πολέμου (…) υπάρχει η πιθανότητα μιας ανεξέλεγκτης έκρηξης της κατάστασης στην περιοχή», δήλωσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir Abdollahian στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

gaza6_1.JPG

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.