Ζαχάροβα: Επικίνδυνη η παρεμπόδιση ελεύθερης διέλευσης ρωσικών πλοίων από τη Βαλτική

Σε νέες προειδοποιήσεις προέβη η Ρωσία, αναφορικά με το καθεστώς διέλευσης των δεξαμενόπλοιών της από τη Βαλτική Θάλασσα, υποστηρίζοντας πως κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης της διέλευσής τους μέσω των στενών της Δανίας, πέρα από το γεγονός ότι καθιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου για την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, είναι και επικίνδυνη.

«Σας θυμίζω ότι όλα τα πλοία, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών, έχουν δικαίωμα ελεύθερης διέλευσης από τα στενά της Βαλτικής», δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, προσθέτοντας πως «οποιαδήποτε ενέργεια αντίθετη με αυτό παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Και ξέρετε πόσο επικίνδυνο είναι αυτό».

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θα εξετάσει το ενδεχόμενο αποστολής πολεμικών πλοίων για συνοδεία δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο, στην περίπτωση που η Δανία προσπαθούσε να εμποδίσει τη διέλευση, ο γραμματέας Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι η Ρωσία δεν είχε λάβει τόσο σοβαρές αποφάσεις βασιζόμενη αποκλειστικά σε ανεπιβεβαίωτες δημοσιεύσεις εφημερίδων. «Προτείνετε να συζητηθούν τόσο σοβαρά θέματα με βάση τη δημοσίευση ενός άρθρου εφημερίδας που δεν έχει καν σύνδεσμο με κανέναν συγκεκριμένο; Ας περιμένουμε απτές πληροφορίες και μετά θα μιλήσουμε για το τι θα κάνουμε», κατέληξε ο Πεσκόφ.

Όπως αναφέρει το ertnews.gr, οι Financial Times ανέφεραν σε άρθρο τους ότι η Δανία θα επιφορτιστεί με την επιθεώρηση των ρωσικών πετρελαιοφόρων που πλέουν στα ύδατά της και ενδεχομένως την παρεμπόδισή τους, σύμφωνα με νέα σχέδια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως τρόπο επιβολής ανώτατου ορίου 60 δολαρίων το βαρέλι στο αργό πετρέλαιο από τη Μόσχα.

Ωστόσο, η Ρωσία διακινεί περίπου το ένα τρίτο των θαλάσσιων εξαγωγών πετρελαίου της μέσω των στενών της Δανίας, επομένως, οποιαδήποτε προσπάθεια της σκανδιναβικής χώρας να σταματήσει αυτές οι αποστολές, θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές του πετρελαίου στα ύψη, με επιπλέον κίνδυνο σύγκρουσής της με τη Ρωσία. Από την έναρξη της μεγάλης κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Δύση προσπάθησε να αποκόψει οικονομικούς πόρους από τη ρωσική οικονομία, αλλά η Ρωσία, ούσα ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, συνέχισε να πουλά το πετρέλαιο της στις παγκόσμιες αγορές, χρησιμοποιώντας δεξαμενόπλοια με έδρα και ασφαλισμένα εκτός της χώρας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.