Δεν είναι 50-50 το κορώνα ή γράμματα: Ποια πλευρά έχει πιο πολλές πιθανότητες σύμφωνα με έρευνα

Για αρκετά χρόνια πιστεύαμε ότι το να στρίβουμε ένα νόμισμα, κορώνα ή γράμματα, ήταν μία δίκαιη επιλογή αφού οι πιθανότητες ήταν 50 – 50. Ωστόσο φαίνεται ότι η μία πλευρά του νομίσματος έχει πιο μεγάλη πιθανότητα να κερδίσει και να εμφανιστεί προς τα επάνω, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Κορνέλ.

Το στρίψιμο νομίσματος έχει τις ρίζες του στην Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Τότε ήταν «κορώνα ή πλοία». Σήμερα είναι κρίσιμο για μία σειρά από αποφάσεις, όπως το ποδόσφαιρο όταν κληρώνεται ποια ομάδα θα πάρει πρώτη την μπάλα για να ξεκινήσει το παιχνίδι.

Έτσι μία ομάδα ερευνητών αποφάσισε να ψάξει εάν πραγματικά είναι μία δίκαιη διαδικασία. Συγκεκριμένα επέλεξαν να στρίψουν νομίσματα από ολόκληρο τον κόσμο 350.757 φορές. Συνολικά 48 άτομα έστριβαν τα νομίσματα που προήλθαν από 46 χώρες με στόχο να διασφαλίσουν ότι θα μελετηθούν όλα τα ενδεχόμενα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το νόμισμα έχει 50,8% πιθανότητα να προσγειωθεί στην ίδια πλευρά με την οποία το κοιτάμε και ξεκινάμε. Τα ευρήματα της μελέτης επιβεβαιώνουν μία προηγούμενη έρευνα, που δημοσιεύθηκε το 2007, από τον μαθηματικό του Πανεπιστημίου του Stanford, Πέρσι Διακόνις.

Ο μαθηματικός υποστήριξε ότι η πλευρά που κοιτάμε όταν ρίχνουμε το νόμισμα είναι πιο πιθανό να κερδίσει επειδή το νόμισμα περνάει περισσότερο χρόνο στην πλευρά με την οποία ξεκίνησε ενώ βρίσκεται στον αέρα.

«Το μοντέλο για το στρίψιμο του νομίσματος επεκτάθηκε από τον Πέρσι Διακόνις, ο οποίος πρότεινε ότι όταν οι άνθρωποι στρίβουν ένα συνηθισμένο νόμισμα, εισάγουν έναν μικρό βαθμό ‘πρόθεσης’ ή ταλάντωσης – μια αλλαγή στην κατεύθυνση του άξονα περιστροφής καθ’ όλη τη διάρκεια της τροχιάς του νομίσματος», ανέφεραν οι επιστήμονες.

«Σύμφωνα με το μοντέλο Διακόνις, η πρόθεση κάνει το νόμισμα να περνάει περισσότερο χρόνο στον αέρα με την αρχική πλευρά προς τα πάνω. Ως εκ τούτου, το νόμισμα έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να προσγειωθεί στην ίδια πλευρά με την οποία ξεκίνησε», τόνισαν οι επιστήμονες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.