Δυνατή Ελλάδα

Η Ουκρανία ζητά από τις ΗΠΑ 14 δις δολάρια για τον προϋπολογισμό του 2024

Η ουκρανική κυβέρνηση δήλωσε, τη Δευτέρα, ότι χρειάζεται περίπου 14 δισεκατομμύρια δολάρια σε αμερικανική βοήθεια για να στηρίξει τον προϋπολογισμό της το 2024, ενώ οι δαπάνες παραμένουν υψηλές για στρατιωτικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Serhiy Marchenko δήλωσε σε δηλώσεις που ανέφερε το « Bloomberg » ότι «η Ουκρανία χρειάζεται μεταξύ 12 και 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων οικονομική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες το επόμενο έτος», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν ακόμη συνομιλίες για αυτό το θέμα και δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό είναι εγγυημένο για εμάς.

Η Ουκρανία ελπίζει επίσης να λάβει 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να στηρίξει τον προϋπολογισμό της πριν από το τέλος του 2023.

Σημειώνεται ότι η Ουκρανία έλαβε περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ φέτος για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε έκτακτη χρηματοδότηση 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις πολεμικές προσπάθειες της Ουκρανίας, η υπόλοιπη δόση αντιμετωπίζει πολιτικά προβλήματα, με τις προεδρικές εκλογές να πλησιάζουν.

Σύνδεση Ώστιν και Ομάροφ

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν επικοινώνησε με τον Ουκρανό ομόλογό του Ρούσταμ Ουμάροφ, κατά την οποία ανακοίνωσε τη συνεχιζόμενη σταθερή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία.

Ο Όστιν εξέτασε τις προσπάθειες της «βοήθειας ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ουκρανία» και αντάλλαξε απόψεις με τον Ουμάροφ σχετικά με «τις προτεραιότητες για την υποστήριξη των άμεσων αναγκών του Κιέβου στο πεδίο της μάχης και τις μακροπρόθεσμες απαιτήσεις του», σύμφωνα με δήλωση του Πενταγώνου.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την ατζέντα της συνάντησης της «Ομάδας Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας», που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στην αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία.

Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα υποβάλει αίτημα στο Υπουργικό Συμβούλιο για αύξηση των αμυντικών δαπανών φέτος, κατά επιπλέον 6,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κυβέρνηση θα συζητήσει το αίτημα του Ουμάροφ στην πλησιέστερη συνεδρίαση, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αλλά είπε, «δεν είμαι σίγουρος αν μπορούμε να καλύψουμε όλες τις ανάγκες» που ζήτησε ο Ουμάροφ.

Εμπόδια στην αντεπίθεση

Επί τόπου, η Ουκρανία αντιμετωπίζει   ένα τρίπτυχο πρόβλημα μετά από 18 μήνες ολοκληρωτικού πολέμου με τη Ρωσία : αργά κέρδη στο πεδίο της μάχης, η επιφυλακτική Δύση και η θέση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν , σύμφωνα με την αμερικανική Wall Street Journal.

Ο ουκρανικός στρατός προχωρά αργά στο πεδίο της μάχης, αλλά υποφέρει από έλλειψη μαχητικής ισχύος, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής ισχύος και του καλά εκπαιδευμένου ανθρώπινου δυναμικού για την εκδίωξη του «ρωσικού στρατού κατοχής» από την ανατολική και νότια Ουκρανία, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.

Η Δύση εμμένει στη σταδιακή προσέγγισή της για τον οπλισμό του Κιέβου και θα ήθελε να διαπραγματευτεί μια ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός. Αλλά ακόμα κι αν ο Πούτιν είναι ανοιχτός σε συμφωνία, υπάρχουν φόβοι ότι θα αποσυρθεί από την εφαρμογή των συμφωνιών και θα ανανεώσει την προσπάθειά του να επιστρέψει την Ουκρανία υπό τον έλεγχο της Μόσχας.

Φαίνεται ότι το σημερινό στρατιωτικό και πολιτικό αδιέξοδο, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία , θα συνεχιστεί μέχρι να αλλάξει ένα από αυτά τα τρία στοιχεία. Οι Ουκρανοί φοβούνται ότι αυτό το αδιέξοδο θα εξυπηρετήσει το συμφέρον της Ρωσίας, ειδικά εάν η Δύση εξαντληθεί πολιτικά.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Πάβλο Κλίμκιν δήλωσε σε δηλώσεις του στην αμερικανική εφημερίδα: «Η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη».

Οι προτεραιότητες της Δύσης είναι να αποδυναμώσει τη στρατιωτική και οικονομική ικανότητα του Κρεμλίνου να επιδιώξει τις επεκτατικές του φιλοδοξίες, να διατηρήσει την ενότητα του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) και να αποφύγει το ξέσπασμα ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου. Όμως το σημερινό αδιέξοδο απειλεί αυτές τις προτεραιότητες, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία τον περασμένο Ιούλιο, ο Μπάιντεν πρόσθεσε: «Ο Πούτιν έχασε τον πόλεμο», αλλά ο Πούτιν δεν συμμερίζεται αυτήν την εκτίμηση, όπως και η Ουκρανία.

Διαπραγμάτευση με τον Πούτιν

Στην Ουάσιγκτον και στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, πολλοί αξιωματούχοι αμφιβάλλουν για την ικανότητα της Ουκρανίας να ανακτήσει όλη την επικράτειά της με τη βία χωρίς μαζική αύξηση της δυτικής στρατιωτικής βοήθειας, την οποία θεωρούν πολύ επικίνδυνη.

Οι δυτικοί ηγέτες είναι απρόθυμοι να πιέσουν την Ουκρανία για συνομιλίες, γιατί αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διάσπαση του ΝΑΤΟ, ενώ ενθαρρύνουν τη Ρωσία να στοιχηματίσει ότι η Δύση θα εγκαταλείψει το Κίεβο, αλλά ορισμένοι προτιμούν τις διαπραγματεύσεις έναντι του κόστους ενός μακροχρόνιου πολέμου.

Ορισμένοι δυτικοί αναλυτές υποστήριξαν ότι είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας να παγώσει τη σύγκρουση και να αποδεχθεί την απώλεια εδάφους, αντί να υποστεί βαριές απώλειες σε έναν πόλεμο φθοράς.

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι οι Ουκρανοί αρνούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία να παραχωρήσουν έδαφος στη Ρωσία.

The Hellenic Information Team

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.