Φόρουμ Τουρκικών Κρατών: «Η Τουρκία θα συνδέσει τον Περσικό κόλπο με την Ευρώπη»

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας, Αμπντουλκαντίρ Ουραλόγλου παρευρέθηκε στο Φόρουμ Πολυτροπικών Μεταφορών και Επιμελητείας του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

 Σύμφωνα με τα media, o Τούρκος υπουργός , ο οποίος έκανε την εναρκτήρια ομιλία του φόρουμ, είπε ότι η Τουρκία συνεχίζει να σχεδιάζει όχι μόνο τη διαδρομή Ανατολής-Δύσης αλλά και τον άξονα Βορρά-Νότου.

«Θα συνδέσουμε τον Περσικό Κόλπο με την Ευρώπη μέσω της Τουρκίας», είπε ο Ουραλόγλου, προσθέτοντας:

«Ο αξιότιμος Πρόεδρός μας και ο Ιρακινός πρωθυπουργός έθεσαν την απαραίτητη βούληση για αυτό το θέμα. Για το σκοπό αυτό, βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία τόσο με το Ιράκ όσο και με άλλες χώρες της περιοχής. Ολοκληρώσαμε τις απαραίτητες τεχνικές εργασίες στην τουρκική πλευρά αυτής της νέας διαδρομής, που ονομάζεται δρόμος ανάπτυξης.

2 53

Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι, γνωρίζοντας ότι βρισκόμαστε στη διασταύρωση των συγκοινωνιακών διαδρόμων, είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τις πιο αποτελεσματικές λύσεις μαζί με τους εταίρους μας». είπε.

Το πρόγραμμα του φόρουμ παρακολούθησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών Κουμπάνιτσμπεκ Ομουράλιεφ και εκπρόσωποι από τα κράτη μέλη και παρατηρητές του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών.

«Μπορούμε να γίνουμε παγκόσμια δύναμη»

 Ο  Τούρκος υπουργός απάντησε στις ερωτήσεις των εκπροσώπων του Τύπου μετά την εναρκτήρια ομιλία στο πρόγραμμα.  Τόνισε ότι ο οργανισμός θα ενισχύσει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών-μελών και παρατηρητών του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, όχι μόνο σε επίπεδο επιμελητείας αλλά και στο πλαίσιο όλων των σχέσεων.

Ο Αμπντουλκαντίρ Ουραλόγλου δήλωσε ότι, ως χώρες του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, είμαστε μια κοινότητα που έχει τη δυνατότητα να γίνει παγκόσμια δύναμη με νέο και δυναμικό πληθυσμό 160 εκατομμυρίων και οικονομικό μέγεθος που υπερβαίνει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια , και συνέχισε:

«Πρέπει να καταργήσουμε τις διμερείς και διαμετακομιστικές ποσοστώσεις χερσαίων εισιτηρίων μεταξύ των χωρών μας».

4 3

Μάλιστα Τούρκος υπουργός Μεταφορών δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Μια τουρκική παροιμία λέει. «Κανείς δεν είναι τόσο πλούσιος που να μην χρειάζεται τον γείτονά του». Κανείς δεν είναι πια πλούσιος ή αυτάρκης μόνος του. Αν κλείσεις τις πόρτες σου, κλείσεις τα μάτια και τα αυτιά σου και κοιτάζεις τις εξελίξεις στον κόσμο από μακριά και δεν κάνεις φίλους, δεν έχεις θέση στον σημερινό κόσμο. Όλοι έχουν υπέροχες γεύσεις να προσθέσουν στο κέικ και το μερίδιό τους από το κέικ. Τώρα είναι μια εποχή «win-win». Ο τομέας των μεταφορών είναι το πιο σημαντικό δυναμό της εποχής win-win.

Επιπρόσθετα ο Ουραλόγλου τόνισε ότι πρέπει να καταργηθούν οι οικονομικές επιβαρύνσεις στις οδικές μεταφορές.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω, με λύπη, ότι οι διαδικασίες μας για τη οδική διέλευση χωρών είναι αρκετά ανεπαρκείς ενόψει των αυξήσεων στις μεταφορές», είπε και κάλεσε τα κράτη μέλη να καταργήσουν τις ποσοστώσεις εγγράφων διαμετακόμισης».

Μέσος διάδρομος και περάσματα της Κασπίας

Ο Υπουργός της Τουρκίας δήλωσε ότι ο σιδηρόδρομος Μπακού-Τιφλίδα-Καρς (BTK), ένα από τα πιο σημαντικά και στρατηγικά στοιχεία της φυσικής σύνδεσης μεταξύ των χωρών-μελών του Οργανισμού, έχει μεγάλη σημασία για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία του τουρκικού κόσμου. Ο Ουραλόγλου είπε χαρακτηριστικά:

«Ως αποτέλεσμα των μέτρων που έχουμε λάβει από τον Απρίλιο του 2016, μπορούμε να πραγματοποιούμε σιδηροδρομικές μεταφορές με απλοποιημένο τρόπο σε κοινά και εθνικά καθεστώτα διαμετακόμισης. Ξεκινήσαμε να χρησιμοποιούμε το κοινό έγγραφο μεταφοράς πριν από δύο χρόνια για τη μεταφορά εμπορευμάτων μέσω της σιδηροδρομικής γραμμής στον Κεντρικό Διάδρομο. Εξοικονομώντας χρόνο και κόστος με το κοινό έγγραφο μεταφοράς, κάναμε ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την ανταγωνιστικότητα του διαδρόμου. Στόχος μας είναι να λειτουργούμε μεσοπρόθεσμα περισσότερα από 200 τακτικά τρένα μπλοκ εμπορευματοκιβωτίων μεταξύ Κίνας και Τουρκίας μέσω του Κεντρικού Διαδρόμου και της σιδηροδρομικής γραμμής BTK.

 Από την άλλη πλευρά, εμείς, μαζί με τις χώρες της περιοχής, επικεντρωθήκαμε στο να κάνουμε τη διέλευση της Κασπίας, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του Κεντρικού Διαδρόμου, αποτελεσματική, αποδοτική και οικονομική.

 Είμαι βέβαιος ότι θα λύσουμε γρήγορα τα υψηλά διόδια και τα ακανόνιστα ζητήματα ιστιοπλοΐας που δημιουργούν προβλήματα στις επιχειρήσεις logistics, με τις κοινές μας προσπάθειες, και θα μετατρέψουμε τις Διαβάσεις Κασπίας στην ανταγωνιστική διαδρομή που επιθυμούμε.

«Έχουμε σημειώσει πρόοδο όσον αφορά τον διάδρομο Zangezur στην αρμενική επικράτεια»

Ο Ουραλόγλου ανέφερε ακόμη ότι «ο σημαντικός διάδρομος που θα συνδέει και τον τουρκικό κόσμο και την Άπω Ανατολή με την Ευρώπη είναι ο Διάδρομος Zangezur. Οι εργασίες συνεχίζονται από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν και θα αρχίσουμε να εργαζόμαστε στην τουρκική πλευρά τις επόμενες ημέρες και μήνες. Εκεί είναι επίσης μια δήλωση για τον διάδρομο Zengezur στην Αρμενία. Έχουμε σημειώσει πρόοδο. Ας ελπίσουμε ότι παρακολουθούμε τις εργασίες εκεί ως Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία και Τουρκία. Προσπαθούμε να το εφαρμόσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Θα είναι μια σημαντική εναλλακτική λύση ο μεσαίος διάδρομος», είπε.

διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές κατά 10 φορές. Έχουμε επενδύσει 172 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποδομές μεταφορών από το 2002. Από εδώ και στο εξής, σχεδιάζαμε να επενδύσουμε περίπου 198 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2053. «Διαθέσαμε το μεγαλύτερο μερίδιο αυτού του ποσού για τη βελτίωση της σιδηροδρομικής υποδομής».

The Hellenic Information Team

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.