Δυνατή Ελλάδα

ECOWAS: «Αποφασίσαμε πότε θα εισβάλουμε στον Νίγηρα»! – Ετοιμοπόλεμοι άνδρες της Wagner περιμένουν

Το δυτικοαφρικανικό περιφερειακό μπλοκ ECOWAS είναι έτοιμο για στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα, εάν δοθεί η εντολή, δήλωσε την Παρασκευή ο Επίτροπος Πολιτικών Υποθέσεων, Ειρήνης και Ασφάλειας της ECOWAS, Αμπντέλ Φατάου Μουσάχ, μετά από διήμερη συνάντηση των αρχηγών των δυτικοαφρικανικών στρατευμάτων στην πρωτεύουσα της Γκάνα, Άκρα.

Ο επίτροπος δήλωσε επίσης ότι έχει αποφασιστεί η «ημέρα D» της στρατιωτικής επέμβασης στον Νίγηρα, αλλά δεν αποκαλύπτουν πότε θα γίνει αυτή.

 

 

Να θυμίσουμε ότι χθες η Νιγηρία δήλωσε ότι η περιφερειακή ομάδα δυτικοαφρικανικών κρατών ECOWAS είναι έτοιμη να επέμβει στρατιωτικά στον Νίγηρα εάν αποτύχουν οι διπλωματικές προσπάθειες.

«Κανείς ας μην έχει αμφιβολία ότι αν όλα τα άλλα αποτύχουν, οι γενναίες δυνάμεις της Δυτικής Αφρικής…είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του καθήκοντος», δήλωσε ο Επίτροπος Πολιτικών Υποθέσεων, Ειρήνης και Ασφάλειας της ECOWAS Abdel-Fatau Musah.

«Με όλα τα διαθέσιμα μέσα, η συνταγματική τάξη θα αποκατασταθεί στη χώρα», είπε στους συγκεντρωμένους αρχηγούς άμυνας από χώρες μέλη, αναφέροντας παλαιότερες επιχειρήσεις της ECOWAS στη Γκάμπια, τη Λιβερία και αλλού ως παραδείγματα ετοιμότητας.

Ο Νίγηρας έχει στρατηγική σημασία πέρα από τη Δυτική Αφρική λόγω του ρόλου του ως κόμβου για ξένα στρατεύματα που συμμετέχουν στον αγώνα κατά των ισλαμιστών ανταρτών στην περιοχή του Σαχέλ και των αποθεμάτων ουρανίου και πετρελαίου του.

Οι δυτικές χώρες φοβούνται ότι η χούντα θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα του γειτονικού Μαλί, όπου η στρατιωτική κυβέρνηση έδιωξε τα γαλλικά στρατεύματα και αντ’ αυτού κάλεσε τη ρωσική ομάδα Wagner.

Η Γαλλία, της οποίας ο Νίγηρας υπήρξε αποικία, αρνήθηκε κατηγορίες της χούντας ότι επιδίωκε να αποσταθεροποιήσει τη χώρα ή ότι είχε παραβιάσει τον εναέριο χώρο της. Έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες της ECOWAS για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης.

Το μήνυμα του Β.Πούτιν προς τη Δύση 

Από την πλευρά του ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν προειδοποίησε τον φιλοδυτικό συνασπισμό της ΕCOWAS (Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής) και κατ’επέκταση ΗΠΑ και Γαλλία ότι θα πρέπει να υπάρξει ειρηνική διευθέτηση της κρίσης στο Νίγηρα και να αποφευχθεί η στρατιωτική επέμβαση γιατί «ο πόλεμος δεν θα σταματήσει στο Νίγηρα» εννοώντας όταν μπορεί να επεκταθεί στις χώρες που θα επιτεθούν.

Όλα αυτά ενώ το ρωσικό εθελοντικό σώμα της Wagner έχει ήδη αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα της χώρας ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν μεταφερθεί ακόμα 200 Ρώσοι εθελοντές στο Νίγηρα.

Επίσης το ίδιο σώμα έχει αναπτύξει σε πολλές χώρες της Αφρικής (Μάλι, Τσαντ, Λιβύη, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Σουδάν κλπ.) ένοπλες μονάδες για την προστασία των ρωσικών συμφερόντων.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος του Μαλί, Ασίμι Γκόιτα  στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους προειδοποίησαν τους δυτικούς ότι «πρέπει να υπάρξει αποκλειστικά ειρηνική διευθέτηση της κατάστασης με πολιτικοδιπλωματικά μέσα αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.