Ιταλία: Παίρνει μέτρα κατά του μαζικού τουρισμού

Με αιχμή του δόρατος την Βενετία, η Ιταλία καταρρίπτει το ένα μετά το άλλο τα τουριστικά ρεκόρ, αλλά η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που πλέον η χώρα επιβάλλει μέτρα κατά του μαζικού τουρισμού.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, eδώ και χρόνια η Βενετία αγωνίζεται ενάντια στον υπερβολικό μαζικό τουρισμό, θεσπίζοντας αυστηρούς κανόνες για τους επισκέπτες και βαριά πρόστιμα στους παραβάτες. Έτσι απαγορεύεται κανείς να κολυμπάει στα κανάλια, να κάθεται ή να ξαπλώνει στα πεζοδρόμια, τα σιντριβάνια, τις σκάλες και τις γέφυρες.
O δήμος θα ήθελε επιπλέον να περιορίσει τον αριθμό των παραθεριστών, ιδίως εκείνων που δεν διανυκτερεύουν. Ο επίσημος αριθμός των τουριστών στη Βενετία το 2019 ήταν 5,5 εκατομμύρια, όμως συνυπολογίζοντας και τους ημερήσιους επισκέπτες, ο συνολικός αριθμός εκτοξεύεται. Η ρύθμιση αυτού του είδους τουρισμού είναι δύσκολη. Προσφάτως είχε εξαγγελθεί η θέσπιση ενός «τέλους εισόδου» για τους εν λόγω παραθεριστές, ωστόσο αυτή αναβλήθηκε για το επόμενο έτος.

Αρχικά θα υπάρχει ένα δοκιμαστικό στάδιο 20 ημερών, όταν ο συνωστισμός στην πόλη θα είναι ιδιαίτερα υψηλός. Πάντως σύμφωνα με εκπρόσωπο της διοίκησης της πόλης, «το θέμα είναι πολύ περίπλοκο» και, καθώς η Βενετία είναι η πρώτη πόλη στην Ιταλία που εφαρμόζει αυτό το μέτρο, «θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι όλα θα γίνουν σωστά».

Οι άλλες περιοχές

Πάντως κι άλλες περιοχές στην Ιταλία λαμβάνουν μέτρα για να κρατήσει υπό έλεγχο τους παραθεριστές. Στο Μπαουνέι της Σαρδηνίας η πρόσβαση σε ορισμένες από τις πιο περιζήτητες παραλίες ρυθμίζεται αυστηρά αυτό το καλοκαίρι: υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός θέσεων ανά ημέρα, οι οποίες χρεώνονται και πρέπει να κρατηθούν εκ των προτέρων.
Ακόμη και για φυσικά αξιοθέατα πρέπει κανείς να έχει κλείσει ηλεκτρονικά εισιτήριο εκ των προτέρων.  Σύμφωνα με το ινστιτούτο έρευνας αγοράς Demoskopika, η Ιταλία θα σημειώσει φέτος νέο ρεκόρ τουριστών. Ο αριθμός των επισκεπτών θα ανέλθει σε πάνω από 68 εκατομμύρια – σχεδόν τρία εκατομμύρια περισσότεροι τουρίστες από ό,τι το 2019.

Λόγω των πολλών επισκεπτών προκαλείται επιπλέον κυκλοφοριακή συμφόρηση. Γι’ αυτό και οι παραθεριστές απαγορεύεται πλέον να φέρνουν τα δικά τους οχήματα σε ορισμένα νησιά. «Είναι το μόνο μέτρο που λειτουργεί», αναφέρει ο Ραϊμόντο Αμπροσίνο, δήμαρχος του νησιού Πρότσιντα στον κόλπο της Νάπολης, όπου επίσης ισχύει το εν λόγω μέτρο. Κάθε χρόνο 600.000 τουρίστες έρχονται στο νησί, το οποίο έχει έκταση μόλις τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα. Εξάλλου οι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται απλώς για μία βόλτα. Επομένως τα αυτοκίνητα και τα μοτοποδήλατα προκαλούν μονάχα περιττό χάος.

Περιορισμένη είναι η πρόσβαση και στη Λίμνη Μπράιες στη βόρεια ιταλική επαρχία του Νοτίου Τιρόλου. Προκειμένου να επισκεφθεί κανείς τη λίμνη, θα πρέπει να έχει κρατήσει εισιτήριο ηλεκτρονικά, να χρησιμοποιήσει τα μέσα μαζικής μεταφοράς, να πάει με το ποδήλατο ή με τα πόδια. Με τον τρόπο αυτό ο αριθμός των επισκεπτών μπορεί να περιοριστεί σε ένα ανεκτό επίπεδο. Στο νότιο Τιρόλο περιορίζεται και ο αριθμός των δωματίων, προκειμένου να αναχαιτιστεί ο αριθμός των επισκεπτών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.