Σάλος με φόντο την Αμμόχωστο – Προσκάλεσαν Τουρκοκυπριο ψευδοδήμαρχο σε αντικατοχική εκδήλωση

Ο κακός χαμός έχει προκληθεί μετά την απόφαση του Δημάρχου Αμμοχώστου, Σίμου Ιωάννου να προσκαλέσει τον Τουρκοκύπριο «δήμαρχο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου, Σουλεϊμάν Ουλουτσάι στην αντικατοχική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο (05/05).

Όπως ήταν λογικό, η απόφαση αυτή έχει φέρει έντονες αντιδράσεις στον πολιτικό χώρο, με αρκετά κόμματα να καταδικάζουν την πρόσκληση Ουλουτσάι. Πάντως, αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι πως ο κος Ιωάννου, με δηλώσεις του στο Κρατικό Ραδιόφωνο, ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης ενημερώθηκε πως θα παρευρίσκεται και το εν λόγω πρόσωπο στην εκδήλωση.

Μέχρι αυτή την ώρα, την επίσημή τους αντίθεση ως προς την πρόσκληση αυτή, εξέφρασαν τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ, ενώ η ΔΗΠΑ αναφέρει πως, «Η πρόσκληση μπορεί να ερμηνευθεί ως κοινή έκφραση βούλησης για λύση».

Αναλυτικά οι ανακοινώσεις

ΔΗΚΟ: Αποτελεί πρόκληση και στέλνει λανθασμένα μηνύματα

Η ανακοίνωση

Η ενέργεια του δημάρχου Αμμοχώστου, δρα Σίμου Ιωάννου, να προσκαλέσει τον τουρκοκύπριο λεγόμενο δήμαρχο της κατεχόμενης Αμμοχώστου στη φετινή αντικατοχική εκδήλωση που διοργανώνει ο δήμος Αμμοχώστου, αποτελεί πρόκληση και στέλνει λανθασμένα μηνύματα.

Ο φορέας ενός ψευδοθεσμού της κατεχόμενης Αμμοχώστου, που ουδέποτε έχει αντιταχθεί στις τουρκικές μεθοδεύσεις για σταδιακό άνοιγμα και εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δεν μπορεί να παρευρίσκεται σε μια αντικατοχική εκδήλωση καταδίκης της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής της πατρίδας μας.

Θα είναι πάντοτε καλοδεχούμενοι σε αντικατοχικές εκδηλώσεις οι τουρκοκύπριοι, που με προσωπικό κόστος, επιλέγουν να είναι απέναντι στην κατοχική Τουρκία και στο ψευδοκράτος και όχι όσοι απολαμβάνουν τα προνόμια των ψευδοθεσμών, που έχουν παρανόμως θεσπιστεί.

Οι εν γένει προσπάθειες του δημάρχου Αμμοχώστου, δρα Σίμου Ιωάννου, και μελών του δημοτικού συμβουλίου Αμμοχώστου για δημιουργία ενός ιδεολογικοπολιτικού τετελεσμένου, δυστυχώς, διχάζουν τον κόσμο της Αμμοχώστου.

ΕΔΕΚ: Απαράδεκτη η πρόσκληση στον ψευδοδήμαρχο

Η ανακοίνωση

Απαράδεκτη από κάθε άποψη ήταν η ενέργεια του Δημάρχου Αμμοχώστου να προσκαλέσει στην αντικατοχική εκδήλωση του Δήμου, τον ψευδοδήμαρχο της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Ο εν λόγω λεγόμενος «δήμαρχος» έχει σφετεριστεί μέχρι και το δημαρχείο της κατεχόμενης πόλης και εγκαταστάθηκε εντός του κτιρίου και επικροτεί τον εποικισμό της Αμμοχώστου, στον οποίο προχωρούν η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς, κατά παράβαση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δεν είναι δυνατό, σε μια αντικατοχική εκδήλωση να προσκαλείται ένας παράνομος θεσμός του ψευδοκράτους, που αναδείχτηκε στη θέση αυτή με παράνομες διαδικασίες και δεν καλύπτεται ούτε από το Σύνταγμα του 1960, όπως παραπλανητικά ισχυρίζονται κάποιοι, ανάμεσα τους και ο Δήμαρχος Αμμοχώστου.

Επιπρόσθετα, η ΕΔΕΚ καταγγέλλει τη διαδικασία που ακολούθησε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, δηλαδή να φέρει ενώπιον τετελεσμένων αποφάσεων το Δημοτικό Συμβούλιο, να προβαίνει στην πρόσκληση προς τον ψευδοδήμαρχο και μετά να καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να την επικυρώσει, ενώ η αρμόδια για την αντικατοχική εκδήλωση επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν έχει συνεδριάσει εδώ και επτά χρόνια.

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου και αυτοί που επικύρωσαν τις ενέργειες του, έχουν υποβαθμίσει την εκδήλωση από αντικατοχική σε δικοινοτική, στέλνοντας λανθασμένα μηνύματα προς την κατοχική Τουρκία, προς το εσωτερικό και το εξωτερικό και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεχτό από την ΕΔΕΚ, η οποία δεν θα συμμετάσχει στην εκδήλωση.

ΕΛΑΜ: Καταδικαστέα τα όσα διαδραματίζονται

Η ανακοίνωση

Τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ώρες στον κατεχόμενο Δήμο Αμμοχώστου, εκτός από απαράδεκτα, είναι και καταδικαστέα.

Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι η μοναδική φωνή εθνικής αντιπολίτευσης είναι το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), αφού ήταν η μόνη αρνητική ψήφος.

Την ώρα που κάποιοι υποβαθμίζουν το Κυπριακό σε μια διαφορά μεταξύ δύο κοινοτήτων, το ΕΛΑΜ είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που συνεχίζει να μιλάει για «εισβολή, κατοχή, εθνοκάθαρση και εποικισμό».

Την ώρα που όλοι ξέχασαν, η Παράταξή μας είναι η μόνη που κρατά άσβεστη την φλόγα του αντικατοχικού αγώνα, μετουσιώνοντας σε πράξη το «Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι».

ΔΗΠΑ: Η πρόσκληση μπορεί να ερμηνευθεί ως κοινή έκφραση βούλησης για λύση

Η ανακοίνωση

H πρωτοβουλία του Δήμου Αμμοχώστου να προσκαλέσει στην αντικατοχική εκδήλωση, τον λεγόμενο δήμαρχο της κατεχόμενης πόλης, θα πρέπει να τύχει λεπτού και προσεκτικού χειρισμού, προκειμένου να μην στείλει λάθος μηνύματα εντός και εκτός Κύπρου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφεθεί να παρερμηνευθεί – κυρίως από την κατοχική δύναμη – ως μια συνήθης εκδήλωση κοινωνικού χαρακτήρα, που σίγουρα δεν είναι.

Η συμμετοχή του λεγόμενου δημάρχου της κατεχόμενης Αμμοχώστου, στην παρουσία, μάλιστα του Προέδρου της Δημοκρατίας και άλλων κρατικών αξιωματούχων, μπορεί κάλλιστα να ερμηνευθεί και ως έμμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποτελέσει ευκαιρία για να σταλεί το σωστό μήνυμα σε σχέση με το Κυπριακό, διατρανώνοντας, ταυτόχρονα τη βούληση των Αμμοχωστιανών για απελευθέρωση και επανένωση, καθώς και την παράδοση της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, σύμφωνα με τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η δημόσια αναπαραγωγή μη ψύχραιμων τοποθετήσεων για το θέμα, δεν βοηθά την κοινή προσπάθεια για λύση του κυπριακού και επανένωση της Πατρίδας μας.

Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις των πολιτών που με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καταδικάζουν το όλο περιστατικό, επικρίνοντας έντονα τον Δήμαρχο Αμμοχώστου, Σίμο Ιωάννου.

1

2

3

4

5

6

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.