Εκτοξεύτηκαν οι τιμές των σιτηρών μετά την καταστροφή του φράγματος στην Ουκρανία

Η καταστροφή του φράγματος Καχόβκα στη νότια Ουκρανία, εκτόξευσε τις τιμές για το σιτάρι και το καλαμπόκι στην παγκόσμια αγορά.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου, οι τιμές του σταριού αυξήθηκαν 2,4%, στα 6,39 δολάρια το μπουσέλ (περίπου 27 κιλά).

Το καλαμπόκι αυξήθηκε περισσότερο από 1% και η βρώμη κατά 0,73%.

Η καταστροφή του φράγματος προκάλεσε ανησυχίες στις αγορές ότι θα μπορούσαν να διαταραχθούν οι αποστολές σιταριού, κριθαριού, καλαμποκιού και ηλιέλαιου από την Ουκρανία στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου οι άνθρωποι παλεύουν με την πείνα και τις υψηλές τιμές των τροφίμων.

Το ουκρανικό υπουργείο Γεωργίας αναμένει να πλημμυρίσουν περίπου 40.000 στέμματα γεωργικής γης στη βόρεια όχθη του Δνείπερου, στην περιοχή της Χερσώνας.

Στη ρωσοκρατούμενη νότια όχθη, αναμένεται να πλημμυρίσει, πολλαπλάσια έκταση, ανέφερε το υπουργείο.

«Επιπλέον, η ανθρωπογενής καταστροφή θα διαταράξει την παροχή νερού σε 31 συστήματα άρδευσης αγρών στις περιοχές Ντνεπροπετρόβσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια», ανέφερε το Ουκρανικό υπουργείο.

«Η καταστροφή του υδροηλεκτρικού σταθμού θα σημαίνει ότι τα χωράφια στη νότια Ουκρανία θα μπορούσαν να μετατραπούν σε ερήμους ήδη από το επόμενο έτος».

Περίπου 42.000 άνθρωποι απειλούνται από πλημμύρες μετά την καταστροφή του φράγματος, σύμφωνα με ουκρανικές πηγές.

Ο συντονιστής έκτακτης βοήθειας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι η κατάρρευση του φράγματος θα έχει «σοβαρές και εκτεταμένες συνέπειες για χιλιάδες ανθρώπους στη νότια Ουκρανία και στις δύο πλευρές της πρώτης γραμμής, οι οποίοι θα χάσουν σπίτια, τροφή, καθαρό νερό και τα μέσα διαβίωσής τους.

»Η πραγματική έκταση της καταστροφής θα φανεί μόνο τις επόμενες ημέρες».

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστοί θάνατοι.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης Τζον Κίρμπι πιστεύει ότι οι πλημμύρες πιθανότατα θα οδηγήσουν σε «πολλούς θανάτους».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πλημμύρες αναμένεται να κορυφωθούν την Τετάρτη 7/6.

Πολύ νωρίς για το ποιος ευθύνεται

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ερευνούν τους λόγους για την καταστροφή του φράγματος στη νότια Ουκρανία.

Προς το παρόν, «δεν μπορεί να ειπωθεί αν υπάρχει πρόθεση πίσω από αυτό», είπε ο Σουνάκ αργά το βράδυ πριν αναχωρήσει για μια συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Είναι «πολύ νωρίς» για να κάνουμε μια «τελική κρίση» για την κατάρρευση του φράγματος, τόνισε ο βρετανός πρωθυπουργός.

Ο Σούνακ χαρακτήρισε την καταστροφή του φράγματος τη «μεγαλύτερη επίθεση σε μη στρατιωτικές υποδομές» από τότε που ξεκίνησε ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Κλιματική καταστροφή

Σύμφωνα με έναν υπολογισμό, ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε περίπου τόσες καταστροφικές εκπομπές αερόων για το κλίμα μόνο τον πρώτο χρόνο, όσες θα προέρχονταν από μια χώρα στο μέγεθος του Βελγίου την ίδια περίοδο.

Αυτό εκτιμά ο Ολλανδός ερευνητής για το κλίμα Λέοναρντ ντε Κλερκ, ο οποίος σκοπεύει να παρουσιάσει την Τετάρτη 7/6 τα αποτελέσματά του στις κλιματικές διαπραγματεύσεις του ΟΗΕ στη Βόννη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.