Στρατηγικής σημασίας νίκη για Ρωσία – Κατέλαβε πλήρως το Bakhmut μετά από αιματηρές μάχες, μήνυμα Wagner σε Zelensky

Στρατηγικής σημασίας νίκη πέτυχε η Ρωσία  το Σάββατο 20 Μαΐου 2023, καθώς ο επικεφαλής των Wagner Yevgeni Prigozhin, ανακοίνωσε την πλήρη κατάληψη της πόλης Bakhmut (Artymovsk), που αποτέλεσε το θέατρο σκληρών και αιματηρών μαχών.
Σύμφωνα με τον Prigozhin, οι δυνάμεις των Wagner έχουν αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του Bakhmut, της πόλης που έχει τραβήξει πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας για τη σφοδρότητα των μαχών και την πολύμηνη διάρκειά τους.
«Σήμερα (20/5) στις 12 το μεσημέρι κατελήφθη πλήρως το Βakhmut.
Καταλάβαμε ολόκληρη την πόλη, από σπίτι σε σπίτι», είπε ο Prigozhin,.
Πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις του θα αποσυρθούν από το Bakhmut στις 25 Μαΐου για ξεκούραση και επανεκπαίδευση παραδίδοντας τον έλεγχο στις τακτικές ρωσικές δυνάμεις.

Στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας ο έλεγχος της πόλης

«Το απόγευμα της 20ης Μαΐου, το Artemovsk κατελήφθη πλήρως, κατελήφθη το τελευταίο τμήμα του πολυώροφου κτιρίου Samolet, καταλήφθηκε πλήρως η πόλη», είπε ο ιδρυτής των Wagner.
Ο έλεγχος της πόλης θα μεταφερθεί στο Υπουργείο Άμυνας, διευκρίνισε.
Ευχαρίστησε τους στρατηγούς Sergey Surovikin και Mikhail Mizintsev που «κατέστησαν δυνατή την πραγματοποίηση αυτής της δύσκολης επιχείρησης.
Και ευχαριστώ τον Vladimir Putin που μας έδωσε αυτή την ευκαιρία και την υψηλή τιμή να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας», τόνισε ο Prigozhin.
Επίσης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους μαχητές των Wagner και τους στρατιωτικούς που συμμετείχαν στις μάχες και θα συμμετάσχουν μαζί τους στο μέλλον, καθώς και σε όλους τους πεσόντες.

Prigozhin σε Zelensky: Να φιλήσεις τον Biden στο μέτωπο

Ο Prigozhin επέκρινε τον Oυκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelensky και τον Aμερικανό ομόλογό του Joe Biden, οι οποίοι συμμετέχουν στη σύνοδο κορυφής των G7 στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας, όπου ο ουκρανικός πόλεμος έχει κυρίαρχη θέση στις συνομιλίες των ηγετών.
Απευθυνόμενος στον Zelensky ο Prigozhin είπε: «Σήμερα όταν θα δεις τον Biden φίλησέ τον στο μέτωπο και πες του γειά από εμένα».
Ο Prigozhin επανέλαβε τους ισχυρισμούς του που έχει διατυπώσει πολλές φορές στο παρελθόν ότι οι δυνάμεις του υπέστησαν πολύ μεγαλύτερες απώλειες από ό,τι χρειαζόταν λόγω της ανεπαρκούς υποστήριξης και των προμηθειών πυρομαχικών από τον στρατό.
Εξαιτίας της ρωσικής γραφειοκρατίας και για τα «καπρίτσια» του Shoigu (σ.σ. υπουργός Άμυνας Ρωσίας) και του επικεφαλής του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας Valery Gerasimov «έχασαν τη ζωή τους πέντε φορές περισσότεροι στρατιώτες από ό,τι θα έπρεπε», είπε στο βίντεο.
O Prigozhin εμφανίζεται σε βίντεο με στολή παραλλαγής μπροστά από μια σειρά ανδρών του που κρατούσαν ρωσικές σημαίες και πανό της Wagner.

Οι Wagner κινούνται προς Ivanovskoye

Μαχητής των Wagner είπε στο RIA Novosti ότι τα αποσπάσματα επίθεσης πήραν τον δρόμο προς το χωριό Ivanovskoye που ελέγχεται από τους Ουκρανούς, το οποίο έχει γίνει πλέον η «γραμμή τερματισμού» στις μάχες για το Artemovsk.
Αποκάλυψε επίσης πως οι ρωσικές δυνάμεις είχαν απελευθερώσει ένα οικοδομικό τετράγωνο στα περίχωρα της πόλης, αναγκάζοντας τον εχθρό να φύγει από το οχυρό.

Oυκρανία: Συνεχίζονται οι μάχες, δεν κατελήφθη πλήρως το Bakhmut

Ο ουκρανικός στρατός ισχυρίζεται ότι, οι άνδρες του συνεχίζουν τις μάχες εκεί με τον ουκρανό υφυπουργό Άμυνας συγκεκριμένα να κάνει λόγο για σφοδρές μάχες στην πόλη και για «κρίσιμη κατάσταση».
«Αυτό δεν αληθεύει. Οι μονάδες μας μάχονται στο Bakhmut, είπε στο Reuters ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των ουκρανικών δυνάμεων Serhiy Cherevaty μετά τις δηλώσεις του Prigozhin.
Οι βρετανικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες χαρακτήρισαν «πολύ πιθανό» η Ρωσία να έχει αναπτύξει έως και πολλά τάγματα για να ενισχύσει τον τομέα του Bakhmut, μετά τις νίκες της Ουκρανίας στα πλευρά της πόλης.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.