Τουρκικές εκλογές: Ρυθμιστής ο Σινάν Ογάν στον δεύτερο γύρο – Πώς υποδέχτηκαν τα ΜΜΕ την επικράτηση Ερντογάν

Οι τουρκικές εκλογές της 14ης Μαΐου ανέδειξαν πρώτο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με ποσοστό κάτω του 50% και πλέον οι δύο «μονομάχοι» θα δώσουν την τελική μάχη στον δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου.

Οι αντίπαλοι του Ερντογάν βρίσκονται αντιμέτωποι με μια δύσκολη αναμέτρηση για να βάλουν τέλος στην 20ετή κυριαρχία του στην Τουρκία, αφού οι επιδόσεις του ήταν καλύτερες απ’ ό, τι προβλεπόταν στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας χθες, Κυριακή.

Ο Ερντογάν συγκέντρωσε το 49,4% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ανώτερου Εκλογικού Συμβουλίου Αχμέτ Γενέρ.

Με καταμετρημένες τις ψήφους από το 99% των εκλογικών τμημάτων, ο αντίπαλος του Ερντογάν, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου κέρδισε 44,96%, ενώ ο υποψήφιος Σινάν Ογάν κέρδισε το 5,2% των ψήφων.

Ρυθμιστής ο Ογάν

Ο εθνικιστής ανεξάρτητος υποψήφιος Σινάν Ογάν αναδεικνύεται σε ρυθμιστή της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου υπό μία προϋπόθεση.

Μιλώντας στο Der Spiegel ο Ογάν σημείωσε: «Θα υποστηρίξω τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μόνο αν σπάσει τους δεσμούς του με το HDP (σ.σ.: το κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών)».

Σημειώνεται πως οι αναλυτές εκτιμούν πως ο Ογάν συγκέντρωσε τα ποσοστά του κυρίως από δυσαρεστημένους με τον Ερντογάν εθνικιστές ψηφοφόρους.

Οι αντιδράσεις μετά την πρωτιά Ερντογάν

Οι εφημερίδες που πρόσκεινται στον Ερντογάν θεωρούν δεδομένη τη νίκη του Σουλτάνου του Βοσπόρου.

Τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης επευφήμησαν το αποτέλεσμα, με την εφημερίδα Γενί Σαφάκ να δηλώνει πως «Ο λαός κέρδισε», αναφερόμενη στη Λαϊκή Συμμαχία του Ερντογάν που φάνηκε να έχει κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, κάτι που θα μπορούσε να του δώσει ένα κρίσιμης σημασίας πλεονέκτημα στο δεύτερο γύρο.

Στην ιστοσελίδα της, η «Sabah» εκφράζει την εμπιστοσύνη της στον απερχόμενο Πρόεδρο της γείτονος: «Η Τουρκία είπε για άλλη μια φορά Ερντογάν».

Στο ίδιο μοτίβο κινείται και το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο «A Haber», που ήδη έχει ανακηρύξει νικητή των εκλογών τον Ερντογάν: «Ο λαός μίλησε και θέλει ξανά τον πρόεδρο Ερντογάν: Αυτοί που είναι υπέρ μιας ισχυρής Τουρκίας κέρδισαν».

Πιο επιφυλακτική για τη νίκη του Ερντογάν είναι η εφημερίδα «Hürriyet» που γράφει: «Ο αγώνας που κόβει την ανάσα δεν τελειώνει μέσα σε μία ημέρα».

Αντιθέτως, τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στην τουρκική αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζουν σε καμία περίπτωση ότι ο Ερντογάν κατάφερε να βάλει στο περιθώριο τον Κιλιτσντάρογλου.

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα «Cumhuriyet»: «Δεν υπάρχει νικητής στον πρώτο γύρο των ιστορικών εκλογών… Ο Ερντογάν έχασε».

Το τηλεοπτικό δίκτυο «Halk TV» προτιμά να κρατάει κάποιες αποστάσεις: «Η σημαντική ημερομηνία είναι η 28η Μαΐου: ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα».

Η προοπτική να εισέλθει η εξουσία του Ερντογάν σε μια τρίτη δεκαετία έχει αναστατώσει τους ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι οποίοι διεξάγουν εκστρατεία για μεταρρυθμίσεις ώστε να διορθωθεί η ζημιά που λένε πως έχει προκαλέσει στη δημοκρατία της Τουρκίας. Χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι και ακτιβιστές μπορεί να απελευθερωθούν, αν επικρατήσει η αντιπολίτευση.

Σε χαμηλό δύο μηνών η λίρα

Σύμφωνα με το www.brecorder.com, η τουρκική λίρα υποχώρησε σήμερα κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο των 2 τελευταίων μηνών. Η λίρα βρισκόταν στις 19,65 έναντι του δολαρίου στις 06: 55 (GMT), αφού έφτασε τις 19,70 στις προηγούμενες συναλλαγές. Η τιμή αυτή είναι πιο χαμηλή και από το επίπεδο των 19,80 που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο 2023, ύστερα από τους φονικούς σεισμούς που είχαν σημειωθεί στη γειτονική χώρα.

Τις προβλέψεις τους για το πώς θα κινηθεί η λίρα το επόμενο διάστημα έκαναν οι αναλυτές.  Σύμφωνα με τους αναλυτές, η λίρα αναμένεται να κατρακυλήσει στον απόηχο των εκλογών ύστερα από χρόνια οικονομικής ανισορροπίας και ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής. Η JPMorgan εκτίμησε πως η λίρα θα μπορούσε να ανέλθει στα επίπεδα μεταξύ 24 και 25 ανά δολάριο. Η Goldman Sachs ανέφερε πρόσφατα πως, σύμφωνα με υπολογισμούς της αγοράς, η λίρα θα αποδυναμωθεί κατά 50% τους επόμενους 10 μήνες.

Σημειώνεται δε πως  η λίρα έχει αποδυναμωθεί κατά 5% από την αρχή του έτους και πως έχει χάσει σχεδόν το 95% της αξίας της κατά τη τελευταία μιάμιση δεκαετία λόγω το ότι οι  οικονομικές πολιτικές  της Τουρκίας  έφεραν ύφεση στη χώρα, εκτόξευση πληθυσμού αλλά και αναταραχές στην αγορά συναλλάγματος.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.