Η ΕΕ ζητά από τις αποκλεισμένες από το SWIFT ρωσικές τράπεζες να χρησιμοποιούν… fax για συναλλαγές

Ευρωπαϊκός παραλογισμός… καθώς θέλουν και την εφαρμογή των κυρώσεων και τους Ρώσους πελάτες

Κόλαφος είναι για τις Βρυξέλλες αλλά και τη Φραγκφούρτη (ΕΚΤ) η αποστομωτική απάντηση των Ρώσων για τη πραγματοποίηση συναλλαγών μεταξύ ρωσικών τραπεζών που έχουν αποκλεισθεί απο συστημα συναλλαγών SWIFT και των ευρωπαϊκών.
Η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι ρωσικές τράπεζες που έχουν αποσυνδεθεί από το SWIFT μπορούν να χρησιμοποιούν Fax ή ηλεκτρονικό ταχυδρομείο για να πραγματοποιούν συναλλαγές με ευρωπαϊκές τράπεζες είναι άνευ… νοήματος, καθώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε αυτό το καθεστώς, ανέφεραν στο TASS την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023 δύο διαφορετικές πηγές από τον τραπεζικό τομέα της ρωσικής ομοσπονδία .

Υψηλό επίπεδο κινδύνων

«Η πολιτική κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει δημιουργήσει τόσο υψηλό επίπεδο κινδύνων για τον τραπεζικό τομέα στη συνεργασία με Ρώσους πελάτες που οι τράπεζες συχνά επιλέγουν να διακόψουν συμβάσεις με οργανισμούς που είναι απλώς εταίροι των τραπεζών και άλλων δομών που καλύπτονται από τις κυρώσεις ή όταν τουλάχιστον ένας από τους δικαιούχους τους βρίσκεται στη μαύρη λίστα.
Στην τρέχουσα κατάσταση, οι σχέσεις με μια τράπεζα που αντιμετωπίζει κυρώσεις από την ΕΕ οποιουδήποτε επιπέδου είναι, στην πραγματικότητα, αδύνατες για τους ευρωπαϊκούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ανεξάρτητα από πιθανές απώλειες που προκύπτουν από αυτήν», ένας ειδικός υπογράμμισε.
Ένας άλλος ειδικός περιέγραψε αυτές τις εξηγήσεις της ΕΕ ως «προφανείς αλλά παράλογες» από πρακτική άποψη.
Σύμφωνα με πηγή, είναι ανοησία των Βρυξελλών, οι ισχυρισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η αποσύνδεση από το SWIFT δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για τις συναλλαγές της Rosselkhozbank της Ρωσίας με τις ευρωπαϊκές τράπεζες προκύπτουν από τις συζητήσεις για την επέκταση της συμφωνίας σιτηρών.

Η συμφωνία των σιτηρών

«Δεν υπάρχει τίποτα νέο στην διευκρίνηση  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 28 Φεβρουαρίου.
Ήταν σαφές ότι οι ρωσικές τράπεζες που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα, οι οποίες έχουν αποσυνδεθεί από το SWIFT αλλά δεν αντιμετωπίζουν κυρώσεις αποκλεισμού της ΕΕ, δεν είχαν αποκλειστεί από τη χρήση εναλλακτικών τρόπων ανταλλαγής.
Φαίνεται ότι αυτή η δημοσίευση συνδέεται με τις συνεχιζόμενες συζητήσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών γύρω από το θέμα της παράτασης της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας, η οποία λήγει στις 18 Μαρτίου, καθώς η Ρωσία απαιτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να άρει τις κυρώσεις της προς την Rosselkhozbank» εποσήμανε.

www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.