Γεωπολιτικό colpo grosso: Το σχέδιο του Soros για να αποκόψει την Ινδία από τους BRICS και η επόμενη ήττα της Δύσης

Γιατί και πώς η Ινδία θα αποτελέσει το νέο γεωπολιτικό πεδίο αντιπαράθεσης της Δύσης με την αναδυόμενη ισχύ των BRICS
Υπάρχουν πολύ περισσότερα γεγονότα στον τρέχοντα γεωπολιτικό πόλεμο που διεξάγεται σε πολλά μέτωπα από αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία – και τα οποία η παραπλήροφόρηση των δυτικών ΜΜΕ καλύπτει πίσω από ένα πέπλο σιωπής.
Η σύγκρουση οδήγησε σε μια μυριάδα επιπτώσεων και κινήσεων σε πλανητικό επίπεδο που είναι εξίσου σημαντικές με το τι θα σημάνει η περικύκλωση του Bakhmut για την στρατιωτική επιχείρηση που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία.
Για χρόνια το ρόλο του μπαλαντέρ στην ομάδα των BRICS διαδραμάτιζε η Ινδία.
Ο ανταγωνισμός της Ινδίας με την Κίνα καθώς και οι περίπλοκες σχέσεις της τόσο με τη Ρωσία όσο και με τη Δύση χρησίμευαν πάντα ως ένα έναυσμα για να προκληθούν ρήγματα στη συμμαχία.
Κατά τη διάρκεια των ετών της προεδρίας Trump στις ΗΠΑ, η Ινδία – υπό τον πρωθυπουργό Narendra Modi – καταβαλλόταν προσπάθειας να επιστρέψει στην τροχιά της Δύσης.
Σήμερα με την άνοδο του Lula στην προεδρία της Βραζιλίας, η όλη τη συζήτηση για τα BRΙCS πλέον στρεφεται γύρω απο το γεγονός ότι περιγράφονται ως παγκόσμια οικονομική και πολιτική δύναμη, η κατάσταση απέχει πολύ από το να έχει διευθετηθεί γιατί η Δύση και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόροuμ του Davos απλά δεν πρόκειται να αφήσουν αυτό να συμβεί χωρίς μάχη.

Ο γεωπολιτικός πόλεμος και η κυριαρχία πάνω στις στάχτες

Η σχέση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας κυριαρχεί στους τίτλους των εφημερίδων σε παγκόσμιο επίπεδο, με σημαντικούς αξιωματούχους των ΗΠΑ να διατυπώνουν σημαντικές απειλές προς την Κίνα, ιδίως για τη στήριξη της Ρωσίας με στρατιωτικά μέσα.
Αυτές οι απειλές είναι, φυσικά, πολύ πραγματικές, προέρχονται από πολιτικούς όπως η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen και ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί η ιστορική αρχή ότι η νίκη σε έναν γεωπολιτικό πόλεμο (όπως αυτός που διεξάγεται…) πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων, ακόμα κι αν δεν υπάρχει πραγματική «χώρα» μετά το τέλος του πολέμου.
Υπάρχει ένα ρητό του Sun Tsu που κάνει τον γύρο σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που είναι απολύτως κατάλληλο εδώ:
«Ένας κακός εχθρός θα κάψει το δικό του έθνος για να κυριαρχήσει αργότερα στις στάχτες».
Αυτό περιγραφει τέλεια τη λογική της Yellen, του Blinken και των συμμάχων τους στην Ευρώπη.
Διότι έτσι βλέπουν την κατάσταση τα περισσότερα κράτη της ομάδας των BRICS και ο αυξανόμενος κατάλογος των συνοδοιπόρων τους.
Η Ρωσία το έχει καταστήσει πολύ σαφές.
Ο Vladimir Putin, ο Υπουργός Εξωτερικών του Sergey Lavrov και ο πρώην πρωθυπουργός Dmitri Medvedev έχουν εκφράσει όλοι τη ίδια άποψη.
Όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτή η σύγκρουση, τόσο πιο ανένδοτοι γίνονται σε αυτά τα σημεία.
Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για την Κίνα και την ηγεσία της.

Η τριγωνική σχέση

Η Κίνα λέει λιγότερα από ό,τι οι Ρώσοι, αλλά κάνει περισσότερα όσον αφορά τις επιλογές της με ποιον θα μιλήσει και πότε.
Οι πρόσφατες επισκέψεις του υπουργού Εξωτερικών Wang Xi στη Μόσχα και την Τεχεράνη εδραίωσαν περαιτέρω μια τριγωνική σχέση υποστήριξης.
Αυτές οι επισκέψεις λάμβαναν χώρα ταυτόχρονα με τη σύγκληση των πολεμοκάπηλων της Συνόδου στο Μόναχο πριν από δύο εβδομάδες.
Αυτό δεν ήταν σίγουρα τυχαίο.
Ούτε τυχαία ήταν η επίσκεψη του πρωθυπουργού Xi στο Ριάντ και στις μεγάλες αραβικές συνόδους κορυφής, όπου είχε ειλικρινείς πρωτοβουλίες για να τους καλωσορίσει στη διαμορφούμενη πανασιατική οικονομική σφαίρα.
Μην νομίζετε ούτε για ένα δευτερόλεπτο ότι αυτά τα γεγονότα δεν έχουν αρνητικά αποτελέσματα και αντηχούν στις εθνικές πρωτεύουσες σε όλο τον κόσμο.
Είδαμε μια σειρά από σημαντικές ανακοινώσεις να υπογραμμίζουν το ρόλο της Βραζιλίας.
Αυτό μας φέρνει πίσω στην Ινδία και το ρόλο της ως μπαλαντέρ.
Η πορεία του Narendra Modi από μιας στάση ουδετερότητας μεταξύ Ανατολής και Δύσης μέχρι να βάλει τα πόδια του σταθερά με την Ανατολή ήταν ένα ενδιαφέρον και ζωτικό.
Αν δεν μάθαμε τίποτα άλλο τον περασμένο χρόνο του πολέμου στην Ουκρανία, είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δεν υπολογίζει τις απειλές των ΗΠΑ.
Το Ιράν προφανώς δεν φαίνεται να πτοείται.
Η Κίνα κατανοεί ότι εάν η Ρωσία ηττηθεί στρατιωτικά, η Κίνα είναι ο επόμενος στόχος.
Η Σαουδική Αραβία και τα υπόλοιπα κράτη – μέλη του OPEC+ κατανοούν ποιοι είναι πραγματικά οι μελλοντικοί εμπορικοί τους εταίροι.
Γεωπολιτικό colpo grosso: Το σχέδιο του Soros για να αποκόψει την Ινδία από  τους BRICS και η επόμενη ήττα της Δύσης
Οι προσπάθειες του Soros και η υπόθεση Hindenberg

Αυτός είναι ο λόγος που η Ινδία βρίσκεται πλέον στο στόχαστρο της συμμορίας του Davos.
Είναι η τελευταία μεγάλη δύναμη στην περιοχή που έχει απομείνει ώστα να τεθούν εμπόδια στην ασιατική οικονομική και πολιτική ολοκλήρωση.
Το ίδιο Σαββατοκύριακο με τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου κυκλοφόρησαν αναφορές ότι κανένας άλλος από τον George Soros δεν ήταν πίσω από τις επιθέσεις στον πρωθυπουργό Modi μέσω αναφοράς για την υπόθεση της αναφοράς Hindenberg.
Τον Ιανουάριο ο Hindenburg έβαλε στο στόχαστρο έναν Ινδό δισεκατομμυριούχο, τον Gautam Adani, επικεφαλής του Ομίλου Adani και εκείνη την εποχή, σύμφωνα με πληροφορίες, τον πλουσιότερο άνθρωπο στην Ασία.
Ο Adani τυγχάνει επίσης να είναι ο κύριος οικονομικός υποστηρικτής του Modi.
Η περιουσία του Adani έχει αυξηθεί ιδιατερα από τότε που ο Modi έγινε Πρωθυπουργός, συχνά σε εγχειρήματα που συνδέονται με την οικονομική ατζέντα του ινδού ηγέτη.
Εξαιτίας της έκθεσης Hindenburg της 24ης Ιανουαρίου όπου υπήρχαν κατηγορίες για παράτυπη χρήση υπεράκτιων φορολογικών παραδείσων και χειραγώγηση μετοχών, οι εταιρείες του Ομίλου Adani έχασαν πάνω από 120 δισεκατομμύρια δολάρια όσον αφορά την κεφαλαιοποίησή τους.
Ο Όμιλος Adani είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος όμιλος εμπορικών δραστηριοτήτων στην Ινδία.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επισημάνει τους δεσμούς του Modi με τον Adani.
Και οι δύο είναι μακροχρόνιοι φίλοι από το Γκουτζαράτ στο ίδιο μέρος της Ινδίας.
Την ίδια ώρα σε ομιλία του ο Soros στην διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου κατηγόρησε ευθέως τον Μόντι λέγοντας ότι οι μέρες του ήταν μετρημένες και ότι δεν είναι «δημοκράτης».
Ο Soros δεν είναι πια ντροπαλός με αυτά τα πράγματα. .
Το RT δημοσίευσε μια παρόμοια ιστορία,
Ο Soros δήλωσε κατά τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου ότι οι καταγγελίες για απάτη εναντίον του πολυεθνικού ομίλου, με επικεφαλής τον επί χρόνια συνεργάτη του πρωθυπουργού Gautam Adani, θα «αδυνατίσουν σημαντικά την πολιτική ισχύ του Modi στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Ινδίας…
Μπορεί να είμαι αφελής, αλλά αναμένω μια δημοκρατική αναβίωση στην Ινδία»
Μία ακόμη.. «έγχρωμη» επανάσταση της Δύσης σε εξέλιξη;
Modi Minister lashes George Soros; 'The man who broke Bank of England...' |  Watch - YouTube
Επενδύει στη κατασκευή αφηγήσεων

Αυτά τα σχόλια δεν πέρασαν απαρατήρητα στο Νέο Δελχί.
Ο υπουργός Εξωτερικών περιέγραψε τον Soros ως «γέρο, πλούσιο, με διάθεση παγκόσμιου παρεμβατισμού και επικίνδυνο», επειδή είναι πρόθυμος να επενδύσει τα χρήματά του στη «κατασκευή αφηγήσεων» με προφανείς πολιτικούς σκοπούς.
«Άνθρωποι σαν αυτόν πιστεύουν ότι οι εκλογές είναι καλές αν κερδίζει το άτομο που θέλουν να δουν και, εάν οι εκλογές φέρουν διαφορετικό αποτέλεσμα, τότε θα πουν ότι είναι μια ελαττωματική δημοκρατία», πρόσθεσε.
Hindenburg-Adani Row: More Than Meets The Eye
Αλλαγή του παγκόσμιου κλίματος

Η ανάγκη να αποσπαστεί η Ινδία από τους BRICS είναι πλέον επείγουσα για τη Δύση.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία φθάνει στην επόμενη φάση καθώς η Ρωσία εκδιώκει ό,τι έχει απομείνει από τον ουκρανικό στρατό από το Bakhmut ανοίγοντας το δρόμο στη Ρωσία να εγκαταστήσει υλικοτεχνική κυριαρχία στο κέντρο του Donbass.
Εξαιτίας αυτού, υπάρχει μια ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση επείγουσας ανάγκης στο Davos για την αναβάθμιση όχι μόνο της Ουκρανίας, αλλά και για μια νέα αντιπαράθεση σε όλα τα επίπεδα με την Κίνα.
Το ρολόι χτυπά αντίστροφα την ίδια ώρα για το παλιό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Το τέλος της αγοράς LIBOR είναι κοντά.
Επιπλέον, η παγκόσμια αντίληψη για τη ισχύ της Δύσης έχει μεταστραφεί και αμφισβητείται η παντοδυναμία της, και όπως φαίνεται μέσα από το πρίσμα της ρωσικής ισχύος, έχει μετατοπιστεί με τρόπο που κάνει τις αποφάσεις της ηγεσίας της Ασίας πολύ πιο εύκολες.
Χώρες όπως η Τουρκία όσο και η Ινδία επιβεβαιώνουν τη μακροχρόνια πεποίθησή ότι από τη στιγμή που κάποιος ο οποίος επιτέλους αντιστάθηκε στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και επιζούσε, θα άλλαζε ριζικά την ψυχολογία του ταμπλό του γεωπολιτικού παιχνιδιού.
Russian crude imports in February up 28% over January - The Economic Times
Αναποτελεσματικότητα

Υπό το πρίσμα αυτό, πρέπει να σημειωθεί πόσο αναποτελεσματικές ήταν οι κινήσεις του Davos εναντίον του Modi και της Ινδίας.
Οι πρόσφατες περιφερειακές εκλογές σε τρεις σημαντικές ινδικές επαρχίες άφησαν τη σαφή εντύπωση ότι η επιρροή του στο εκλογικό σώμα εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρή.
Ο ίδιος έχει θέσει ως στόχο να αυξήσει την επιρροή του τις βορειοανατολικές επαρχίες, που συνήθως αγνοούνται από την ινδική πολιτική, για να εδραιώσει την εξουσία του στην Ινδία.
Αυτό ανοίγει την πιθανότητα ο Modi να κερδίσει μια υπερπλειοψηφία στις εκλογές του επόμενου έτους.
Ανεξάρτητα από το αν αυτό είναι ισχύει ή όχι, αυτό που γνωρίζουμε τώρα είναι ότι η επόμενη χρονιά θα είναι… πολιτικό ναρκοπέδιο καθώς το Davoss ρίχνει το βάρος του για να ανατρέψει μια άλλη κυβέρνηση που δεν ελέγχει.
Το ερώτημα με το οποίο σας αφήνω είναι αν αυτή θα εξελιχθεί σε μια ακόμη Ουγγαρία, όπου οι δημοσκοπήσεις έδωσαν τον Viktor Orban σαφές προβάδισμα ή θα είναι μία νέα Βραζιλία, όπου η εκστρατεία εναντίον του Bolsonaro τον έδιωξε από την εξουσία.
How the Russia-Ukraine conflict is shaping India's foreign trade - India  Today
How the Russia-Ukraine conflict is shaping India's foreign trade - India  Today
www.bankingnews.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.