Προεδρικές εκλογές στην Κύπρο: Η «μάχη» των αναποφάσιστων, τα φαβορί και οι προκλήσεις για την επόμενη μέρα

Αντίστροφη μέτρηση για τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, καθώς απομένουν λίγες ώρες για να ανοίξουν οι κάλπες. Οι ψηφοφόροι θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ 14 υποψηφίων (αριθμός ρεκόρ), εκ των οποίων τρεις είναι οι βασικοί διεκδικητές, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εκλεγεί στον δεύτερο γύρο.

Τα φαβορί στις προεδρικές εκλογές

Έπειτα από δέκα χρόνια διακυβέρνησης υπό τον Νίκο Αναστασιάδη, το κυβερνών κόμμα της Δεξιάς οδηγείται στις κάλπες υπό την απειλή της διάσπασης, καθώς οι ψηφοφόροι του, κατά περίπου το 1/3 προδιαγράφεται ότι θα ψηφίσουν αντί του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τον Νίκο Χριστοδουλίδη, μέχρι πρότινος υπουργό Εξωτερικών του Αναστασιάδη και προηγουμένως κυβερνητικό εκπρόσωπο. Ως ο στενότερος συνεργάτης του απερχόμενου Προέδρου, ο Χριστοδουλίδης μπόρεσε να τεθεί επικεφαλής της κούρσας των εκλογών στις έρευνες κοινής γνώμης, με ποσοστά που ξεπερνούσαν το 40% κατά την έναρξη του προεκλογικού αγώνα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Πέντε μήνες μετά, η υποψηφιότητα Χριστοδουλίδη καταγράφει ποσοστά γύρω στο 30% στις τρεις πιο πρόσφατες έρευνες που παρουσιάστηκαν σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Παρά τη διψήφια πτώση των ποσοστών του, ο τέως υπουργός Εξωτερικών (σ.σ. είχε υποχρεωθεί σε έξοδο από το υπουργικό σχήμα όταν γνωστοποιήθηκε η υποψηφιότητά του για την προεδρία της χώρας) παραμένει το αδιαφιλονίκητο φαβορί για εκλογή στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό γιατί οι βασικοί ανθυποψήφιοί του, ο Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ και ο υποστηριζόμενος από το κόμμα της Αριστεράς, ΑΚΕΛ, Ανδρέας Μαυρογιάννης, δύο εβδομάδες πριν να ανοίξουν οι κάλπες ακολουθούσαν με ποσοστά που υπολείπονταν τα ποσοστά του Χριστοδουλίδη από 6% έως 11%.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.