Διχασμένοι οι Φινλανδοί απέναντι στο ΝΑΤΟ και τις μόνιμες βάσεις του

Οι Φινλανδοί είναι διχασμένοι όσον αφορά τις μόνιμες βάσεις του ΝΑΤΟ και τον ρόλο της χώρας τους στη συμμαχία, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της μελλοντικής συμμετοχής, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από το MTV3 τη Δευτέρα.

Η έρευνα ρώτησε τι σκέφτονται οι πολίτες για τη δημιουργία μιας μόνιμης βάσης του ΝΑΤΟ, καθώς και για τον μελλοντικό ρόλο της Φινλανδίας στη συμμαχία.

Περίπου το 48% δήλωσε ότι αντιτίθεται στη δημιουργία μόνιμων βάσεων και στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο φινλανδικό έδαφος, ενώ μόνο το 39% δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας τέτοιας υποδομής και το 13% δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να σχηματίσει γνώμη.

Όσον αφορά τον μελλοντικό ρόλο της Φινλανδίας στη συμμαχία, οι ερωτηθέντες ήταν πολύ διχασμένοι.

Η υιοθέτηση ενός ακόμη πιο ενεργού ρόλου από τη στιγμή που η Φινλανδία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ υποστηρίχθηκε από το 49% των ερωτηθέντων.

Αν και η Φινλανδία έχει ήδη συμμετάσχει σε αποστολές του ΝΑΤΟ, το 42% δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας, ενώ το 9% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει συγκεκριμένες απόψεις.

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών Pekka Haavisto διερωτήθηκε επίσης αν η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ακόμη στο τραπέζι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Helsingin Sanomat στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια στο Sälen της Σουηδίας και δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η Τουρκία να μην επικυρώσει την ένταξη των χωρών εγκαίρως για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους στις αρχές Ιουλίου, ο Χααβίστο δήλωσε: «αρχίζει να διαφαίνεται ένα ερώτημα αν οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι πραγματικά ανοιχτές».

ΠΗΓΗ: Euractiv.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.