Δυνατή Ελλάδα

Ποιες είναι οι χώρες που παράγουν τα περισσότερα πλαστικά απόβλητα

Η Ινδία, η Κίνα και οι Φιλιππίνες είναι μεταξύ των χωρών που παράγουν τα περισσότερα και πιο κακοδιαχειριζόμενα πλαστικά απόβλητα, γεγονός που αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την Ασία ειδικότερα, η οποία παράγει το 81% των πλαστικών απορριμμάτων που καταλήγουν στη θάλασσα.

Όλα αυτά τα απόβλητα έχουν συμβάλει στο σχηματισμό του γνωστού Great Pacific Garbage Patch, καθώς μεγάλο μέρος αυτών των πλαστικών δεν είναι βιοδιασπώμενα. Στην καλύτερη περίπτωση, απλώς κατακερματίζονται σε μικρότερα κομμάτια, γεγονός που προκαλεί νέα προβλήματα, καθώς είναι πιο πιθανό να καταστεί τροφή για τα ψάρια και να καταλήξει στο οικογενειακό τραπέζι. Υπολογίζεται ότι τα ψάρια καταπίνουν έως και 24.000 τόνους πλαστικού κάθε χρόνο.

Ενώ η Ασία συμβάλλει σημαντικά στα πλαστικά απορρίμματα, το ζήτημα των κακοδιαχειριζόμενων πλαστικών απορριμμάτων είναι παγκόσμιο με τις ανεπτυγμένες χώρες να φέρουν μεγάλο βάρος της ευθύνης καθώς εξάγουν τα απόβλητά τους στις λιγότερο ανεπτυγμένες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, δεν διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές για ορθή διαχείριση.

Αρκετές εταιρείες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων στην παραγωγή πλαστικών και την απόρριψη αποβλήτων προσφέροντας κάποιες προοπτικές για ένα λιγότερο σπάταλο μέλλον. Όμως, όπως επαναλαμβάνουν οι περισσότεροι εκπρόσωποι του κλάδου και της αγοράς, το πρόβλημα πρέπει να «χτυπηθεί» στη ρίζα του. Και αυτό ξεκινά από τη σωστή απόρριψη.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Βραζιλία, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πλαστικών απορριμμάτων στη Νότια Αμερική, καθώς παράγει περίπου 11 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως, αλλά έχει κάνει μεγάλα βήματα τα τελευταία χρόνια για να βελτιώσει τον τρόπο σωστής διαχείρισης.

Ορισμένες από τις προσπάθειες της χώρας περιλαμβάνουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πλαστικών απορριμμάτων, την εφαρμογή απαγορεύσεων σε ορισμένα πλαστικά μιας χρήσης και την προώθηση της χρήσης πιο φιλικών προς το περιβάλλον εναλλακτικών λύσεων.

Ακολουθεί η Νιγηρία όπου τα πλαστικά απόβλητα αποτελούν μείζον περιβαλλοντικό πρόβλημα. Η Νιγηρία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πλαστικών απορριμμάτων στην Αφρική, καθώς παράγει 3 εκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων ετησίως. Η πλειονότητα αυτών των πλαστικών απορριμμάτων δεν υπόκειται σε σωστή διαχείριση με αποτέλεσμα να καταλήγει σε χωματερές, δρόμους και πλωτές οδούς, όπου μπορεί να προκαλέσει μια σειρά προβλημάτων για την υγεία και το περιβάλλον.

Μία από τις κύριες πηγές πλαστικών απορριμμάτων στη Νιγηρία είναι η χρήση πλαστικών μιας χρήσης, όπως πλαστικές σακούλες, καλαμάκια και μπουκάλια. Αυτά τα αντικείμενα χρησιμοποιούνται συχνά μία φορά και στη συνέχεια απορρίπτονται, οδηγώντας σε μεγάλο όγκο πλαστικών απορριμμάτων που είναι δύσκολο να διαχειριστεί κανείς. Επιπλέον, η έλλειψη επαρκών υποδομών για τη διαχείριση των απορριμμάτων, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων συλλογής και ανακύκλωσης απορριμμάτων, εντείνει το πρόβλημα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.