Δυνατή Ελλάδα

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν αποκλείουν και από τα πανεπιστήμια τις γυναίκες

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν θα κλείσει μέχρι νεοτέρας και τα πανεπιστήμια για γυναίκες που λειτουργούσαν στη χώρα, αποφάσισε ο υπουργός Ανώτερης Εκπαίδευσης.

Η απόφαση έχει άμεση ισχύ, αναφέρει το BBC. Δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση για την απόφαση.

Επιπλέον οι Ταλιμπάν περιορίζουν ακόμη περισσότερο την πρόσβαση των γυναικών στην εκπαίδευση, ενώ ήδη τις έχουν αποκλείσει από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Μόλις πριν από τρεις μήνες, χιλιάδες γυναίκες σε όλη τη χώρα είχαν λάβει μέρος στις εξετάσεις για την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ωστόσο ήταν σε ισχύ αυστηροί περιορισμοί για τις σχολές στις οποίες θα μπορούσαν να φοιτήσουν. Πεδία όπως η μηχανολογία, τα οικονομικά, η γεωργία και η κτηνοτροφία ήταν απαγορευμένα, ενώ για δημοσιογραφία ίσχυαν μεγάλοι περιορισμοί.

Μετά την άνοδο στην εξουσία των Ταλιμπάν το καλοκαίρι του 2021 τέθηκαν σε ισχύ μέτρα διαχωρισμού ανδρών και γυναικών με χωριστές εισόδους στα κτίρια και αίθουσες μόνο για το ένα φύλο. Μόνο γυναίκες ή ηλικιωμένοι καθηγητές μπορούσαν να διδάξουν τις φοιτήτριες.

Όταν κατέλαβαν για δεύτερη φορά την εξουσία, τον Αύγουστο του 2021, οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν ότι θα είναι πιο ανεκτικοί. Σταδιακά όμως επανήλθαν στις υπερσυντηρητικές ισλαμιστικές θέσεις που σηματοδότησαν και την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησής τους (1996-2001).

Οι γυναίκες αποκλείστηκαν από τον δημόσιο βίο και από την εκπαίδευση: στις 23 Μαρτίου, λίγες ώρες αφότου είχαν ανακοινώσει την επαναλειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων θηλέων, οι Ταλιμπάν τα έκλεισαν.

Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο, ο ίδιος ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν, Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα έλαβε αυτήν την απόφαση.

Οι γυναίκες δεν έχουν επίσης το δικαίωμα να ταξιδεύουν μόνες, εφόσον δεν συνοδεύονται από έναν άρρενα συγγενή τους και πρέπει να καλύπτονται με μπούρκα ή χιτζάμπ όταν βγαίνουν από το σπίτι.

Τον Νοέμβριο οι Ταλιμπάν τους απαγόρευσαν την είσοδο σε πάρκα, κήπους, γυμναστήρια και δημόσια λουτρά.

Οι διαδηλώσεις των γυναικών εναντίον των μέτρων –στις οποίες σπανίως μετέχουν πάνω από 40 άνθρωποι– έχουν γίνει πολύ επικίνδυνες.

Πολλές διαδηλώτριες έχουν συλληφθεί και οι δημοσιογράφοι εμποδίζονται να καλύψουν τις συγκεντρώσεις τους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.