Δυνατή Ελλάδα

Με Προεδρικό Διάταγμα αμφισβητεί η Αίγυπτος το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, εξέδωσε προεδρικό διάταγμα για τον καθορισμό των δυτικών ορίων της ΑΟΖ της Αιγύπτου προς την πλευρά της Λιβύης, ακολουθώντας τη γραμμή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ.

Μάλιστα κινείται και σταματάει νότια ακόμα από τη μέση γραμμή μεταξύ Κρήτης και Αιγύπτου και πρόκειται για τη δεύτερη αμφισβήτηση της Αιγύπτου στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, έχοντας προηγηθεί η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για οριοθέτηση ΑΟΖ. Το μόνο που μένει είναι η δημοσιοποίηση των χαρτών που θα επιβεβαιώσουν την αιγυπτιακή αμφισβήτηση στους σχεδιασμούς της Άγκυρας.

Όπως μάλιστα μετέδωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Μελέτης, «ουσιαστικά αφήνει προς βορρά ένα σημείο τριεθνές μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Λιβύης προς διαπραγμάτευση. Και αυτό ουσιαστικά είναι μια πίεση στη λιβυκή πλευρά για διαπραγμάτευση και με την Αθήνα και με την Αίγυπτο με βάση όμως την αμφισβήτηση του τουρκολιβυκού μνημονίου. Αυτό έρχεται μετά τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, που καυχήθηκε ότι η Λιβύη αντιστέκεται στις πιέσεις της Ελλάδας και στις ελληνικές έρευνες και επίσης είναι ένα μήνυμα προς την Άγκυρα, η οποία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο για να επιβάλει τετελεσμένα εις βάρος της Ελλάδας».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.