Κίνα: Αέρας αλλαγής;

Ένα κοσμογονικό γεγονός συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Κίνα. Αφορμή ήταν μια πυρκαγιά που ξέσπασε στον 15ο όροφο ουρανοξύστη στη μεγαλούπολη της Ουρούμπκι, στα βορειοδυτικά της Κίνας, με αποτέλεσμα δέκα άτομα να καούν ζωντανά.

  • Του δρος Απόστολου Κρητικόπουλου*

Το μεγάλο πρόβλημα που αναδείχτηκε ήταν πως λόγω των ακραίων και υπεραυστηρών μέτρων κατά του κορονοϊού οι ένοικοι της πολυκατοικίας δεν μπορούσαν να εκκενώσουν το κτίριο επειδή φοβούνταν πως οι Αρχές θα τους τιμωρούσαν που δεν σεβάστηκαν την καραντίνα που έχει επιβληθεί. Αμεσα σχεδόν, και με πρωτοφανή τρόπο για την απολυταρχική κομμουνιστική στρατοκρατία τυραννικής τρομοκρατίας που επικρατεί στη χώρα, ξέσπασαν ταυτόχρονα διαδηλώσεις σε δεκάδες περιοχές της Κίνας, με επίκεντρο πανεπιστήμια, όπου οι νεαροί φοιτητές πρωτοστατούν στις μαζικές αντιδράσεις κατά των ασφυκτικών μέτρων απόλυτης καραντίνας που εμμονικά και απάνθρωπα έχει επιβάλει σε 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζους η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ, που εξουσιάζει τη χώρα εδώ και εννέα συναπτά έτη με συνθλιπτική πυγμή, όπως δηλαδή συνηθίζεται σε κάθε κομμουνιστικό καθεστώς.

Είναι η πρώτη φορά που ξεσπούν ταυτόχρονα τόσες διαδηλώσεις και ενώ ο στρατός και η αστυνομία αντιδρούν με τον συνηθισμένο βίαιο και τρομοκρατικό τρόπο ενός απολυταρχικού κομμουνιστικού καθεστώτος (με συλλήψεις και «εξαφανίσεις» διαδηλωτών), η οργή του κόσμου είναι περίσσια και η θέλησή τους για παύση της πολύμηνης ανελεύθερης εξαντλητικής και απόλυτης καραντίναςκαι οι τις φωνές που ουρλιάζουν για πτώση της αριστερής αντιδημοκρατικής κυβέρνησης πληθαίνουν καθημερινά. Μια δημοκρατική στροφή της Κίνας, με ταυτόχρονη κατακλυσμιαία κατάρρευση των κομμουνιστών πολιτικών απογόνων του Μάο Τσετούνγκ, θα επέφερε κλίμα ευφορίας σε όλον τον πλανήτη, θα εξαφάνιζε τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη (την κόντρα κομμουνιστικής Κίνας με τη δημοκρατική Ταϊβάν) και θα προκαλούσε φαινόμενο ντόμινο για την πτώση του κολαστηρίου της Βόρειας Κορέας που απειλεί την οικουμενική ασφάλεια με τον ημίτρελο ηγέτη της Κιμ Γιονγκ Ουν.

Αν και γνωρίζω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να τα βάλουν οι διαδηλωτές με έναν από τους πιο ισχυρούς και πολυπληθείς στρατούς του κόσμου, μην ξεχνάτε ότι οι πτώσεις των ανελεύθερων κομμουνιστικών καθεστώτων στην Ευρώπη άρχισαν από μαζική λαϊκή αντίδραση και από τη φοιτητική νεολαία, η οποία διψούσε για εκσυγχρονισμό και ελευθερία. Εύχομαι ολόψυχα ο αέρας ελευθερίας που διασχίζει με ριπές αντιδραστικών ανέμων όλη τη χώρα να ξεχαρβαλώσει την κομμουνιστική τυραννία και να φέρει την πολυπόθητη δημοκρατική αλλαγή που θα ωφελήσει τον λαό της Κίνας αλλά και όλο τον πλανήτη.

*Διδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.