Το Κατάρ θα παράσχει οικονομική βοήθεια στην Τουρκία

Η Τουρκία και το Κατάρ βρίσκονται στο τελικό στάδιο των συνομιλιών προκειμένου η Ντόχα να παράσχει χρηματοδότηση έως και 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Άγκυρα.

Συμπεριλαμβανομένων έως και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, όπως ανέφεραν στο Reuters δύο ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι και μία άλλη πηγή.

Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι η συνολική χρηματοδότηση θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ανταλλαγής, ευρωομολόγου ή άλλης μεθόδου και ότι οι ηγέτες της Τουρκίας και του Κατάρ είχαν συζητήσει το θέμα.

Η ξένη χρηματοδότηση θα μπορούσε να βοηθήσει στη στήριξη των συναλλαγματικών αποθεμάτων για να αναχαιτιστεί η ανορθόδοξη πολιτική (Erdonomics) του Ταγίπ Ερντογάν να επιδιώκει περικοπές επιτοκίων και άλλα μέτρα τόνωσης, παρά τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό και την πτώση της λίρας.

«2-3 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους»

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είχε ήδη συνάψει συμφωνία ανταλλαγής με την κεντρική τράπεζα του Κατάρ, η οποία είχε αρχικά αξία 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά τριπλασιάστηκε το 2020 στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι πηγές μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να συζητήσουν τη χρηματοδότηση.

«Οι συνομιλίες για το Κατάρ για την παροχή νέων πόρων στην Τουρκία έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο. Προβλέπεται ένα ελάχιστο ποσό 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά μπορεί να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια», είπε ο πρώτος αξιωματούχος.

«Θα αποκτηθούν πόροι, με 2-3 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους (και) τα υπόλοιπα θα έρθουν τον επόμενο χρόνο.

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ανταλλαγή ή ένα ευρωομόλογο, αλλά συζητούν διάφορες μεθόδους. 

Υπάρχει μια αμοιβαία συμφωνία», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Ο δεύτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι συνομιλίες για χρηματοδότηση 2-3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για φέτος επικεντρώθηκαν στο ευρωομόλογο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.