Το ήξερες; Τι χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι πριν εφευρεθεί το χαρτί υγείας;

Το χαρτί υγείας είναι ένα από τα πλέον αναγκαία αγαθά για όλους τους ανθρώπους. Όμως πριν την εφεύρεση του τι πραγματικά χρησιμοποιούσαν;

Οι ειδικοί μπόρεσαν να ανακτήσουν ορισμένα δείγματα υλικού που χρησιμοποιούταν στο παρελθόν – συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με ίχνη περιττωμάτων – και απεικονίσεις προδρόμων του χαρτιού υγείας στην τέχνη και τη λογοτεχνία.

Καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας, οι άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει τα πάντα, από τα χέρια τους μέχρι και χιόνι για να καθαριστούν. Ένα από τα παλαιότερα υλικά που έχουν καταγραφεί για αυτό το σκοπό είναι το «ραβδί» υγιεινής, που χρονολογείται στην Κίνα πριν από 2.000 χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 στο περιοδικό Journal of Archaeological Science. Τα αντικείμενα αυτά ήταν ξύλινα ή μπαμπού τυλιγμένα σε ύφασμα.

Κατά την ελληνορωμαϊκή περίοδο από το 332 π.Χ. έως το 642 μ.Χ., οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι καθάριζαν τα χείλη τους με ένα άλλο ραβδί που ονομάζεται tersorium. Το tersorium, το οποίο είχε ένα σφουγγάρι στο ένα άκρο, υπήρχε σε δημόσια μπάνια για κοινόχρηστη χρήση.

Οι άνθρωποι καθαρίζονταν με το tersorium, βουτώντας το σε ένα κουβά με αλάτι ή ξύδι ή σε τρεχούμενο νερό που έτρεχε κάτω από τα καθίσματα της τουαλέτας.

Έλληνες και Ρωμαίοι επίσης είχαν για την τουαλέτα τους κεραμικά κομμάτια στρογγυλεμένα σε σχήμα οβάλ ή κύκλου, που ονομάζεται πεσσοί. Οι αρχαιολόγοι έχουν βρει κομμάτια πεσσών με ίχνη περιττωμάτων πάνω τους.

Οι Έλληνες μπορεί επίσης να σκουπίζονταν με όστρακα, κεραμικά κομμάτια που έγραφαν τα ονόματα των εχθρών τους κατά την ψηφοφορία για να τους εξοστρακίσουν.

Στην Ιαπωνία τον 8ο αιώνα μ.Χ., οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν έναν άλλο τύπο ξύλινου ραβδιού που ονομάζεται chuugi για να καθαριστούν.

Παρόλο που τα «ραβδιά» ήταν δημοφιλή καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας, οι αρχαίοι άνθρωποι καθαρίζονταν και με πολλά άλλα υλικά, όπως νερό, φύλλα, γρασίδι, πέτρες, γούνες ζώων και κοχύλια.

Κατά τον Μεσαίωνα, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν επίσης βρύα, μπαμπού, σανό, άχυρο και κομμάτια ταπισερί.

Βεβαίως, ακόμη και σήμερα το χαρτί υγείας δε χρησιμοποιείται από όλους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.