Το ρωσικό «φάντασμα» της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης

Η ρωσική συγκομιδή σιταριού απειλείται – Οι αυξανόμενες τιμές των σιτηρών και οι διαταραχές του εφοδιασμού τρομάζουν

Ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας Ντμίτρι Πατρούσεφ προειδοποίησε σήμερα ότι το Υπουργείο βλέπει τους κινδύνους να μην επιτευχθεί ο στόχος συγκομιδής σιτηρών της χώρας φέτος.

«Η ποσότητα σιτηρών που συγκομίζεται σε ολόκληρη τη Ρωσία μέχρι στιγμής είναι χαμηλότερη από αυτήν την περίοδο πέρυσι», είπε.

«Αυτό θα μπορούσε να αναγκάσει το Υπουργείο να αναθεωρήσει τα σχέδιά του για εξαγωγές σιτηρών, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια αγορά για το προϊόν», πρόσθεσε.

Οι ελλείψεις σιτηρών έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές υψηλότερα σε όλο τον κόσμο και έχουν εγείρει ανησυχίες για πιθανή επισιτιστική κρίση.

Το RT παρουσίασε μια δική του ανάλυση της κατάστασης:

  • Τι κρύβεται πίσω από την αύξηση των τιμών των σιτηρών;

Διάφοροι παράγοντες έχουν συνδυαστεί για να επηρεάσουν την προσφορά σιτηρών στην παγκόσμια αγορά, τροφοδοτώντας έτσι ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια. Αυτά περιλαμβάνουν την πανδημία Covid-19, την κρίση στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς και περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως ο καύσωνας-ρεκόρ στην Ευρώπη, που απειλεί τη φετινή συγκομιδή.

  • Πώς ξεκίνησε το πρόβλημα;

Οι παγκόσμιες ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια τέθηκαν για πρώτη φορά το 2020 κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η υγειονομική κρίση είχε καταστροφικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία τόσο άμεσα, όσο και μέσω κυβερνητικών μέτρων που στόχευαν στην προσπάθεια επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιού. Η ίδια η ασθένεια και οι προσπάθειες περιορισμού της εξακολουθούν να προκαλούν διαταραχές στην προμήθεια γεωργικών αγαθών.

  • Πώς επηρεάζουν τα γεγονότα στην Ουκρανία;

Η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι επακόλουθες κυρώσεις κατά της Ρωσίας περιόρισαν τις αγροτικές εξαγωγές των δύο χωρών, επιδεινώνοντας έτσι σημαντικά την παγκόσμια άνοδο των τιμών των σιτηρών που είχε ξεκινήσει εν μέσω της πανδημίας. Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι σημαντικοί προμηθευτές σιτηρών στην παγκόσμια αγορά.

  • Ποιος ήταν ο αντίκτυπος των κυρώσεων κατά της Ρωσίας;

Μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αποφύγει τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας των δύο χωρών, που αποτελούν σημαντικούς κόμβους εξαγωγών σιτηρών. Το πρόβλημα είναι διπλό: η ίδια η σύγκρουση και ο φόβος των διεθνών ναυτιλιακών εταιρειών ότι θα αντιμετωπίσουν δευτερεύουσες κυρώσεις για την απόκτηση ρωσικών σιτηρών.

  • Τι γίνεται με τα λιμάνια της Ουκρανίας;

Οι αποστολές σιτηρών της Ουκρανίας επηρεάστηκαν επειδή τα εναπομείναντα λιμάνια της χώρας στην Οδησσό και το Τσερνομόρσκ είχαν γεμίσει νάρκες εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, η οποία εμπόδισε τα φορτία να αναχωρήσουν για πέντε μήνες. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ κατέληξαν σε μια συμφωνία που επέτρεψε την επανέναρξη των αποστολών. Τα πρώτα πλοία με ουκρανικά σιτηρά αναχώρησαν από λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας τη Δευτέρα και ακολούθησαν άλλα τρία πλοία σήμερα.

  • Πώς επηρέασαν την προσφορά οι αυξανόμενες τιμές;

Σε απάντηση στις αυξανόμενες τιμές των σιτηρών, μεγάλοι εξαγωγείς γεωργικών προϊόντων, όπως η Ινδία και το Καζακστάν, αναγκάστηκαν να σταματήσουν εντελώς τις εξαγωγές σιτηρών για να θέσουν υπό έλεγχο τις εγχώριες τιμές. Κατά συνέπεια, πολλές χώρες που εισάγουν σιτηρά αντιμετωπίζουν αυξανόμενες τιμές τροφίμων και ελλείψεις.

  • Ποιες χώρες αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο;

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος της αύξησης των τιμών των τροφίμων έγινε αισθητός στη Σρι Λάνκα. Το νησιωτικό έθνος βρίσκεται σε κατάσταση αναταραχής εδώ και αρκετούς μήνες, με έλλειψη τροφίμων και καυσίμων και τις τιμές να εκτοξεύονται. Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν τον Ιούλιο, όταν χιλιάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στην κατοικία του προέδρου, αναγκάζοντάς τον να φύγει. Τα αφρικανικά κράτη και άλλες φτωχότερες χώρες αντιμετωπίζουν επίσης ένα κρίσιμο πρόβλημα επειδή βασίζονται στις εισαγωγές σιτηρών για να θρέψουν τους πληθυσμούς τους.

  • Πώς επηρεάζονται οι πλουσιότερες χώρες από την αύξηση των τιμών των τροφίμων;

Τα ανεπτυγμένα κράτη αντιμετωπίζουν τα δικά τους προβλήματα. Οι αυξανόμενες τιμές των τροφίμων ήταν ο κύριος μοχλός του πληθωρισμού και του υψηλότερου κόστους ζωής, που έχουν ήδη προκαλέσει δραματική οικονομική επιβράδυνση στη Δύση. Παρά τις αρνήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν, η αμερικανική οικονομία έχει εισέλθει επίσημα σε ύφεση μετά από δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής αύξησης του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις, το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ βρίσκονται επίσης στο χείλος της ύφεσης.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.