Διευρύνεται το φιλορωσικό κίνημα στην Αφρική

Μετά το Κονγκό, το Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, τώρα και στην Μπουρκίνα Φάσο ξέσπασαν διαδηλώσεις υπέρ της Ρωσίας με τους κατοίκους να απαιτούν την έλευση ρωσικών στρατευμάτων για να εγγυηθούν την «ανεξαρτησία και την ασφάλεια»!

Να σημειωθεί ότι στις συγκεκριμένες περιοχές όπως και στον Νίγηρα υπάρχει ισχυρή γαλλική παρουσία, η οποία όμως τα γύρω κράτη μειώνεται με την οργάνωση Βάγκνερ – τους μισθοφόρους που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο – να αναλαμβάνουν ακόμα και δράσεις για την «δημόσια ασφάλεια»!

Όσον αφορά τον Νίγηρα πάντως, είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους Γάλλους να κάνουν οποιαδήποτε υποχώρηση, καθώς η χώρα έχει πλούσια κοιτάσματα ουρανίου τα οποία είναι πολύτιμα για τα γαλλικά πυρηνικά προγράμματα.

Εάν συνδυαστούν αυτές τις εξελίξεις με το φάντασμα της επισιτιστικής κρίσης που αναμένεται να χτυπήσει πρώτα την Αφρική, τότε εύκολα μπορούμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία θα μπορέσει να εκμεταλλευθεί τα αποθέματα της προκειμένου να εμφανιστεί ως τροφοδότης των λαών της Αφρικής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Η δύση θα εμφανιστεί ως αιτία της πείνας με την Ρωσία εμφανίζεται ως σωτήρας.

Δείτε το βίντεο με τις κινητοποιήσεις στην Μπουρκίνα Φάσο

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.