Η Κομισιόν θα συνδράμει εννέα ευρωπαϊκές χώρες για την υποδοχή Ουκρανών προσφύγων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφέρει τεχνική εμπειρογνωμοσύνη σε εννέα κράτη μέλη ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν επαρκώς τους πρόσφυγες που καταφθάνουν από την Ουκρανία. Μία από αυτές τις χώρες που έχουν κάνει αίτημα παροχής στήριξης και την έλαβαν είναι και η Ελλάδα. Οι υπόλοιπες είναι το Βέλγιο, η Κύπρος, η Τσεχία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

Η συνδρομή της Κομισιόν θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, τονίζει η ίδια. Πρόκειται για το Βέλγιο, την Κύπρο, την Τσεχία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων, Ελίζα Φερέιρα, δήλωσε: «Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση. Είναι καθήκον μας να βοηθήσουμε όσους φεύγουν από τον πόλεμο και αναζητούν ασφάλεια στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι τους παρέχεται πρόσβαση σε στέγαση, εκπαίδευση, υγειονομική περίθαλψη και θέσεις εργασίας. Με το Μέσο Τεχνικής Υποστήριξης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τα κράτη μέλη για να γίνει αυτό ομαλά και γρήγορα».

Η τεχνική εμπειρογνωμοσύνη παρέχεται στο πλαίσιο του μέσου τεχνικής υποστήριξης (Technical Support Instrument – TSI), το οποίο διαχειρίζεται η Επιτροπή. Σκοπός είναι να βοηθήσει τα κράτη-μέλη στην απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ για σκοπούς υποδοχής και ένταξης, καθώς και στην εφαρμογή της Οδηγίας για την Προσωρινή Προστασία. Να βοηθήσει, επίσης, στη διευκόλυνση της αναγνώρισης των προσόντων και των διπλωμάτων των Ουκρανών προσφύγων προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδός τους στην αγορά εργασίας της ΕΕ και προσαρμόζοντας τα σχολικά τους προγράμματα στις ανάγκες των Ουκρανών μαθητών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.