Ουκρανία: Οι πληροφορίες που οι ΗΠΑ δεν μοιράζονται με το Κίεβο

Ναι μεν οι ΗΠΑ παρέχουν πληροφορίες στην Ουκρανία, αλλά προσπαθούν ο χαρακτήρας τους να μην είναι τέτοιος ώστε να τις εμπλέξει άμεσα στον πόλεμο

Οι ΗΠΑ στέλνουν δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου βαρέως πυροβολικού, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και αντιαρματικών πυραύλων. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν δώσει λεπτομερείς πληροφορίες για αυτές τις αποστολές μέχρι και τον αριθμό των σφαιρών. Αλλά είναι πολύ πιο φειδωλοί όταν περιγράφουν μια άλλη αποφασιστική συμβολή στην επιτυχία της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης: τις πληροφορίες σχετικά με τον ρωσικό στρατό.

Οι πληροφορίες σχετικά με τη θέση και τις κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων κατευθύνονται προς την Ουκρανία σε πραγματικό χρόνο και περιλαμβάνουν δορυφορικές εικόνες και αναφορές που συλλέγονται από ευαίσθητες αμερικανικές πηγές, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας  στη Washington Post για να περιγράψουν τη συνεργασία των δύο χωρών σε αυτό το επίπεδο.

«Οι πληροφορίες είναι αξιόλογες. Μας πληροφορούν για το πού βρίσκονται οι Ρώσοι ώστε να μπορούμε να τους χτυπήσουμε», δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος.

Να μην δοθεί πάτημα στο Κρεμλίνο

Από την άλλη αξιωματούχοι του Μπάιντεν τονίζουν ότι οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε πόλεμο με τη Ρωσία και η βοήθεια που παρέχουν αφορά την άμυνα της Ουκρανίας εναντίον μιας παράνομης εισβολής. Ωστόσο όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν περιορισμένο έλεγχο στο πως οι Ουκρανοί θα χρησιμοποιήσουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό και τις πληροφορίες που τους παρέχουν.

Αυτό ενέχει τον κίνδυνο να προκληθεί το Κρεμλίνο και να προβεί σε αντίποινα κατά των ΗΠΑ και των συμμάχων του, αυξάνοντας την απειλή για έναν πυρηνικό εφιάλτη.

 

Έτσι έχουν καταρτιστεί οδηγίες σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών που είναι διαβαθμισμένες ώστε να αποφεύγεται η αύξηση των εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας. Η καθοδήγηση που δόθηκε στο προσωπικό των μυστικών υπηρεσιών, έχει θέσει δύο απαγορεύσεις για τα είδη των πληροφοριών που οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να μοιραστούν με την Ουκρανία.

Δεν παρέχουν πληροφορίες που θα βοηθούσαν να σκοτωθούν ηγετικά στελέχη του ρωσικού στρατού

Πρώτον, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να παράσχουν λεπτομερείς πληροφορίες που θα βοηθούσαν την Ουκρανία να σκοτώσει ηγετικά στελέχη της Ρωσίας, όπως τους πιο υψηλόβαθμους στρατιωτικούς ή υπουργούς. Ο Valery Gerasimov, επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων, και ο Sergei Shoigu, υπουργός Άμυνας, για παράδειγμα, εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

Η απαγόρευση αυτή, ωστόσο δεν επεκτείνεται σε Ρώσους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγών, αρκετοί από τους οποίους έχουν πεθάνει στο πεδίο της μάχης. Αλλά ένας ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε ότι ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ «αυτοπεριορίζεται στα χαρτιά μόνο για τη στρατηγική ηγεσία», έχει επίσης επιλέξει να μην παρέχει πληροφορίες για την τοποθεσία στρατηγών στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ «δεν βοηθούν ενεργά τους Ουκρανούς να σκοτώσουν στρατηγούς οποιουδήποτε είδους», δήλωσε ο αξιωματούχος της Άμυνας

Επιθέσεις στο έδαφος της Ρωσίας

Η δεύτερη κατηγορία «απαγορευμένων πληροφοριών» είναι οτιδήποτε θα βοηθούσε την Ουκρανία να επιτεθεί σε ρωσικούς στόχους εκτός των συνόρων, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Αυτός ο κανόνας έχει εν μέρει ως στόχο να αποτρέψει τις Ηνωμένες Πολιτείες από το να γίνουν μέρος των επιθέσεων που μπορεί να εξαπολύσει η Ουκρανία στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Αυτή ήταν η ανησυχία που οδήγησε την κυβέρνηση να διακόψει προηγούμενα σχέδιά της για την παροχή μαχητικών αεροσκαφών που προμηθεύτηκε η Πολωνία και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από το Κίεβο για να εξαπολύσει επιθέσεις στο ρωσικό έδαφος, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον έχει αποθαρρύνει την Ουκρανία να αναλάβει μόνη της τέτοιες επιχειρήσεις.

Εξάλλου τέτοιες επιθέσεις φαίνεται πως έχουν λάβει χώρα και η απάντηση του Μπλίνκεν ήταν ότι ανάλογες ενέργειες είναι δικαίωμα της Ουκρανίας χωρίς ο ίδιος να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη για αυτές.

Ενέργειες που να μη φαίνονται κλιμάκωση στα μάτια του Πούτιν

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ στην ουσία προσπαθούν να ισορροπήσουν σε ένα τεντωμένο σχοινί, όπου οι πληροφορίες που δίνουν στην Ουκρανία να τη βοηθούν εμμέσως να επιφέρει σημαντικές επιτυχίες, χωρίς ωστόσο να είναι τέτοιες που να δώσουν στη Μόσχα τη δυνατότητα να μιλήσει για – και να αποδείξει – έναν πόλεμο διά αντιπροσώπων.

Δεν είναι τυχαίο ότι το χτύπημα στη ναυαρχίδα Moskva δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τις έμμεσες έστω πληροφορίες που παρείχαν οι ΗΠΑ. «Χωρίς τις πληροφορίες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ουκρανία θα δυσκολευόταν να στοχεύσει το πολεμικό πλοίο με την απαραίτητη αυτοπεποίθηση να δαπανήσει δύο πολύτιμους πυραύλους Neptune, οι οποίοι ήταν σε έλλειψη», σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα.

Η προσπάθεια των ΗΠΑ είναι να βοηθήσουν την Ουκρανία στον πόλεμο αλλά χωρίς οι ενέργειές τους να φαίνονται κλιμάκωση στα μάτια του Πούτιν.

«Εάν οι ΗΠΑ παρείχαν πληροφορίες στόχευσης σε ένα άλλο κράτος και εάν εμπλέκονταν τόσο στενά σε τέτοιες αποφάσεις, θα σήμανε πως κατευθύνουμε αυτές τις δυνάμεις και ότι ουσιαστικοί ενεργούν ως αντιπρόσωποι για εμάς», δήλωσε ο Scott R. Anderson, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ήταν νομικός σύμβουλος της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη. «Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι πλησιάζει την κόκκινη γραμμή της πραγματικής επίθεσης στη Ρωσία, οπότε η Μόσχα θα μπορούσε αναμφισβήτητα να απαντήσει με τον ίδιο τρόπο».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.