Η άμυνα της Ουκρανίας; “Δεν είναι δική μας δουλειά”, λέει η Αφρική.

Από τον Frédéric de Natal.RT FRANCE

Το Κίεβο απευθύνει όλο και περισσότερες εκκλήσεις στην αφρικανική ήπειρο, η οποία είναι διχασμένη ως προς τη στάση που πρέπει να τηρήσει απέναντι στη ρωσο-ουκρανική σύγκρουση. Ο Volodymyr Zelensky προσπαθεί να πείσει τους Αφρικανούς… ομολόγους του να καταδικάσουν την επιθετικότητα της Μόσχας εναντίον της χώρας του.

Μέσω των πρεσβειών του που είναι παρούσες σε τοπικό επίπεδο, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους Αφρικανούς να ενταχθούν στη Διεθνή Λεγεώνα για την εδαφική άμυνα της Ουκρανίας, εκμεταλλευόμενος το αντιρωσικό συναίσθημα που είναι αισθητό σε ορισμένες χώρες. Δεν άρεσε στην Αλγερία, τη Σενεγάλη, τη Νιγηρία ή τη Νότια Αφρική, οι οποίες κάλεσαν “τους υπηκόους τους να επανεξετάσουν πολύ γρήγορα την απόφασή τους να πολεμήσουν στο έδαφος μιας ξένης χώρας”.

Τον περασμένο Μάρτιο, η μεγάλη πλειοψηφία των αφρικανικών χωρών υιοθέτησε ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με το οποίο ζητούσε από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Ουκρανού ηγέτη, περίπου 20 αφρικανικές χώρες απείχαν από την ψηφοφορία κατά της Ρωσίας ή απλώς δεν εμφανίστηκαν στη συνάντηση, ένα σαφές σημάδι των οξυμένων διαιρέσεων στην ήπειρο μεταξύ της άμεσης υποστήριξης προς την Ουκρανία και της μη υποστήριξης. Μεταξύ αυτών είναι η Σενεγάλη, της οποίας ο πρόεδρος Macky Sall είναι επίσης επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης (ΑΕ). Αν και ο τελευταίος είχε μια εγκάρδια συνάντηση με τον πρώην κωμικό που έγινε πολέμαρχος από τις συνθήκες, είναι και η στάση των Ουκρανών διπλωματών που ενοχλεί έντονα ορισμένες αφρικανικές χώρες.

Η Σενεγάλη, στην οποία συμμετέχουν από κοινού η Αλγερία, η Νότια Αφρική, η Κένυα και η Νιγηρία, επέκρινε έντονα τις προσπάθειες των Ουκρανών διπλωματών που έχουν εξαπλωθεί σε όλη την ήπειρο να πείσουν τους Αφρικανούς να ενταχθούν στη Διεθνή Λεγεώνα για την εδαφική άμυνα της Ουκρανίας, η οποία δημιουργήθηκε τις πρώτες ημέρες της σύγκρουσης τον περασμένο Φεβρουάριο. Σύμφωνα με διάφορους αναλυτές που επικαλείται η Deutsche Welle, “πολλοί νέοι Αφρικανοί μπορεί να μπουν στον πειρασμό να πάνε στην Ουκρανία ως μισθωμένοι μαχητές για να ξεφύγουν από τη φτώχεια”, μακριά από κάθε όρεξη για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον Ryan Cummings, διευθυντή της Signal Risk, μιας εταιρείας συμβούλων διαχείρισης κινδύνων ασφαλείας με έδρα τη Νότια Αφρική, ο Zelensky προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Αφρική μετά την κρίση του Κόβιντ-19 για να προσελκύσει Αφρικανούς μαχητές στην Ουκρανία. Πρόκειται για έναν λόγο που φαίνεται να βρίσκει σύμπτωση σε ορισμένα τμήματα της αφρικανικής κοινωνίας. “Αν η Ουκρανία αποφασίσει να μου πληρώσει ένα πολύ καλό ποσό, το οποίο ξέρω ότι δεν μπορώ να κερδίσω εδώ, θα πάω σίγουρα εκεί και θα αγωνιστώ”, δήλωσε ο Kimanzi Nashon, φοιτητής, στη γερμανική εφημερίδα, πεπεισμένος ότι θα επιστρέψει στην Κένυα ως “εκατομμυριούχος”. Η Beatrice Kaluki συμφωνεί: “Αν μου δοθεί η ευκαιρία να πολεμήσω στην Ουκρανία ως μισθοφόρος, θα βάλω τα τακούνια μου και θα πάω εκεί. Προτιμώ να πεθάνω στην πρώτη γραμμή στην Ουκρανία γνωρίζοντας ότι η οικογένειά μου θα αποζημιωθεί ακόμη και μετά το θάνατό μου, παρά να πεθάνω στην Κένυα από την κατάθλιψη που προκαλεί η παράλογη ανεργία”, εξηγεί η 27χρονη άνεργη γυναίκα. Για τον Ryan Cummings, η προοπτική απόκτησης της ουκρανικής υπηκοότητας προκειμένου να ζήσει το δυτικό όνειρο είναι ένας άλλος λόγος που οδηγεί τους νέους Αφρικανούς στη σύγκρουση.

“Ο φυσικός ρόλος της χώρας μας στον κόσμο είναι να εργάζεται για την ειρήνη και την προσέγγιση των κοινωνιών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο απέχουμε. Πρόκειται για μια συνετή αλλά και σοφή στάση. Αν θέλετε να μεσολαβήσετε μεταξύ δύο αντιμαχόμενων μερών, δεν μπορείτε να καταδικάσετε το ένα εις βάρος του άλλου. Για να είσαι αξιόπιστος, πρέπει να είσαι ουδέτερος. Ένας διπλωμάτης της Σενεγάλης σχολιάζει τη θέση του Macky Sall, Προέδρου της Σενεγάλης και της Αφρικανικής Ένωσης.

Ανησυχώντας για το φαινόμενο αυτό, το υπουργείο Εξωτερικών της Νιγηρίας προειδοποίησε τους πολίτες του στα κοινωνικά δίκτυα ότι δεν θα ανεχθεί καμία στρατολόγηση μισθοφόρων που έχουν ως στόχο να πολεμήσουν στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων.

Σε ηλικία 21 ετών, ο πρίγκιπας Nkem Nduche είδε τις ελπίδες του να ενταχθεί στη Διεθνή Λεγεώνα να εξανεμίζονται ξαφνικά. Πρώην πρώτος βοηθός έκτακτης ανάγκης του Ερυθρού Σταυρού, είχε ετοιμάσει μια αίτηση για να ενταχθεί, αλλά τελικά απορρίφθηκε. Κάθε άλλο παρά αποθαρρυμένος, δήλωσε στο BBC ότι έχει ήδη βρει τρόπο να παρακάμψει την απαγόρευση, περνώντας από την Πολωνία, οι υπάλληλοι της οποίας φαίνονται πιο πρόθυμοι να του χορηγήσουν βίζα, η οποία θα του επιτρέψει να φτάσει στα ουκρανικά σύνορα. Γι’ αυτόν, είναι πάνω απ’ όλα μια εκδίκηση για το παρελθόν του. Έζησε στη Ρωσία για κάποιο χρονικό διάστημα στα νιάτα του, έχει μάλιστα διπλή υπηκοότητα και είχε εγγραφεί στη ρωσική στρατιωτική ακαδημία πριν φυλακιστεί για σύντομο χρονικό διάστημα. Κατηγορήθηκε ως κατάσκοπος από τις ρωσικές αρχές, οι οποίες τον κατηγόρησαν για τις πολλές ανεξήγητες επισκέψεις του στην αμερικανική πρεσβεία. Ωστόσο, ομολογεί ότι η κίνηση αυτή είναι επικίνδυνη, καθώς κινδυνεύει με μακρά παραμονή στις φυλακές της Αμπούτζα, της πρωτεύουσας της Νιγηρίας, η οποία είναι γνωστή ως παγίδα θανάτου. “Ξέρω ότι ο πόλεμος δεν είναι παιδικό παιχνίδι, αλλά το να είσαι στρατιώτης στην Ουκρανία θα ήταν καλύτερο από το να είσαι εδώ. Θα μπορούσα να μείνω εκεί και θα με θεωρούσαν ήρωα”, λέει ο Ottah Abraham, απόφοιτος φιλοσοφίας.

Ωστόσο, η επιτυχία ήταν μικτή, παρόλο που η πρέσβειρα της Ουκρανίας στη Νότια Αφρική, τη Μοζαμβίκη και την Μποτσουάνα, Lyubov Abravitova, αναγνώρισε στο BBC ότι εκατοντάδες άνθρωποι από όλη τη νότια Αφρική προσφέρθηκαν εθελοντικά να πολεμήσουν ή να προσφέρουν ανθρωπιστικό έργο. Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν αμέσως κατακραυγή στην Πρετόρια, η οποία ήταν ήδη πολύ αναστατωμένη από την ευρωπαϊκή απόφαση να διακόψει την πρόσβαση στα ρωσικά κανάλια, καταγγέλλοντας μια “πράξη λογοκρισίας χωρίς νομική αιτιολόγηση”.

Η Νότια Αφρική, εταίρος της Ρωσίας, έσπευσε να επισημάνει ότι απαγορεύει στους πολίτες της να εμπλέκονται σε οποιαδήποτε μορφή μισθοφορίας μετά τις δηλώσεις του διπλωμάτη. Η χώρα του Νέλσον Μαντέλα έχει αυστηρή νομοθεσία για αυτού του είδους τις δραστηριότητες, με στόχο κυρίως τους λευκούς πρώην στρατιώτες που εγκατέλειψαν τον στρατό με το τέλος του καθεστώτος φυλετικού διαχωρισμού και οι οποίοι μετατράπηκαν σε “σκυλιά του πολέμου”, που θεωρούνται πολύ αποτελεσματικά στο πεδίο. Το ίδιο συνέβη και στο Ντακάρ, το οποίο δεν εκτίμησε τις εκκλήσεις να έρθουν να πολεμήσουν από την ουκρανική πρεσβεία, αφού επιβεβαίωσε στην ιστοσελίδα της την πρόσληψη 36 ατόμων που είναι έτοιμα να σταλούν στο μέτωπο για να τους βοηθήσουν στον πόλεμο εναντίον των δυνάμεων του προέδρου Πούτιν. “Αυτό είναι παράνομο και τιμωρείται από το νόμο”, δήλωσε η κυβέρνηση της Σενεγάλης.

“Αυτοί οι νέοι που θέλουν να εμπλακούν σε αυτόν τον πόλεμο δεν έχουν λάβει πλήρως υπόψη τους τις πολιτικές ή θρησκευτικές επιπτώσεις”, δήλωσε ο Serigne Bamba Gaye. “Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ανταποκριθούν σε ένα τηλεφώνημα χωρίς καν να κατανοήσουν τα ζητήματα που περιβάλλουν την ουκρανική σύγκρουση”, καταγγέλλει ο ερευνητής για την ειρήνη, την ασφάλεια και τη διακυβέρνηση στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης για τις Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις, ο οποίος εκφράζει τη λύπη του για τον τρόπο με τον οποίο η Ουκρανία χρησιμοποιεί την αφέλεια των αφρικανών νέων που παρασύρονται από το εύκολο χρήμα. Ένας ακτιβισμός που επίσης δυσαρεστεί έντονα τη Ρωσία, η οποία έχει στρατιωτική και οικονομική παρουσία σε πολλές αφρικανικές χώρες.

“Οποιαδήποτε χώρα βοηθήσει ενεργά την Ουκρανία σε αυτόν τον πόλεμο θα θεωρηθεί ότι βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία”, προειδοποίησε το Κρεμλίνο, το οποίο θεωρεί την αφρικανική ήπειρο ως κατακτημένο έδαφος, μακριά από τις γαλλικές ανησυχίες.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.