«Χαλαρώνει» τα μέτρα η Σαγκάη, εξακολουθεί να απειλείται με σκληρό lockdown το Πεκίνο

Στη σταδιακή «χαλάρωση» των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19 προχωρά, κατά τα φαινόμενα, η Σαγκάη, καθώς από την Κυριακή, σε πέντε από τις 16 περιφέρειές της κάποιοι πολίτες μπορούσαν να κυκλοφορήσουν ξανά στο δρόμο.

Σε αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζονται κάτοικοι να περπατούν στα προάστια ή να στέκονται στην ουρά στα σούπερ μάρκετ, όπου επετράπη να ξανανοίξουν. Ωστόσο, οι περισσότεροι κάτοικοι στο οικονομικό κέντρο της Σαγκάης των 25 εκατ. κατοίκων, εξακολουθούν να τελούν υπό κατ’ οίκον περιορισμό, με το σκληρό lockdown να παραμένει για πάνω από ένα μήνα τώρα.

Το επίπεδο περιορισμών, πάντως, διαφέρει από το ένα συγκρότημα κατοικιών στο άλλο. Σε πολλά συγκροτήματα, επιτρέπεται μόνο σε ένα πρόσωπο από κάθε νοικοκυριό τη φορά να βγαίνει έξω, το πολύ για τρεις ώρες. Δεν είναι, πάντως, σαφές εάν η Σαγκάη «γυρίζει σελίδα» στην εκστρατεία της κατά του κορωνοϊού, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έξω από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τις αυστηρότερες προφυλάξεις ανήλθε σε 73 χθες από 58 μία ημέρα νωρίτερα – ένα πισωγύρισμα, ύστερα από δύο συνεχείς ημέρες χωρίς κρούσματα. Μια περίοδος χωρίς νέα κρούσματα είναι βασική προϋπόθεση για πιο σημαντική χαλάρωση των περιορισμών.

Την ίδια ώρα, το Πεκίνο, που, πλέον, μετρά μερικές δεκάδες νέα κρούσματα ημερησίως, αυστηροποιεί τους περιορισμούς, με στόχο να αποτρέψει μια νέα έξαρση, η οποία θα κλιμακωθεί σε μια κρίση όπως αυτή στη Σαγκάη. Προς το παρόν επικεντρώνεται στη διενέργεια μαζικών τεστ, με την ελπίδα για να βρει και να απομονώσει τα κρούσματα, και σε στοχευμένο κλείσιμο επιχειρήσεων.

 

Επιπλέον, η πρωτεύουσα των 22 εκατ. ανθρώπων θα κρατήσει κλειστά τα σχολεία για τουλάχιστον μία ακόμα εβδομάδα, ύστερα από την πενθήμερη αργία της Εργατικής Πρωτομαγιάς που διαρκεί έως την Τετάρτη, δήλωσε ο Λι Γι, εκπρόσωπος της δημοτικής επιτροπής εκπαίδευσης. Από την Πέμπτη, οι πολίτες που έρχονται ή φεύγουν από το Πεκίνο θα χρειαστεί να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ Covid-19 των τελευταίων 48 ωρών.

Αξιωματούχοι της πόλης καλούν τους πολίτες να φορούν μάσκες και να τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής όταν χρησιμοποιούν δημόσιες τουαλέτες, αφού η ιχνηλάτηση 40 μολύνσεων κατέληξε σε έναν άνθρωπο που χρησιμοποίησε τέτοιες εγκαταστάσεις τρεις φορές. Δώδεκα από τις 16 περιφέρειες του Πεκίνου διενεργούν ακόμα τρεις γύρους τεστ Covid-19 αυτή την εβδομάδα, ύστερα από τρεις τέτοιους κύκλους την περασμένη εβδομάδα.

Τα εστιατόρια είναι κλειστά για καθήμενους πελάτες κατά τη διάρκεια μιας εορταστικής περιόδου που παραδοσιακά έχει κίνηση, ενώ οι δρόμοι της πόλης είναι ασυνήθιστα ήσυχοι, καθώς πολλοί φοβούνται ότι θα σταλούν σε κέντρα καραντίνας εάν βρεθεί ότι αποτέλεσαν στενή επαφή κρούσματος.

Η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον

Αν και για δύο περίπου χρόνια οι αρχές κατάφεραν, σε μεγάλο βαθμό, να κρατήσουν τις εξάρσεις υπό έλεγχο με lockdowns και ταξιδιωτικούς περιορισμούς, η ταχεία εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον έθεσε σε δοκιμασία την κινεζική πολιτική περί «μηδενικής ανοχής» της Covid-19, προκαλώντας σημαντικό κόστος σε ανθρώπινο και σε οικονομικό επίπεδο καθώς και δημόσια οργή σε μια ευαίσθητη χρονιά για τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, που αναμένεται να εξασφαλίσει μια τρίτη κυβερνητική θητεία το φθινόπωρο.

Δεκάδες μεγάλες κινεζικές πόλεις είναι μερικώς ή ολικώς σε lockdown. Καταναλωτές που μένουν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους δεν κάνουν αγορές, ενώ τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σάββατο έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε σημαντικά τον Απρίλιο. Οι αρχές λένε ότι η πολιτική της μηδενικής ανοχής στην Covid-19 στοχεύει στο να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές, καταδεικνύοντας τους εκατομμύρια θανάτους λόγω της Covid-19 εκτός Κίνας, ενώ πολλές άλλες χώρες απορρίπτουν τις προφυλάξεις για να μάθουν να «συμβιώνουν με την Covid-19» παρόλο που οι μολύνσεις εξαπλώνονται.

Η Κίνα κατέγραψε 20 θανάτους λόγω επιπλοκών της Covid-19 χθες, όλοι τους στη Σαγκάη, ανεβάζοντας το σύνολό τους σε 5.112 από την έναρξη της πανδημίας, αν και έχουν διατυπωθεί αμφιβολίες για την καταμέτρησή τους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.