Εκλογές στη Γαλλία: Σαρκοζί-Ζοσπέν στηρίζουν Μακρόν – Με το βλέμμα στα αριστερά οι δύο “μονομάχοι”

Με το βλέμμα στα αριστερά ρίχνονται στη μάχη ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν, που θα κονταροχτυπηθούν με στόχο την κατάκτηση του προεδρικού θώκου στη Γαλλία. Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών διεξάγεται στις 24 Απριλίου και οι δύο αντίπαλοι, ο απερχόμενος πρόεδρος και η υποψήφια της άκρας δεξιάς… γλυκοκοιτάζουν τους ψηφοφόρους του Ζαν-Λυκ Μελανσόν που θα μπορούσαν, σύμφωνα με τους αναλυτές, να κάνουν τη διαφορά.

Σίγουροι εκ των προτέρων ότι έχουν πάρει όσες περισσότερες ψήφους θα μπορούσαν να πάρουν από τα δεξιά τους, οι δύο υποψήφιοι αντιπαρατίθενται στο πεδίο της αγοραστικής δύναμης, το θέμα δηλαδή που απασχολεί περισσότερο απ’ όλα τους Γάλλους.

Στα “προπύργια” του Μελανσόν ο Μακρόν

Ο Μακρόν, ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει από την Κυριακή τις μετακινήσεις, επρόκειτο να μεταβεί σήμερα στην ανατολική Γαλλία, την επομένη μιας περιοδείας του στο βορρά, σε περιοχές που ψήφισαν μαζικά στον πρώτο γύρο υπέρ της Μαρίν Λεπέν.

Καθώς δέχεται διαρκώς επιθέσεις αναφορικά με το σχέδιό του να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 65 χρόνια, ο απερχόμενος πρόεδρος και προεδρικός υποψήφιος έδωσε χθες, Δευτέρα, ένα ισχυρό σινιάλο προς τους ψηφοφόρους, μισανοίγοντας την πόρτα για συνταξιοδότηση στα 64 χρόνια. Πρόκειται για μια αναπάντεχη παραχώρηση εκ μέρους του.

Για να κερδίσει την αναμέτρηση, ο Μακρόν, ο οποίος συγκέντρωσε την Κυριακή το 27,85% των ψήφων, πρέπει να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους της Αριστεράς. Σήμερα θα μεταβεί στη Μιλούζ και το Στρασβούργο, δύο πόλεις στις οποίες ήρθε πρώτος στις 10 Απριλίου ο Αριστερός Ζαν-Λυκ Μελανσόν συγκεντρώνοντας το 35%-36% των ψήφων (έναντι του 21,95% που έλαβε σε εθνικό επίπεδο).

Όμως ο στόχος δεν είναι εύκολος. «Περιμένω να δώσει σημάδια ανοίγματος», λέει ο Ζαν Ματιέ, ένας αρχιτέκτονας που έδωσε την ψήφο του στον Μελανσόν και λέει πως θέλει στον δεύτερο γύρο «να ψηφίσει τον Μακρόν, παρ’ όλο που δεν του είναι ευχάριστο».

Καθώς κατηγορήθηκε ότι ήταν υπερβολικά απών πριν από τον πρώτο γύρο, ο Μακρόν αποφάσισε να πολλαπλασιάσει τις επισκέψεις και τις άμεσες επαφές του με τους ψηφοφόρους, κάτι που άλλωστε του αρέσει πολύ. Η προσπάθειά του πρόκειται να κορυφωθεί με μια μεγάλη συγκέντρωση το Σάββατο στη Μασσαλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας που πλήττεται ιδιαίτερα από την ανασφάλεια και τη φτώχεια και για την οποία είχε ανακοινώσει τον Σεπτέμβριο ένα εκτεταμένο σχέδιο στήριξης.

Η Μαρίν Λεπέν «γυαλίζει» τη δημόσια εικόνα της

Από την πλευρά της, η Μαρίν Λεπέν, η οποία λέει πως έχει διδαχθεί από την τελευταία μονομαχία της με τον Εμανουέλ Μακρόν στις προεδρικές του 2017, κάλεσε ήδη από το βράδυ της Κυριακής τους ψηφοφόρους της Δεξιάς, όπως και της Αριστεράς, να «ενωθούν μαζί της», πλέκοντας το εγκώμιο ενός σχεδίου «κοινωνικής δικαιοσύνης» και «προστασίας».

Η κόρη του ιδρυτή του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Ζαν-Μαρί Λεπέν δημοσιοποίησε σήμερα μια νέα πολύ αυστηρή προεκλογική αφίσα με την επιγραφή «για όλους τους Γάλλους», συνεχίζοντας έτσι να «γυαλίζει» τη δημόσια εικόνα της.

Η υποψήφια, η οποία υποστηρίζει τη διατήρηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62 χρόνια, θέλει να προχωρήσει σε μια βαθιά μεταρρύθμιση των θεσμών μέσω δημοψηφισμάτων και να εγγράψει στο Σύνταγμα την «εθνική προτεραιότητα» ώστε να επιτρέπεται «μόνο στους Γάλλους» να έχουν πρόσβαση σε ορισμένα κοινωνικά επιδόματα.

Θέλει επίσης να απαγορεύσει τη μαντίλα στον δημόσιο χώρο και να τιμωρεί με «πρόστιμο» τους παραβάτες.

Στη διάρκεια μετακίνησής της χθες, Δευτέρα, στην κεντροανατολική Γαλλία, η Λεπέν, η οποία έλαβε 23,15% των ψήφων στον πρώτο γύρο, επέμεινε, όπως είχε κάνει και σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της, στην αγοραστική δύναμη, η οποία έχει μειωθεί εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ληφθούν «επείγοντα μέτρα» ώστε να αντιμετωπιστεί.

Με τη στρατηγική της να βρίσκεται κοντά στους ψηφοφόρους και να προβάλλει κοινωνικά θέματα, ποντάρει στις ψήφους του Ζαν-Λικ Μελανσόν και του κόμματός του «Η Ανυπότακτη Γαλλία», πριν από εκείνες του ανταγωνιστή της στην άκρα δεξιά Ερίκ Ζεμούρ.

Η Λεπέν κατήγγειλε σήμερα την «προδοσία» του Μελανσόν έναντι των ψηφοφόρων του, τους οποίους κάλεσε να μην δώσουν στο δεύτερο γύρο ούτε μία ψήφο στην ακροδεξιά υποψήφια, τη στιγμή που, σύμφωνα με την ίδια, ο Εμανουέλ Μακρόν εφάρμοσε «μια βίαια αντικοινωνική πολιτική».

«Λέω στους ψηφοφόρους του Ζαν-Λυκ Μελανσόν, γίνετε αληθινά ανυπότακτοι, (…) μην πάτε να σώσετε το κεφάλι του Εμανουέλ Μακρόν», είπε μιλώντας στο κανάλι LCI ο εκπρόσωπος της υποψήφιας Σεμπαστιάν Σενί.

Για τον διευθυντή του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Ipsos Μπρις Τεντιριέ, «πρόκειται για ένα ματς ρεβάνς εντελώς διαφορετικό» απ’ ό,τι το 2017, όταν ο Μακρόν είχε κερδίσει με διαφορά τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο: «η αφίσα της αναμέτρησης είναι η ίδια και ταυτόχρονα δεν είναι καθόλου η ίδια».

Στο στάδιο αυτό, οι ψηφοφόροι του Μελανσόν έχουν πρόθεση να ψηφίσουν «σε ποσοστό 34% υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν, σε ποσοστό 30% υπέρ της Μαρίν Λεπέν, δηλαδή περισσότεροι απ’ ό,τι το 2017, και 36% θα μείνουν στο σπίτι», διευκρίνισε ο Τεντιριέ.

Ο Σαρκοζί και ο Ζοσπέν στηρίζουν Μακρόν

Στο μεταξύ, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, ο συντηρητικός πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ανακοίνωσε σήμερα τη στήριξή του προς τον Εμανουέλ Μακρόν.

“Θεωρώ ότι διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία καθώς αντιμετωπίζουμε μια βαθιά παγκόσμια κρίση, πιο σύνθετη από ποτέ”, ανέφερε ο Σαρκοζί σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επικαλούμενος σε μήνυμά του στο Facebook “την πίστη στις αξίες της δημοκρατικής δεξιάς” ο Σαρκοζί αναφέρθηκε επίσης στην “σαφή ευρωπαϊκή δέσμευση” του απερχόμενου προέδρου.

Από την πλευρά του, για τον Εμανουέλ Μακρόν είναι καλοδεχούμενη η δημόσια στήριξη που του πρόσφερε ο Σαρκοζί. Ο Μακρόν, που χθες, Δευτέρα, ερωτηθείς από δημοσιογράφο αν θα έχει την υποστήριξη του Σαρκοζί, απάντησε «ρωτήστε τον», σήμερα δηλωσε ότι τον ευχαριστεί «για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη», ότι τη θεωρεί «σημαντική» και ότι «αισθάνεται τιμή και υποχρέωση».

Πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ο Σαρκοζί δεν είχε προσφέρει τη στήριξή του στην υποψήφια της δεξιάς, Βαλερί Πεκρές, η οποία εξασφάλισε το 4,78% των ψήφων.

Επίσης, ο πρώην πρωθυπουργός (1997 – 2002) και γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος της Γαλλίας επί περιόδου Μιτεράν, ο Λιονέλ Ζοσπέν, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ψηφίσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών τον Εμανουέλ Μακρόν. Χθες το βράδυ, εξάλλου, και ο Μπερνάρ Καζνέβ, πρώην πρωθυπουργός σοσιαλιστικής κυβέρνησης, ανακοίνωσε επίσης ότι θα ψηφίσει τον Εμανουέλ Μακρόν.

Μαρίν Λεπέν: Δεν έχω “κρυφή ατζέντα” για έξοδο της χώρας από την ΕΕ

Η ακροδεξιά υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει κάποια “κρυφή ατζέντα” για την αποχώρηση της Γαλλίας από την ΕΕ ακόμη και αν αποτύχουν οι απόπειρές της για μεταρρύθμιση του μπλοκ. “Δεν έχω κρυφή ατζέντα”, είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter η Λεπέν.

“Νομίζω ότι μια μεγάλη πλειοψηφία του γαλλικού λαού δεν επιθυμεί πλέον την ΕΕ με τη σημερινή της μορφή, η οποία είναι μια Ευρωπαϊκή Ένωση που λειτουργεί με έναν απολύτως μη δημοκρατικό τρόπο, που πορεύεται με απειλές, με εκβιασμούς και η οποία εφαρμόζει πολιτικές που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα των πολιτών”, είπε.

Η Λεπέν εγκατέλειψε παλαιότερα σχέδιά της να οδηγήσει την Γαλλία εκτός της ΕΕ, εκτός της ζώνης Σένγκεν και εκτός της ευρωζώνης.

Ωστόσο, παραμένει βαθιά ευρωσκεπτικίστρια. Υποστηρίζει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί την συνθήκη Σένγκεν και θα αυξήσει τον αριθμό των τελειωνειακών υπαλλήλων, επαναφέροντας τους ελέγχους στα αγαθά τα οποία εισάγονται στη χώρα από άλλες χώρες της ΕΕ.

Ισχυρίζεται ότι μια τέτοια κίνηση θα αποσκοπούσε στην καταπολέμηση της “απάτης”, αλλά κατά τους αναλυτές εγείρει ερωτήματα περί απρόσκοπτων εμπορικών συναλλαγών εντός της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

Ουσιαστικά, η Λεπέν οραματίζεται την ΕΕ ως μια συμμαχία χωρών μελών.

Ερωτηθείσα αν θα εγκατέλειπε την ΕΕ σε περίπτωση που αποτύγχαναν όλες οι απόπειρές της να μεταρρυθμίσει το μπλοκ η Λεπέν απάντησε: “Σε καμία περίπτωση”.

Η πρόταση του προέδρου Μακρόν να αμβλύνει τις προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις του για το συνταξιοδοτικό είναι ένας “ελιγμός” για να προσελκύσει τους ψηφοφόρους ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, αλλά θα υλοποιήσει το αρχικό του σχέδιο αν επανεκλεγεί, τόνισε η Λεπέν. “Πρόκειται για έναν ελιγμό του Εμανουέλ Μακρόν στην προσπάθειά του να κερδίσει ή τουλάχιστον να περιορίσει την αντίσταση από τους ψηφοφόρους της Αριστεράς”, είπε η ακροδεξιά υποψήφια.

Μελανσόν

Περιοδεύοντας στην πρώην βιομηχανική ενδοχώρα της Γαλλίας ο Μακρόν δήλωσε χθες έτοιμος να αναπροσαρμόσει την προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο του εκλογικού προγράμματός του.

“Είμαι έτοιμος να αλλάξω το χρονοδιάγραμμα και να πω ότι δεν πρέπει απαραίτητα να προχωρήσουμε με μεταρρύθμιση μέχρι το 2030 αν αισθανθώ ότι οι πολίτες έχουν μεγάλη αγωνία”, είπε και δήλωσε έτοιμος να “ανοίξει την πόρτα” ώστε το όριο συνταξιοδότησης να αυξηθεί από 62 έτη που είναι σήμερα στα 64 αντί στα 65 που ήταν η αρχική του πρόταση.

“Δεν υπάρχει κάτι για να περιμένουμε σε αυτό από τον Εμανουέλ Μακρόν. Θα συνεχίσει μέχρι το τέλος με την εμμονή του, γιατί είναι μια πραγματικότητα ότι το κατώτερο όριο ηλικίας της συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια είναι η εμμονή του”, αντέτεινε η Λεπέν.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, ο οποίος είναι σύμμαχος του Μακρόν, δήλωσε στο δίκτυο CNews ότι ο νυν πρόεδρος δεν έχει αλλάξει τα σχέδιά του για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και παραμένει “απολύτως αποφασισμένος” να πραγματοποιήσει την μεταρρύθμιση.

“Θα παραμείνουμε στο κατώτερο ηλικιακό όριο των 65, αλλά θα υπάρξουν επιλογές ως προς τη συζήτηση των λεπτομερειών”, τόνισε ο Λεμέρ.

Όμως ο Μανουέλ Μπομπάρ, ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του αριστερού υποψήφιου Ζαν-Λικ Μελανσόν, ο οποίος ήρθε τρίτος στον πρώτο γύρο των εκλογών, εξέφρασε την αντίθεσή του τόσο απέναντι στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα του Μακρόν όσο και σε εκείνο της Λεπέν.

“Λέω στον Μακρόν αυτό: Αν θέλει πράγματι να απευθυνθεί στους ψηφοφόρους μας…πρέπει να δεσμευτεί ξεκάθαρα”, είπε.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του γαλλικού κοινοβουλίου Public Senat, ο Μπομπάρ επισήμανε την πιθανότητα που ανέφερε ο Μακρόν της διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος για το συνταξιοδοτικό.

Μια δημοσκόπηση των Ipsos-Sopra Steria, την οποία επικαλέστηκε ο σταθμός της βουλής, διαπίστωσε ότι το 23% των ψηφοφόρων του Μελανσόν θα στηρίξει τώρα τον Μακρόν, το 15% την Λεπέν και το 62% δεν παίρνει θέση.

Χθες ο Μακρόν και η Λεπέν διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν τους αριστερούς ψηφοφόρους που είναι τώρα αντιμέτωποι με την δύσκολη απόφαση αν θα στηρίξουν έναν ακροδεξιό λαϊκιστή υποψήφιο ή έναν φιλελεύθερο, τον οποίο, ωστόσο, πολλοί αντίπαλοί του αποκαλούν “πρόεδρο των πλουσίων”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.